Abscess – Behandling

Abscesser kan behandles på en række forskellige måder afhængigt af typen af byld og hvor stor den er.

De vigtigste behandlingsmuligheder inkluderer:

Hudabcesser

Nogle små hudabscesser kan dræne naturligt og blive bedre uden behov for behandling. Anvendelse af varme i form af en varm komprimering, såsom en varm flannel, kan hjælpe med at reducere enhver hævelse og fremskynde helingen.

Flanellen skal dog vaskes grundigt bagefter og ikke bruges af andre mennesker for at undgå spredning af infektionen.

Ved større eller vedvarende hudabscesser kan din læge ordinere et antibiotikakurs for at hjælpe med at fjerne infektionen og forhindre, at den spredes.

Nogle gange, især med tilbagevendende infektioner, kan det være nødvendigt at vaske alle bakterier fra kroppen for at forhindre reinfektion (dekolonisering). Dette kan gøres ved hjælp af antiseptisk sæbe i det meste af din krop og en antibiotisk creme på indersiden af næsen.

Imidlertid kan antibiotika alene ikke være nok til at rense en hudabscess, og det kan være nødvendigt at dræne pus for at rense infektionen. Hvis en hudabscess ikke drænes, kan den fortsætte med at vokse og fyldes med pus, indtil den brister, hvilket kan være smertefuldt og kan få infektionen til at sprede sig eller komme tilbage.

Snit og dræning

Hvis din hudabsces skal drænes, vil du sandsynligvis have en lille operation udført under bedøvelse – normalt en lokalbedøvelse , hvor du forbliver vågen, og området omkring bylden er bedøvet.

Under proceduren skærer kirurgen sig ned i abscessen, så pus løber ud. De kan også tage en prøve af pus til test.

Når alt pus er fjernet, vil kirurgen rense hullet, der er efterladt af bylden ved hjælp af sterilt saltvand (en saltopløsning).

Abcessen vil være åben, men dækket med en sårforbinding, så hvis der produceres mere pus, kan den let dræne væk. Hvis abscessen er dyb, kan en antiseptisk forbinding (gaze væge) placeres inde i såret for at holde det åbent.

Proceduren kan efterlade et lille ar.

Interne bylder

Pus skal normalt drænes fra en indre byld, enten ved hjælp af en nål indsat gennem huden (perkutan abscessdræning) eller med kirurgi.

Den anvendte metode afhænger af størrelsen på din byld og hvor den er i din krop.

Antibiotika gives normalt på samme tid for at hjælpe med at dræbe infektionen og forhindre, at den spredes. Disse kan gives som tabletter eller direkte i en vene (intravenøst).

Perkutan dræning

Hvis den indre byld er lille, kan din kirurg muligvis dræne den med en fin nål. Afhængigt af abscessens placering kan dette udføres ved hjælp af enten lokal eller generel bedøvelse .

Kirurgen kan bruge ultralydsscanninger eller CT-scanninger for at hjælpe med at lede nålen på det rigtige sted.

Når bylden er fundet, dræner kirurgen pus ved hjælp af nålen. De kan lave et lille snit i din hud over bylden og derefter indsætte et tyndt plastrør kaldet et dræningskateter i det.

Kateteret gør det muligt for pus at løbe ud i en pose og skal muligvis efterlades på plads i op til en uge.

Denne procedure kan udføres som en dagssagsprocedure, hvilket betyder, at du kan gå hjem samme dag, selvom nogle mennesker bliver nødt til at blive på hospitalet i et par dage.

Som med snit- og dræningsproceduren for hudabscesser kan perkutan dræning efterlade et lille ar.

Kirurgi

Det kan være nødvendigt at have en operation, hvis:

  • din indre byld er for stor til at drænes med en nål
  • en nål kan ikke komme sikkert til bylden
  • nåledrænering har ikke været effektiv til at fjerne alt pus

Den type operation, du har, afhænger af, hvilken type intern byld du har, og hvor den er i din krop. Generelt involverer det at lave et større snit i din hud for at lade pus vaskes ud.