Prosopagnosia (ansigtsblindhed)

Prosopagnosia, også kendt som ansigtsblindhed, betyder at du ikke kan genkende folks ansigter.

Ansigtsblindhed påvirker ofte mennesker fra fødslen og er normalt et problem, som en person har for det meste eller hele sit liv. Det kan have en alvorlig indvirkning på hverdagen.

Mange mennesker med prosopagnosia er ikke i stand til at genkende familiemedlemmer, partnere eller venner.

De kan klare ved at bruge alternative strategier til at genkende mennesker, såsom at huske den måde, de går på, eller deres frisure, stemme eller tøj.

Men disse typer strategier fungerer ikke altid – for eksempel når en person med prosopagnosia møder nogen på et ukendt sted.

Virkningen af prosopagnosia

En person med prosopagnosia kan undgå social interaktion og udvikle social angstlidelse , en overvældende frygt for sociale situationer.

De kan også have svært ved at danne relationer eller opleve problemer med deres karriere. Følelser af depression er almindelige.

Nogle mennesker med prosopagnosia kan ikke genkende bestemte ansigtsudtryk, bedømme en persons alder eller køn eller følge en persons blik.

Andre genkender måske ikke engang deres eget ansigt i spejlet eller på fotos.

Prosopagnosia kan påvirke en persons evne til at genkende genstande, såsom steder eller biler.

Mange mennesker har også svært ved at navigere. Dette kan medføre manglende evne til at behandle vinkler eller afstand eller problemer med at huske steder og vartegn.

At følge plottet af film eller tv-programmer kan være næsten umuligt for en person med prosopagnosia, fordi de kæmper for at genkende karaktererne.

En person med prosopagnosia kan bekymre sig om, at de synes uhøflige eller ikke interesserede, når de ikke genkender en person.

Hvad forårsager prosopagnosia?

Der er 2 typer prosopagnosia:

Tidligere blev de fleste tilfælde af prosopagnosia antaget at forekomme efter en hjerneskade (erhvervet prosopagnosia).

Men forskning har vist, at mange flere mennesker har prosopagnosia uden at have hjerneskade (udviklingsmæssig prosopagnosia), end man først troede.

Udviklings prosopagnosia

Flere undersøgelser har vist, at så mange som 1 ud af 50 mennesker kan have prosopagnosi i udviklingen, hvilket svarer til ca. 1,5 millioner mennesker i Storbritannien.

De fleste mennesker med udviklingsmæssig prosopagnosia udvikler simpelthen ikke evnen til at genkende ansigter.

En person, der er født med tilstanden, indser måske ikke, at de har et problem.

Udviklingsprosopagnosia kan have en genetisk komponent og køre i familier.

Mange mennesker med tilstanden har rapporteret mindst 1 førstegrads slægtning, såsom en forælder eller søskende (bror eller søster), som også har problemer med at genkende ansigter.

Erhvervet prosopagnosia

Erhvervet prosopagnosia er sjælden. Når nogen erhverver prosopagnosia efter en hjerneskade, vil de hurtigt bemærke, at de har mistet evnen til at genkende mennesker, de kender.

Men hvis prosopagnosia opstår efter hjerneskade i den tidlige barndom, før barnet fuldt ud har udviklet evnen til at genkende ansigter, kan de vokse op uden at indse, at de ikke er i stand til at genkende ansigter så godt som andre mennesker kan.

Headway har flere oplysninger om de kognitive effekter af hjerneskade .

Prosopagnosia er ikke relateret til hukommelsesproblemer , synstab eller indlæringsvanskeligheder , men det er undertiden forbundet med andre udviklingsforstyrrelser, såsom autismespektrumforstyrrelse , Turners syndrom og Williams syndrom.

Diagnosticering af prosopagnosia

Hvis du har problemer med at genkende ansigter, kan din læge henvise dig til en klinisk neuropsykolog, der arbejder inden for eller privat praksis.

Du kan også blive henvist til en forsker, der har specialiseret sig i området og er baseret på et nærliggende universitet.

Du har en vurdering, der involverer en række tests, der vurderer din evne til ansigtsgenkendelse blandt andre færdigheder.

For eksempel kan du blive bedt om at:

  • huske og senere genkende ansigter, du aldrig har set før
  • genkende berømte ansigter
  • spot ligheder og forskelle mellem ansigter præsenteret ved siden af hinanden
  • bedømme alder, køn eller følelsesmæssigt udtryk ud fra et sæt ansigter

Hvis du bor inden for kørselsafstand fra Bournemouth University, kan Center for Face Processing Disorders muligvis tilbyde dig en formel testsession og mulighed for at deltage i deres forskningsprogram.

Behandling af prosopagnosia

Der er ingen specifik behandling for prosopagnosia, men forskere fortsætter med at undersøge, hvad der forårsager tilstanden, og træningsprogrammer udvikles for at forbedre ansigtsgenkendelsen.

Det antages, at kompenserende strategier, der hjælper med persongenkendelse, eller teknikker, der forsøger at gendanne normale ansigtsbehandlingsmekanismer, kan fungere for nogle mennesker med enten udviklingsmæssig eller erhvervet prosopagnosia.

En persons alder, hvor deres hjerne blev beskadiget (i tilfælde af erhvervet prosopagnosia), typen og sværhedsgraden af hjerneskade og tidspunktet for behandlingen anses alle for at være vigtige faktorer for, hvor effektivt et rehabiliteringsprogram vil være.

Mange mennesker med prosopagnosia udvikler kompenserende strategier for at hjælpe dem med at genkende mennesker, såsom at genkende en persons stemme, tøj eller den måde, de går på.

Men kompenserende strategier baseret på kontekstuelle signaler fungerer ikke altid og kan bryde sammen, når en person med prosopagnosia møder nogen, de kender et uventet sted, eller som har ændret deres udseende.

Center for ansigtsbehandlingsforstyrrelser har flere oplysninger om håndteringsstrategier for prosopagnosia .

Har mit barn prosopagnosia?

Det kan være svært at genkende prosopagnosia hos børn, men følgende er potentielle tegn:

  • dit barn ofte ikke genkender kendte mennesker, når de møder dem uventet
  • de er særligt klamede på offentlige steder
  • de venter på, at du vinker, når du samler dem fra skolen, eller nærmer sig fremmede og tænker at de er dig
  • de er socialt tilbagetrukne i skolen og har svært ved at få venner (dette kan være i modsætning til mere selvsikker adfærd derhjemme, når anerkendelse ikke er et problem)
  • de har svært ved at følge plottene af film eller tv-shows

Center for ansigtsbehandlingsforstyrrelser har flere oplysninger om prosopagnosia hos børn .