Bækkenbetændelse – Behandling

Hvis det diagnosticeres på et tidligt stadium, kan inflammatorisk sygdom i bækkenet (PID) behandles let og effektivt med antibiotika.

Disse kan ordineres af din læge eller en læge på en seksuel sundhedsklinik.

Men ubehandlet kan det føre til mere alvorlige langsigtede komplikationer.

Find ud af mere om komplikationerne ved PID

Antibiotika

Behandling med antibiotika skal startes hurtigt, før resultaterne af vatpindene er tilgængelige.

PID er normalt forårsaget af en række forskellige bakterier, selv i tilfælde hvor chlamydia, gonoré eller mycoplasma genitalium identificeres.

Dette betyder, at du får en blanding af antibiotika til at dække de mest sandsynlige infektioner.

Fortæl det til din læge, hvis du tror, du kan være gravid, inden du starter en antibiotikabehandling, da nogle antibiotika bør undgås under graviditeten.

Du bliver normalt nødt til at tage de antibiotiske tabletter i 14 dage, nogle gange begynder med en enkelt antibiotikainjektion.

Det er meget vigtigt at gennemføre hele antibiotikaforløbet, selvom du føler dig bedre, for at hjælpe med at sikre, at infektionen ryddes ordentligt.

I særlig alvorlige tilfælde af PID kan du blive nødt til at blive indlagt på hospitalet for at modtage antibiotika gennem et dryp i armen (intravenøst).

Hvis du har smerter omkring dit bækken eller mave, kan du tage smertestillende midler som paracetamol eller ibuprofen, mens du bliver behandlet med antibiotika.

Opfølgning

I nogle tilfælde kan du blive bedt om at have en opfølgningsaftale 3 dage efter påbegyndelse af behandlingen, så din læge kan kontrollere, om antibiotika fungerer.

Hvis antibiotika ser ud til at virke, kan du have en anden opfølgningsaftale i slutningen af kurset for at kontrollere, om behandlingen har været vellykket.

Hvis dine symptomer ikke er begyndt at forbedre sig inden for 3 dage, kan du rådes til at komme på hospitalet for yderligere tests og behandling.

Hvis du har en intrauterin enhed (IUD) monteret, kan du rådes til at fjerne den, hvis dine symptomer ikke er forbedret inden for få dage, da det kan være årsagen til infektionen.

Behandling af seksuelle partnere

Alle seksuelle partnere, du har været sammen med i de 6 måneder, før dine symptomer startede, skal testes og behandles for at stoppe infektionens tilbagevendende eller spredning til andre, selvom der ikke er identificeret nogen specifik årsag.

PID kan forekomme i langvarige forhold, hvor ingen af partnerne har haft sex med nogen anden.

Det er mere sandsynligt, at de vender tilbage, hvis begge partnere ikke behandles på samme tid.

Du bør undgå at have sex, før både du og din partner har afsluttet behandlingsforløbet.

Hvis du ikke har haft en seksuel partner i de foregående 6 måneder, skal din seneste partner testes og behandles.

Din læge eller din seksuelle sundhedsklinik kan hjælpe dig med at kontakte dine tidligere partnere.

Dette kan normalt gøres anonymt, hvis du foretrækker det.