Ortodonti – Ortodontiske behandlinger

Der er mange forskellige typer ortodontisk behandling. Den bedste behandling for dig afhænger af det nøjagtige problem, du har.

Den første fase af enhver behandling er at vurdere den aktuelle position af dine tænder, og hvordan de sandsynligvis vil ændre sig over tid.

Dette indebærer ofte at tage røntgenbilleder , lave gipsmodeller og tage billeder af dine tænder.

Du får derefter en behandlingsplan. Dette kan antyde mere end 1 måde at behandle det problem, du har. Tal med din ortodontist om dine muligheder.

Ortodontiske apparater

Ortodontisk behandling bruger apparater til at korrigere tændernes position.

De 4 hovedtyper er:

  • faste seler – en seler, du ikke kan fjerne, og som består af beslag, der er limet på forsiden af hver tand og forbundet med ledninger
  • aftagelige seler – normalt plastplader, der dækker mundtaget og klæber på nogle tænder; disse kan kun bruges til at opnå meget begrænsede tandbevægelser
  • funktionelle apparater – som regel et par aftagelige plastbøjler, der er forbundet eller designet til at interagere sammen og passer på både de øvre og nedre tænder
  • hovedbeklædning – dette er ikke et ortodontisk apparat, men det kan bruges sammen med andre apparater og bæres normalt om natten.

I mere alvorlige tilfælde kan behandlingen omfatte faste seler plus operation for at bevæge kæben. Denne behandling udføres på hospitalet.

Disse behandlinger er beskrevet mere detaljeret på denne side. Du kan finde yderligere oplysninger på webstedet British Orthodontic Society (BOS) .

Faste seler

Faste seler er den mest almindelige type tandreguleringsapparat.

Et par dage efter, at en fast bøjle er monteret, kan du spise et normalt udvalg af fødevarer. Men du bør undgå visse fødevarer og drikkevarer, såsom karamel, hårde slik og sodavand, da disse kan beskadige apparatet og dine tænder.

Hvis du bruger et fast apparat, og du spiller en kontaktsport som rugby, skal du bære et tyggegummi-skjold for at beskytte både munden og apparatet.

Faste seler er normalt lavet af metal, så de kan ses på forsiden af dine tænder.

Mange private ortodontister tilbyder keramiske eller klare seler eller metal seler monteret på bagsiden af tænderne, selvom disse normalt er dyrere.

Aftagelige seler

Aftagelige seler kan bruges til at afhjælpe mindre problemer eller som en del af behandling med fast støtte.

De kan også nogle gange bruges til at afskrække børn fra at suge tommelfingeren, men dette er ikke tilgængeligt på .

Disse seler bør kun tages ud af munden til rengøring eller som en sikkerhedsforanstaltning under visse aktiviteter. Din tandlæge kan rådgive dig om dette.

Funktionelle apparater

Funktionelle apparater kan bruges til at behandle problemer med over- og underkæbens og tændernes position.

De fleste mennesker har brug for at bære dem hele tiden. Det er meget vigtigt at følge din ortodontists instruktioner om, hvordan og hvornår du skal bære apparatet. Hvis det ikke bæres korrekt, fungerer behandlingen ikke.

Det kan være nødvendigt at fjerne dit funktionelle apparat til rengøring og mens du spiser.

Hovedbeklædning

Hovedbeklædning bruges til at korrigere bagtændernes position eller til at holde dem i position, mens fortænderne behandles.

De fleste mennesker behøver kun at bære hovedbeklædning om aftenen og om natten. Du kan ikke spise eller drikke, mens du har hovedbeklædning på.

Andre behandlinger

Der er andre typer seler til rådighed privat, såsom justeringer eller usynlige eller sproglige seler, der passer på bagsiden af tænderne.

Du bliver nødt til at tale med din ortodontist for at se, om de kan bruges til dit problem. Omkostningerne ved disse seler er normalt højere.

Holdere

Holdere bruges i slutningen af et kursus af tandregulering. De holder glatte tænder på plads, mens det omkringliggende tyggegummi og knogler tilpasser sig deres nye position. Holdere kan enten være aftagelige eller faste.

Under er din ortodontist ansvarlig for din pleje i 12 måneder efter, at den sædvanlige behandling er afsluttet. Efter denne periode skal du betale privat for fortsat pleje, gentagen behandling og enhver udskiftning eller reparation af holdere.

Det er sandsynligt, at der vil være en vis tandbevægelse, hvis du holder op med at bære din holder. Ændringer i tændernes position kan fortsætte gennem hele livet og er normale.

Den eneste måde at have permanent lige tænder er at bære en holder som anbefalet.

Fjernelse af tænder

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne en af dine tænder for at korrigere placeringen og udseendet af tænderne i nærheden.


Resultater

Du opnår sandsynligvis gode resultater inden for 18 til 24 måneder efter behandlingsstart, så længe du:


  • pas godt på dine tænder og tandkød
  • bære dine apparater som anvist
  • følg din ortodontists råd om, hvad du skal spise og drikke
  • bære din holder hver aften for at opretholde resultaterne; din ortodontist vil tale med dig om nøjagtigt, hvor længe du har brug for at bære dette