Syfilis – Behandling

Syfilis kan normalt behandles med et kort antibiotikabehandling .

Det er vigtigt at få det behandlet, fordi syfilis normalt ikke forsvinder alene, og det kan forårsage alvorlige problemer, hvis de ikke behandles.

Antibiotika til syfilis

Et kort antibiotikakur kan normalt helbrede syfilis. Disse er kun tilgængelige på recept, så du bliver nødt til at blive testet for syfilis for at få dem.

Den type behandling, du har brug for, afhænger af, hvor længe du har haft syfilis.

Syfilis, der har varet mindre end 2 år, behandles normalt med en injektion af penicillin i din bagdel eller et 10-14 dages forløb af antibiotika, hvis du ikke kan have penicillin.

Syfilis, der har varet mere end 2 år, behandles normalt med 3 penicillininjektioner i din balde givet med ugentlige intervaller eller et 28-dages forløb af antibiotika, hvis du ikke kan få penicillin.

Mere alvorlige tilfælde, der påvirker hjernen, behandles normalt med daglige penicillininjektioner, der gives i din bagdel eller en vene i 2 uger eller et 28-dages forløb af antibiotika, hvis du ikke kan have penicillin.

Opfølgning af blodprøver vil blive anbefalet, når behandlingen er afsluttet for at kontrollere, om den har fungeret.

Bivirkninger af behandling

Du kan opleve nogle bivirkninger kort efter behandlingen.

Cirka 2 ud af 5 personer oplever kortvarige influenzalignende symptomer , såsom:

Disse symptomer varer normalt kun 24 timer og kan ofte behandles med paracetamol . Få råd fra din læge, hvis de er alvorlige eller ikke slår sig ned.

Der er også en risiko for at få en allergisk reaktion kort efter en penicillininjektion. Du overvåges efter behandling for at kontrollere dette og vil blive behandlet, hvis det sker.

Undgå sex under behandlingen

Undgå enhver form for seksuel aktivitet eller tæt seksuel kontakt med en anden person indtil mindst 2 uger efter din behandling er afsluttet.

Dette inkluderer vaginal, anal og oralsex samt tæt hudkontakt.

Hvis du har sex under behandlingen, kan du blive smittet igen eller overføre infektionen til en anden.


Underretning og behandling af seksuelle partnere

Dine nuværende og tidligere seksuelle partnere skal også testes og behandles for syfilis, da det at medføre infektion ubehandlet kan føre til alvorlige problemer.

Hvor langt tilbage du skal gå afhænger af, hvor længe du havde syfilis, før den blev diagnosticeret og behandlet.

Du kan vælge enten at underrette dine tidligere seksuelle partnere selv med støtte fra klinikpersonalet, eller klinikken kan kontakte dem pr. Brev eller telefon og råde dem til at gå til en kontrol.

Hvis klinikken kontakter dine tidligere seksuelle partnere for dig, forbliver dine oplysninger fuldstændig fortrolige, og ingen oplysninger om dig vil blive givet uden dit samtykke.


Behandling af syfilis under graviditet

Gravide kvinder med syfilis kan behandles sikkert med antibiotika.

Den behandling, du har brug for, afhænger af, hvor længe du har haft syfilis, og hvor langt du er i graviditeten.

Gravide kvinder, der har haft syfilis i mindre end 2 år, behandles normalt med en injektion af penicillin i bagdelen (hvis de behandles i første eller andet trimester) eller 2 injektioner med en uges mellemrum (hvis de behandles i tredje trimester).

Gravide kvinder, der har haft syfilis i mere end 2 år, behandles normalt med 3 penicillininjektioner i balderne med ugentlige intervaller.

Et kort kursus med antibiotika kan være nødvendigt, hvis du ikke kan have penicillin.