Bækkenbetændelse – komplikationer

Bækkenbetændelsessygdom (PID) kan undertiden føre til alvorlige og langsigtede problemer, især hvis tilstanden ikke behandles hurtigt med antibiotika.

Men de fleste kvinder med PID, der gennemfører deres antibiotikakur, har ingen langsigtede problemer.

Gentagne episoder af PID

Nogle kvinder oplever gentagne episoder af PID. Dette er kendt som tilbagevendende bækkenbetændelsessygdom.

Tilstanden kan vende tilbage, hvis den oprindelige infektion ikke er helt ryddet.

Dette skyldes ofte, at antibiotikaforløbet ikke blev afsluttet, eller fordi en seksuel partner ikke blev testet og behandlet.

Hvis en episode af PID beskadiger livmoderen eller æggelederne, kan det blive lettere for bakterier at inficere disse områder i fremtiden, hvilket gør det mere sandsynligt, at du udvikler tilstanden igen.

Gentagne episoder af PID er forbundet med en øget risiko for infertilitet.


Abscesser

PID kan undertiden få samlinger af inficeret væske kaldet abscesser til at udvikle sig, oftest i æggelederne og æggestokkene.

Abcesser kan behandles med antibiotika, men nogle gange kan laparoskopisk kirurgi (nøglehulskirurgi) være nødvendig for at dræne væsken væk.

Væsken kan også undertiden drænes ved hjælp af en nål, der føres på plads ved hjælp af en ultralydsscanning .

Langvarige smerter i bækkenet

Nogle kvinder med PID udvikler langvarige (kroniske) smerter omkring deres bækken og underliv, hvilket kan være svært at leve med og føre til yderligere problemer, såsom depression og søvnbesvær (søvnløshed) .

Hvis du udvikler kroniske smerter i bækkenet, kan du få smertestillende midler til at hjælpe med at kontrollere dine symptomer.

Test for at bestemme årsagen kan udføres.

Hvis smertestillende midler ikke kontrollerer din smerte, kan du blive henvist til et smertestyringsteam eller en specialistklinik for bækken smerter.

Ektopisk graviditet

En ektopisk graviditet er, når et befrugtet æg implanterer sig uden for livmoderen, normalt i et af æggelederne.

Hvis PID inficerer æggelederne, kan det føre til, at rørens foring bliver armer, hvilket gør det vanskeligere for æg at passere igennem.

Hvis et befrugtet æg sidder fast og begynder at vokse inde i røret, kan det medføre, at røret brister, hvilket undertiden kan føre til svær og livstruende intern blødning.

Hvis du er diagnosticeret med en ektopisk graviditet, kan du få medicin til at stoppe æggevæksten eller få operation for at fjerne det.

Infertilitet

Ud over at øge din risiko for graviditet uden for livmoderen, kan ardannelse eller bylder i æggelederne også gøre det vanskeligt for dig at blive gravid, hvis æg ikke let kan passere ind i livmoderen.

Det anslås, at ca. 1 ud af 10 kvinder med PID bliver infertile som følge af tilstanden med den højeste risiko for kvinder, der forsinkede behandlingen eller havde gentagne episoder med PID.

Men en langvarig undersøgelse i USA viste, at kvinder, der var blevet behandlet med succes for PID, havde de samme graviditetsrater som resten af befolkningen.

Blokerede eller beskadigede æggeleder kan undertiden behandles med kirurgi.

Hvis dette ikke er muligt, og du vil have børn, kan du overveje en assisteret undfangelsesteknik, såsom IVF .

IVF involverer kirurgisk fjernelse af æg fra en kvindes æggestokke og befrugtning med sæd i et laboratorium, før de befrugtede æg plantes i kvindens livmoder.

Denne teknik kan hjælpe dig med at blive gravid, hvis du ikke kan få børn naturligt. Men succesraten er ofte lav afhængigt af din alder og andre faktorer.