Akut lymfoblastisk leukæmi – Komplikationer

At have et svækket immunsystem (være nedsat immunforsvar) er en mulig komplikation for nogle mennesker med akut lymfoblastisk leukæmi.

Et svækket immunsystem kan skyldes mangel på sunde hvide blodlegemer, hvilket betyder, at dit immunsystem er mindre i stand til at bekæmpe infektion.

Det kan også være forårsaget af mange af de lægemidler, der anvendes til behandling af akut lymfoblastisk leukæmi.

At have et svækket immunsystem gør dig mere sårbar over for infektioner. Det betyder også, at enhver infektion, du har, er mere tilbøjelig til at forårsage alvorlige komplikationer.

Du kan rådes til at tage regelmæssige doser af antibiotika for at forhindre infektioner.

Fortæl straks dit plejeteam eller din læge, hvis du har symptomer på en infektion, fordi det kan være nødvendigt med hurtig behandling for at forhindre alvorlige komplikationer.

Symptomer på infektion kan omfatte:

 • høj temperatur
 • hovedpine
 • ømme muskler
 • diarré
 • træthed

Undgå kontakt med alle, der har en infektion, selvom det er en tilstand, du tidligere var immun over for, såsom skoldkopper eller mæslinger . Dette skyldes, at din tidligere immunitet over for disse forhold sandsynligvis vil være lavere.

Det er vigtigt at gå ud regelmæssigt for motion og for dit velbefindende, men du bør undgå overfyldte steder og bruge offentlig transport i myldretiden.

Sørg også for, at alle dine vaccinationer er opdaterede. Din læge eller dit plejeteam kan rådgive dig om dette.

Du vil ikke være i stand til at have nogen vaccine, der indeholder “levende” vira eller bakterier såsom:

Blødende

Hvis du har akut leukæmi, vil du lettere blø og blå mærker på grund af de lave niveauer af blodplader (koageldannende celler) i dit blod.

Selvom kraftig blødning er ualmindelig, skal du være opmærksom på de symptomer, der kan opstå i forskellige dele af kroppen.

Blødning kan ske:

 • inde i kraniet (intrakraniel blødning)
 • inde i lungerne (lungeblødning)
 • inde i maven (gastrointestinal blødning)

Alle 3 typer kraftig blødning (blødning) er medicinske nødsituationer.

Ring til 112 for en ambulance, hvis du tror, at du eller dit barn får en kraftig blødning.

Symptomer på intrakraniel blødning er:

 • svær hovedpine
 • stiv nakke
 • at være syg
 • ændring i mental tilstand, såsom forvirring

Almindelige symptomer på lungeblødning er:

 • hoster blod op fra næsen og munden
 • åndedrætsbesvær
 • en blålig hudfarve (cyanose)

Almindelige symptomer på gastrointestinal blødning er:

 • opkastning af blod
 • poo, der er meget mørk eller tjære-lignende


Infertilitet

Mange af de lægemidler, der anvendes til behandling af akut lymfoblastisk leukæmi, kan forårsage infertilitet .

Mennesker, der især er i fare for at blive permanent infertile, er dem, der har modtaget høje doser kemoterapi og strålebehandling som forberedelse til en stamcelle- og knoglemarvstransplantation .

Det kan være muligt at beskytte mod enhver risiko for infertilitet, før du begynder din behandling. For eksempel kan mænd gemme sædprøver. Tilsvarende kan kvinder have opbevaret befrugtede embryoner, som kan sættes i livmoderen efter behandling.

Psykologiske virkninger af leukæmi

At blive diagnosticeret med leukæmi kan være meget foruroligende, især hvis en kur er usandsynlig. Først kan nyhederne være svære at tage med.

Det kan være særligt vanskeligt, hvis du i øjeblikket ikke har nogen leukæmisymptomer, men du ved, at det senere kan forårsage et alvorligt problem. At skulle vente i mange år for at se, hvordan leukæmi udvikler sig, kan være meget stressende og kan udløse følelser af angst og depression .

Hvis du er blevet diagnosticeret med leukæmi, kan det hjælpe dig med at bekæmpe følelser af depression og angst ved at tale med en rådgiver eller en læge, der er specialiseret i behandling af psykiske lidelser (psykiater). Antidepressiva eller medicin, der hjælper med at reducere følelser af angst, kan også hjælpe dig med at klare bedre.

Det kan være nyttigt at tale med andre mennesker, der lever med leukæmi. Din læge eller dit tværfaglige team kan muligvis give dig oplysninger om lokale supportgrupper.

Du kan også kontakte Macmillan Cancer Support . Dens hjælpelinje er 0808808 00 00 (7 dage om ugen, 8 til 20).

Yderligere information

Find ud af mere om at leve og håndtere kræft: