Tics

Tics er hurtige, gentagne muskelbevægelser, der resulterer i pludselige og vanskelige at kontrollere kropsstød eller lyde.

De er ret almindelige i barndommen og vises typisk først omkring 5 år. Meget lejlighedsvis kan de starte i voksenalderen.

Tics er normalt ikke alvorlige og forbedres normalt over tid. Men de kan være frustrerende og forstyrre hverdagens aktiviteter.

Tourettes syndrom , et udtryk, der bruges, når tics har varet i mere end et år, dækkes separat.

Typer af tics

Der er mange typer tic. Nogle påvirker kropsbevægelser (motoriske tics), og andre resulterer i en lyd (vokal eller fonisk tics).

Eksempler på tics inkluderer:

  • blinker, rynker på næsen eller grimaser
  • ryk eller stød i hovedet
  • ved at klikke på fingrene
  • røre ved andre mennesker eller ting
  • hoste, grynt eller snuse
  • gentage en lyd eller sætning – i et lille antal tilfælde kan dette være noget uanstændigt eller stødende

Tics kan ske tilfældigt, og de kan være forbundet med noget som stress , angst , træthed , spænding eller lykke. De har tendens til at blive værre, hvis de bliver talt om eller fokuseret på.

De starter ofte med en ubehagelig fornemmelse, der bygger sig op i kroppen, indtil de lindres af tikken – kendt som en trang – selvom de undertiden kan undertrykkes delvis.

Læs mere om almindelige typer tics .

Hvornår skal jeg se en læge

Tics er normalt ikke alvorlige, og de beskadiger ikke hjernen.

Du behøver ikke altid at se en læge, hvis de er milde og ikke forårsager problemer. Nogle gange kan de forsvinde så hurtigt som de ser ud.

Se en læge, hvis du er bekymret for dit eller dit barns tics, du har brug for support eller rådgivning eller tics:

En læge skal være i stand til at diagnosticere en tic ud fra en beskrivelse af den og, hvis det er muligt, se den. Optagelse af en kort video kan være nyttigt, men pas på ikke at henlede for meget opmærksomhed på tikken, mens du filmer, da dette kan gøre det værre.

Behandlinger for tics

Behandling er ikke altid nødvendig, hvis en tic er mild og ikke forårsager andre problemer. Selvhjælpstips , såsom at undgå stress eller træthed, er ofte meget nyttige for de fleste mennesker.

Hvis en tic er mere alvorlig og påvirker hverdagens aktiviteter, kan terapier, der sigter mod at reducere, hvor ofte tics opstår, anbefales.

De vigtigste terapier til tics er:

  • Vanevendende terapi – dette har til formål at hjælpe dig eller dit barn med at lære forsætlige bevægelser, der “konkurrerer” med tics, så tic kan ikke ske på samme tid
    • Omfattende adfærdsmæssig intervention for tics (CBiT) – et sæt adfærdsmæssige teknikker, der hjælper med at lære færdigheder til at reducere tics
  • Eksponering med responsforebyggelse (ERP) – dette har til formål at hjælpe dig eller dit barn med at vænne sig til de ubehagelige fornemmelser, der ofte mærkes lige før en tic, hvilket kan stoppe den tic, der opstår

Der er også medicin, der kan hjælpe med at reducere tics. Disse kan bruges sammen med psykologiske terapier eller efter at have prøvet disse terapier uden held.

Læs mere om, hvordan tics behandles .

Hvor længe varer tics?

I de fleste tilfælde forbedres tics over tid eller stopper helt.

Nogle gange kan de bare vare et par måneder, men ofte kommer de og går over flere år.

De er normalt mest alvorlige fra omkring 8 år til teenageår og begynder normalt at blive bedre efter puberteten .

Årsager til tics

Det er ikke klart, hvad der forårsager tics. Det antages, at de skyldes ændringer i de dele af hjernen, der styrer bevægelse.

De kan løbe i familier, og der er sandsynligvis en genetisk årsag i mange tilfælde. De sker ofte sammen med andre forhold, såsom:

Tics kan undertiden udløses ved at tage ulovlige stoffer , såsom kokain eller amfetamin, og er lejlighedsvis forårsaget af mere alvorlige sundhedsmæssige forhold såsom cerebral parese eller Huntingtons sygdom .