Uveitis – Behandling

Behandling af uveitis afhænger af, hvad der forårsager det, og hvilket område af øjet der er påvirket.

Medicin er den vigtigste behandling, men i sjældne tilfælde kan kirurgi anbefales til behandling af særlig alvorlig uveitis.

Steroid medicin

De fleste tilfælde af uveitis kan behandles med steroidmedicin . Et lægemiddel kaldet prednisolon bruges normalt.

Steroider virker ved at forstyrre immunsystemets normale funktion, så det ikke længere frigiver de kemikalier, der forårsager betændelse.

Steroidmedicin findes i forskellige former, og den anvendte type afhænger ofte af de områder af øjet, der er påvirket af uveitis.

Steroid øjendråber

Steroid øjendråber er normalt den første behandling, der anvendes til uveitis, der påvirker den forreste del af øjet og ikke er forårsaget af en infektion.

Afhængigt af dine symptomer kan den anbefalede dosis variere fra at skulle bruge øjendråber hver time til en gang hver anden dag.

Du kan have midlertidigt sløret syn efter brug af dråberne. Du må ikke køre bil eller betjene maskiner, før din vision er normal.

Hos nogle mennesker kan steroid øjendråber øge trykket i øjet. Øjenlægen (øjenlæge) vil undersøge dette og rådgive dig, hvis dette sker.

Stop ikke med at bruge dine øjendråber, før en læge eller øjenlæge fortæller dig, at det er sikkert at stoppe, selvom dine symptomer forsvinder. At stoppe behandlingen for tidligt kan føre til, at dine symptomer vender tilbage. Hyppigheden af dråber reduceres normalt langsomt over et antal uger.

Steroidinjektioner

Hvis midten eller bagsiden af dit øje er påvirket, eller steroid øjendråber ikke har virket, skal du muligvis bruge steroidinjektioner.

Lokalbedøvende øjendråber bruges til at bedøve dit øje, så du ikke føler smerter eller ubehag.

Du har normalt kun brug for 1 injektion, mens dine symptomer er som værst.

Steroidinjektioner forårsager sjældent signifikante bivirkninger, men hos nogle mennesker kan de få øget tryk i øjet. Øjenlægen vil kontrollere dette og rådgive dig, hvis dette sker.

Steroider tabletter eller kapsler

Steroider tabletter eller kapsler er den stærkeste form for steroider. De bruges normalt, hvis steroid øjendråber og injektioner ikke har virket eller er uegnede eller til uveitis, der påvirker bagsiden af øjet.

Steroidtabletter kan forårsage en lang række bivirkninger, så det anbefales kun, hvis det antages, at der er risiko for permanent skade på din vision.

Hvor lang tid du skal tage steroidtabletter afhænger af, hvor godt du reagerer på behandlingen, og om du har en underliggende autoimmun tilstand.

Nogle mennesker behøver kun at tage dem i 3 til 6 uger, mens andre har brug for at tage dem i måneder eller muligvis år.

Kortsigtede bivirkninger af steroider tabletter eller kapsler kan omfatte vægtøgning, øget appetit, søvnløshed og humørsvingninger såsom irritation eller ængstelse.

På lang sigt kan de forårsage osteoporose , udtynding af huden og øget risiko for infektion.

For at minimere eventuelle bivirkninger ordineres du den lavest mulige dosis for at kontrollere dine symptomer.

Læs mere om steroider .

Stop ikke med at tage steroider, før en læge siger, at det er sikkert at gøre det. Hvis du pludselig stopper din medicin, kan det medføre ubehagelige abstinenser.

Når en læge eller øjenlæge mener, at du kan stoppe behandlingen, vil de rådgive dig om, hvordan du gradvist reducerer mængden af steroider, du tager.

Mydriatiske øjendråber

Hvis du har uveitis, der påvirker det forreste af dit øje (anterior uveitis), kan du få mydriatiske øjendråber såvel som steroidmedicin.

Disse øjendråber forstørrer (udvider) dine pupiller og lindrer smerter ved at slappe af musklerne i øjet. De kan også reducere din risiko for at udvikle grøn stær , som påvirker synet.

Imidlertid kan mydriatiske øjendråber forårsage midlertidig sløring af dit syn og problemer med at fokusere dine øjne.

Behandling af infektion

Hvis en underliggende infektion forårsager uveitis, skal infektionen muligvis også behandles.

Virus kan behandles med antiviral medicin. Bakterielle infektioner kan behandles med antibiotika . Svampeinfektioner kan behandles med svampedræbende medicin .

Immunosuppressiva

Immunsuppressivt middel kan anbefales, hvis du er blandt de få mennesker, der ikke reagerer på de ovenfor beskrevne behandlinger.

Immunosuppressiva virker ved at kontrollere immunsystemet og forstyrre betændelsesprocessen.

Hvis steroidbehandling forårsager betydelige bivirkninger, kan immunsuppressiva også bruges til at tillade, at din dosis steroider reduceres.

Mulige bivirkninger af immunsuppressiva inkluderer:

  • udslæt
  • følelsesløshed eller prikken i forskellige dele af din krop
  • mistet appetiten
  • kvalme og opkast
  • højt blodtryk
  • hovedpine
  • hårtab
  • åndenød

Hvis du tager immunsuppressiva, bliver du mere sårbar over for infektion, så du bør prøve at undgå tæt kontakt med alle, der har en kendt infektion.

Rapporter eventuelle symptomer på en potentiel infektion, såsom høj temperatur, hoste eller betændelse i andre dele af din krop, til en læge. Du bør også have den årlige influenzavaccine .

Immunsuppressiva kan også påvirke funktionen af nogle af dine organer og systemer i din krop, såsom dine lunger, lever, nyrer og knoglemarv. Regelmæssige blodprøver er nødvendige for at kontrollere, at disse systemer forbliver sunde.

Et lille antal mennesker med uveitis kan drage fordel af behandling med immunsuppressiva kaldet biologiske stoffer .

Kirurgi

Sjældent kan det være nødvendigt med en operation kaldet vitrektomi til behandling af uveitis. Det anbefales normalt kun, hvis du har gentagen eller svær uveitis, eller hvis tilstanden er forårsaget af visse infektioner.

En vitrektomi involverer forsigtigt at suge det gelélignende stof ud, der fylder indersiden af øjet (glaslegemet humor). Det kan gøres ved hjælp af enten generel bedøvelse eller lokalbedøvelse .

Under operationen udskiftes væsken inde i øjet midlertidigt med enten en luftboble eller gas (eller en blanding af de 2) eller en væskesubstitut. Til sidst erstatter glaslegemet selvfølgelig.

Som alle operationer medfører en vitrektomi en risiko for komplikationer. Disse inkluderer behov for yderligere operation og en øget risiko for at udvikle grå stær .

Symptomlindring

Følgende foranstaltninger kan hjælpe med at lindre dine symptomer: