Polio

Polio er en alvorlig virusinfektion, der plejede at være almindelig i Storbritannien og over hele verden. Det er sjældent i dag, fordi det kan forhindres med vaccination.

De fleste mennesker med polio har ingen symptomer og ved ikke, at de er inficeret.

Men for nogle mennesker forårsager poliovirussen midlertidig eller permanent lammelse , hvilket kan være livstruende.

Tilfælde af polio i Storbritannien faldt dramatisk, da rutinemæssig vaccination blev indført i midten af 1950’erne.

Der har ikke været et tilfælde af polio fanget i Storbritannien siden midten af 80’erne. Men infektionen findes stadig i nogle dele af verden, og der er fortsat en meget lille risiko for, at den kan bringes tilbage til Storbritannien.

Der er ingen kur mod polio, så det er vigtigt at sikre, at du og dine børn er fuldt vaccineret mod den.

Symptomer på polio

De fleste mennesker med polio har ingen symptomer og vil bekæmpe infektionen uden selv at indse, at de var inficeret.

Et lille antal mennesker vil opleve en influenzalignende sygdom 3 til 21 dage efter, at de er smittet.

Symptomer kan omfatte:

Disse symptomer vil normalt passere inden for ca. en uge.

I et lille antal tilfælde angriber poliovirussen nerverne i rygsøjlen og hjernen. Dette kan forårsage lammelse, normalt i benene, der udvikler sig over timer eller dage.

Lammelsen er normalt ikke permanent, og bevægelse vender ofte langsomt tilbage i løbet af de næste par uger og måneder.

Men nogle mennesker har vedvarende problemer. Hvis vejrtrækningsmusklerne påvirkes, kan det være livstruende.

Langsigtede problemer forårsaget af polio

Selvom polio ofte går hurtigt uden at forårsage andre problemer, kan det nogle gange føre til vedvarende eller livslange vanskeligheder.

Et par mennesker med infektionen vil have en vis grad af permanent lammelse, og andre kan være tilbage med problemer, der kræver langvarig behandling og støtte.

Disse kan omfatte:

  • muskelsvaghed
  • muskelmasse (atrofi)
  • tætte led (kontrakturer)
  • misdannelser, såsom snoede fødder eller ben

Der er også en chance for, at nogen, der tidligere har haft polio, vil udvikle lignende symptomer igen eller forværring af deres eksisterende symptomer mange årtier senere. Dette er kendt som post-polio syndrom .

Hvordan får du polio?

Du kan blive inficeret med poliovirussen, hvis du kommer i kontakt med poo (afføring) hos en person med infektionen eller med dråber, der smides ud i luften, når de hoster eller nyser.

Du kan også få infektionen fra mad eller vand, der er blevet forurenet med inficeret poo eller dråber.

Hvis virussen kommer ind i munden, bevæger den sig til din hals og tarm, hvor den begynder at formere sig. I nogle tilfælde kan det også komme ind i blodbanen og sprede sig til nervesystemet.

Virussen kan spredes af en person med infektionen fra ca. en uge, før der udvikles symptomer, indtil flere uger derefter. Inficerede mennesker, der ikke har nogen symptomer, kan stadig overføre polio til andre.

Der har været sjældne tilfælde, hvor polio er forårsaget af at være vaccineret med en levende version af poliovirussen.

Dette er ikke længere en risiko i Storbritannien, fordi den vaccine, der anvendes i dag, indeholder en inaktiv version af virussen.

Hvor findes polio?

Som et resultat af rutinemæssige vaccinationsprogrammer er polio stort set blevet udslettet i de fleste dele af verden.

Områder, der er erklæret poliofri af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), inkluderer Europa, Amerika, det vestlige Stillehavsområde og senest Sydøstasien.

Men polio findes nogle steder. Det er stadig et væsentligt problem i Afghanistan, Nigeria og Pakistan, og der er en potentiel risiko for infektion i andre dele af Afrika og nogle mellemøstlige lande.

Du kan bruge landeguiden på Travel Health Pro-webstedet til at kontrollere, om der er risiko for at få polio i et land, du planlægger at besøge.

Behandling af polio

Der er i øjeblikket ingen kur mod polio. Behandling fokuserer på at støtte kropsfunktioner og reducere risikoen for langsigtede problemer, mens kroppen bekæmper infektionen.

Dette kan omfatte sengeleje på hospitalet, smertestillende midler, vejrtrækningsstøtte og regelmæssige strækninger eller øvelser for at forhindre problemer med muskler og led.

Hvis du har langvarige problemer som følge af en polioinfektion, har du sandsynligvis brug for løbende behandling og support.

Dette kan omfatte fysioterapi til at hjælpe med eventuelle bevægelsesproblemer, enheder såsom skinner og seler til at understøtte svage lemmer eller led, ergoterapi for at hjælpe dig med at tilpasse dig eventuelle vanskeligheder og muligvis kirurgi for at rette op på deformiteter.

Polio vaccination

Poliovaccination tilbydes som en del af rutinemæssige børnevaccinationsprogram .

Det gives ved injektion i 5 separate doser. Disse gives normalt på:

Hvis du planlægger at rejse til et polioberørt land, skal du vaccineres, hvis du ikke har været fuldt vaccineret før eller har en boosterdosis, hvis det er gået 10 år eller mere siden din sidste dosis af vaccinen.

Læs mere om rejsevaccinationer .

Du kan også når som helst blive vaccineret, hvis du ikke har været fuldt vaccineret før, selvom du ikke rejser et sted, hvor der er risiko for infektion.

Hvis du tidligere har haft polio og ikke er blevet vaccineret, anbefales det stadig, at du bliver fuldt vaccineret.

Der er 3 typer poliovirus, som vaccinen beskytter mod, og folk, der har haft infektionen før, vil kun være immun over for en af disse.

Poliovaccinationen er normalt tilgængelig gratis på .

Midlertidige forholdsregler for rejsende

Som et resultat af en stigning i verdensomspændende tilfælde af polio i begyndelsen af 2014 udsendte WHO midlertidige yderligere rejseanbefalinger til folk, der besøger lande, hvor polio findes. Disse er stadig på plads fra juli 2018.

Afhængigt af hvor du planlægger at rejse, hvad du skal gøre der, og hvor længe du opholder dig, kan du nu rådes til at have en booster polio-vaccination inden du rejser, hvis du ikke har haft en i de sidste 12 måneder.

Nogle af de lande, hvor der er risiko for infektion, kræver bevis for vaccination, før du får lov til at rejse andetsteds. Hvis du ikke har dette, kan du få en boosterdosis inden du afgår.