Schistosomiasis (bilharzia)

Schistosomiasis, også kendt som bilharzia, er en infektion forårsaget af en parasitisk orm, der lever i ferskvand i subtropiske og tropiske områder.

Parasitten findes oftest i hele Afrika, men lever også i dele af Sydamerika, Caribien, Mellemøsten og Asien. Webstedet Travel Health Pro har et kort over, hvor schistosomiasis findes .

Du har ofte ikke nogen symptomer, når du først bliver smittet med schistosomiasis, men parasitten kan forblive i kroppen i mange år og forårsage skade på organer som blære, nyrer og lever.

Infektionen kan let behandles med et kort lægemiddelforløb, så se din læge, hvis du tror, du måske har det.

Hvordan du får schistosomiasis

Ormene, der forårsager schistosomiasis, lever i ferskvand, såsom:

  • damme
  • søer
  • floder
  • reservoirer
  • kanaler

Brusere, der tager ufiltreret vand direkte fra søer eller floder, kan også sprede infektionen, men ormene findes ikke i havet, klorerede svømmehaller eller korrekt behandlet vandforsyning.

Du kan blive smittet, hvis du kommer i kontakt med forurenet vand – for eksempel når du padler, svømmer eller vasker – og de små orme graver sig ind i din hud. En gang i din krop bevæger ormene dig gennem dit blod til områder som lever og tarm.

Efter et par uger begynder ormene at lægge æg. Nogle æg forbliver inde i kroppen og bliver angrebet af immunsystemet, mens nogle smides ud i personens tisse eller poo. Uden behandling kan ormene fortsætte med at lægge æg i flere år.

Hvis æggene passerer ud af kroppen i vand, frigiver de små larver, der skal vokse inde i ferskvandssnegle i et par uger, før de er i stand til at inficere en anden person. Det betyder, at det ikke er muligt at fange infektionen fra en anden, der har den.

Symptomer på schistosomiasis

Mange mennesker med schistosomiasis har ingen symptomer eller oplever ingen i flere måneder eller endda år.

Du bemærker sandsynligvis ikke, at du er blevet smittet, selvom folk lejlighedsvis får små, kløende røde buler på deres hud i et par dage, hvor ormene gravede ind.

Efter et par uger udvikler nogle mennesker:

Disse symptomer, kendt som akut schistosomiasis, bliver ofte bedre af sig selv inden for få uger. Men det er stadig vigtigt at blive behandlet, fordi parasitten kan forblive i din krop og føre til langsigtede problemer.

Langsigtede problemer forårsaget af schistosomiasis

Nogle mennesker med schistosomiasis, uanset om de havde nogen indledende symptomer eller ej, udvikler til sidst mere alvorlige problemer i dele af kroppen, som æggene har rejst til.

Dette er kendt som kronisk schistosomiasis.

Kronisk schistosomiasis kan omfatte en række symptomer og problemer afhængigt af det nøjagtige område, der er inficeret. For eksempel en infektion i:

Uden behandling kan berørte organer blive permanent beskadiget.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Besøg din læge, hvis du udvikler symptomerne ovenfor, og du har rejst i dele af verden, hvor schistosomiasis findes, eller hvis du er bekymret for, at du måske har været udsat for parasitterne, mens du rejser.

Fortæl din læge om din rejsehistorie, og om du tror, du har været udsat for potentielt forurenet vand.

Hvis din læge har mistanke om schistosomiasis, kan de henvise dig til en ekspert inden for tropiske sygdomme. Diagnosen stilles normalt ved at finde æg i en prøve af din tisse eller poo. Du kan også blive diagnosticeret ved en blodprøve.

Behandlinger for schistosomiasis

Schistosomiasis kan normalt behandles med et kort kursus af en medicin kaldet praziquantel, der dræber ormene.

Praziquantel er mest effektiv, når ormene er vokset en smule, så behandlingen kan blive forsinket indtil et par uger efter, at du blev inficeret, eller gentages igen et par uger efter din første dosis.

Steroidmedicin kan også bruges til at hjælpe med at lindre symptomerne på akut schistosomiasis eller symptomer forårsaget af skade på hjernen eller nervesystemet.

Forebyggelse af schistosomiasis

Der er ingen vaccine mod schistosomiasis, så det er vigtigt at være opmærksom på risiciene og tage forholdsregler for at undgå eksponering for forurenet vand.

Du kan kontrollere, om det område, du besøger, vides at have et problem med schistosomiasis ved hjælp af Travel Health Pro’s landsinformationssektion .

Hvis du besøger et af disse områder:

  • undgå at padle, svømme og vaske i ferskvand – kun svømme i havet eller klorerede svømmebassiner
  • kog eller filtrer vand inden du drikker – da parasitterne kan grave sig ned i dine læber eller mund, hvis du drikker forurenet vand
  • undgå lægemidler, der sælges lokalt, og som er annonceret til behandling eller forebyggelse af schistosomiasis – disse er ofte enten falske, substandard, ineffektive eller ikke givet i den korrekte dosis
  • stole ikke på forsikringer fra hoteller, turistforeninger eller lignende om, at en bestemt vandstrækning er sikker – der har været rapporter om, at nogle organisationer bagatelliserer risikoen

Påføring af insektmiddel på din hud eller hurtigt at tørre dig selv med et håndklæde efter at være kommet ud af vandet er ikke pålidelige måder at forhindre infektion på, selvom det er en god ide at tørre dig selv hurtigst muligt, hvis du ved et uheld udsættes for potentielt forurenet vand .

Der er nogle beviser for, at påføring af insektmiddel, der indeholder 50% DEET på udsatte områder hver nat efter brusebad, dræber parasitten i huden, før den bevæger sig dybere ind i kroppen.