Vitaminer og mineraler – A-vitamin

A-vitamin, også kendt som retinol, har flere vigtige funktioner.

Disse inkluderer:

  • hjælper din krops naturlige forsvar mod sygdom og infektion (immunsystemet) til at fungere korrekt
  • hjælper synet i svagt lys
  • holder huden og foringen i nogle dele af kroppen, såsom næsen, sund

Gode kilder til vitamin A

Gode kilder til vitamin A inkluderer:

  • ost
  • æg
  • Fed fisk
  • berigede fedtfattige opslag
  • mælk og yoghurt
  • lever og leverprodukter såsom leverpaté – dette er en særlig rig kilde til A-vitamin, så du kan risikere at få for meget A-vitamin, hvis du har det mere end en gang om ugen (dette er især vigtigt, hvis du er gravid )

Du kan få vitamin A ved at medtage gode kilder til beta-caroten i din kost, da kroppen kan ændre dette til vitamin A.

De vigtigste fødekilder til beta-caroten er:

  • gule, røde og grønne (grønne) grøntsager, såsom spinat, gulerødder, søde kartofler og rød peber
  • gul frugt, såsom mango, papaya og abrikoser

Hvor meget A-vitamin har jeg brug for?

Mængden af vitamin A-voksne i alderen 19 til 64 har brug for:

  • 0,7 mg om dagen for mænd
  • 0,6 mg om dagen for kvinder

Du skal være i stand til at få alt det vitamin A, du har brug for, fra din diæt.

Ethvert vitamin A, som din krop ikke har brug for med det samme, opbevares til fremtidig brug. Det betyder, at du ikke har brug for det hver dag.

Se de fulde offentlige kostanbefalinger (PDF, 148kb) for niveauer for børn og ældre voksne.

Hvad sker der, hvis jeg tager for meget A-vitamin?

Ifølge nogle undersøgelser kan have mere end et gennemsnit på 1,5 mg om dagen vitamin A i mange år påvirke dine knogler, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at brække, når du er ældre.

Dette er især vigtigt for ældre mennesker, især kvinder, der allerede er i fare for osteoporose , en tilstand, der svækker knoglerne.

Hvis du spiser lever eller leverpaté mere end en gang om ugen, får du muligvis for meget A-vitamin.

Mange multivitaminer indeholder vitamin A. Andre kosttilskud, såsom fiskeleverolie, indeholder også højt vitamin A.

Hvis du tager kosttilskud indeholdende vitamin A, skal du sørge for, at dit daglige indtag fra mad og kosttilskud ikke overstiger 1,5 mg.

Hvis du spiser lever hver uge, skal du ikke tage kosttilskud, der indeholder vitamin A.

Hvis du er gravid

At have store mængder A-vitamin kan skade din ufødte baby. Så hvis du er gravid eller tænker på at få en baby, skal du ikke spise lever eller leverprodukter, såsom paté, fordi disse indeholder meget A-vitamin.

Undgå også at tage kosttilskud, der indeholder vitamin A. Tal med din læge eller jordemoder, hvis du ønsker mere information.

Hvad rådgiver Department of Health and Social Care?

Du skal være i stand til at få alt det vitamin A, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret diæt.

Hvis du tager et supplement, der indeholder vitamin A, skal du ikke tage for meget, fordi det kan være skadeligt.

Lever er en meget rig kilde til vitamin A. Spis ikke lever eller leverprodukter, såsom paté, mere end en gang om ugen.

Du skal også være opmærksom på, hvor meget A-vitamin der er i eventuelle tilskud, du tager.

Hvis du er gravid eller overvejer at få en baby:

  • undgå at tage kosttilskud, der indeholder A-vitamin, herunder fiskeleverolie, medmindre din læge anbefaler det
  • undgå lever eller leverprodukter, såsom paté, da disse indeholder meget A-vitamin

Kvinder, der har været i overgangsalderen, og ældre mænd, der har større risiko for knogleskørhed, bør undgå at have mere end 1,5 mg A-vitamin om dagen fra mad og kosttilskud.

Det betyder:

  • ikke at spise lever eller leverprodukter, såsom paté, mere end en gang om ugen eller have mindre portioner af disse
  • tager ikke mere end 1,5 mg A-vitamin om dagen i kosttilskud (inklusive fiskeleverolie), hvis du ikke spiser lever eller leverprodukter
  • ikke tager kosttilskud indeholdende vitamin A (inklusive fiskeleverolie), hvis du spiser lever en gang om ugen

At have et gennemsnit på 1,5 mg om dagen eller mindre af vitamin A fra diæt og kosttilskud kombineret er usandsynligt at forårsage nogen skade.