Bændelorm

Bændelorm er flade, båndlignende orme, der kan leve i din tarm, hvis du sluger deres æg eller små, nyklækkede orme.

Bændelorminfektioner er sjældne i Storbritannien, men er ret almindelige i andre dele af verden.

Mange forårsager ikke indlysende symptomer og kan let behandles. Men meget lejlighedsvis kan ormene sprede sig til andre dele af kroppen og forårsage alvorlige problemer.

Symptomer på en bændelorminfektion

Bændelorm forårsager normalt få eller ingen symptomer. Du finder muligvis kun ud af, at du har en, hvis du ser en smule orm i din poo.

Orme i din poo

Bind af bændelorm, der findes i poo, er ofte:

  • flad og rektangulær
  • hvid eller lysegul
  • størrelsen på et riskorn – men nogle gange er de sammenføjet i en lang kæde

Ormstykkerne kan bevæge sig rundt.

Hvis du ser små hvide orme, der ligner trådstykker , er de sandsynligvis trådorme . Disse er almindelige i Storbritannien, især hos børn.

Andre symptomer

Bændelorm kan også undertiden forårsage andre symptomer, såsom:

Mere alvorlige symptomer kan forekomme, hvis orme kommer ind i andre dele af kroppen, såsom hjernen eller leveren.

Læs mere om komplikationerne ved bændelorminfektioner.

Hvornår skal jeg se din læge

Se din læge, hvis:

  • du ser orme eller ormestykker i dit eller dit barns poo
  • du har nogen bekymrende symptomer, der ikke forsvinder, såsom mavesmerter, diarré eller vægttab

Hvis du ser en orm i din poo, kan det hjælpe med at placere pooen i en ren beholder og tage den til din læge. De kan sende det til et laboratorium for at finde ud af, hvad det er.

Hvis du ikke har en prøve at medbringe, kan din læge muligvis give dig en beholder og bede dig om at indsamle en, når du næste gang gør et poo. De kan også se efter æg eller små orme omkring bunden.

Da bændelorm er sjældne i Storbritannien, kan din læge henvise dig til en specialist for yderligere tests og behandling, hvis de tror, du måske har en.

Behandling for en bændelorminfektion

En bændelorminfektion kan normalt behandles med en enkelt tablet af receptpligtig medicin kaldet niclosamid eller praziquantel. Dette dræber ormen, så den går ud i din poo.

I ugerne efter at have taget tabletten skal du sørge for at vaske dine hænder regelmæssigt – især inden du spiser og efter at have brugt toilettet. Dette vil forhindre, at æg kommer ind i munden og inficerer dig igen.

En prøve af din poo vil blive kontrolleret efter et par måneder for at se, om behandlingen har fungeret.

Selvom du har passeret et stort stykke orm, betyder det ikke altid, at det er væk helt. Det kan genvinde, hvis noget af det er tilbage i tarmen.

Hvordan du får bændelorm

Du kan få en bændelorminfektion, hvis deres æg eller små nyklækkede orme (larver) kommer i munden.

Der er flere måder, dette kan ske på, herunder:

  • spise rå eller underkogt oksekød, svinekød eller ferskvandsfisk (som laks eller ørred) – disse kan indeholde levende bændelormslarver, hvis de ikke koges grundigt
  • drikkevand eller spise mad, der indeholder eller har været i kontakt med bit af poo fra en inficeret person eller et inficeret dyr
  • tæt kontakt med nogen, der har en bændelorm – de kan uddele æg i deres poo, som kan komme på tøj, overflader og mad

Bændelorm findes overalt i verden, herunder i Storbritannien, men det er mere sandsynligt, at du får dem på steder med dårlig sanitet og mindre strenge fødevarehygiejnestandarder.

Forebyggelse af bændelorminfektioner

For at mindske dine chancer for at få en bændelorm:

Vær ekstra forsigtig, hvis du arbejder eller bor tæt sammen med dyr eller opholder dig i en del af verden, hvor bændelorminfektioner er almindelige.

Komplikationer af bændelorminfektioner

I sjældne tilfælde kan bændelorm forårsage alvorlige problemer, hvis nyklækkede orme kommer fra tarmen ind i andre organer, såsom hjernen eller leveren.

Ormene kan danne sække kaldet cyster, som kan stoppe det berørte organ i at fungere ordentligt.

Dette kan kun forekomme, hvis du sluger æggene fra en type bændelorm, der findes i svin, hvilket kan ske, hvis små bittesmå af en person med denne bændelorm kommer ind i munden. Det kan ikke ske ved at spise svinekød.

Afhængigt af hvor de dannes, kan cyster forårsage problemer såsom:

Cyster kan være vanskelige at behandle. Behandling kan involvere et langt lægemiddel mod orm og muligvis kirurgi for at fjerne cyster.

Hundebåndorm (hydatidsygdom)

I nogle dele af verden (og sjældent i Storbritannien) kan en type bændelorm, der findes hos hunde, sprede sig til mennesker. Dette kaldes hydatidsygdom.

Infektioner med disse bændelorm kan være alvorlige og vanskelige at behandle, men enkle forholdsregler som at få din hund ormekur regelmæssigt og ikke fodre dem med råt kød kan hjælpe dig med at undgå det.

Læs mere om hydatid sygdom .