SARS (alvorligt akut respiratorisk syndrom)

SARS (alvorligt akut respiratorisk syndrom) er forårsaget af SARS coronavirus, kendt som SARS CoV. Koronavirus forårsager ofte infektioner hos både mennesker og dyr.

Der har været 2 selvbegrænsende SARS-udbrud, hvilket resulterede i en meget smitsom og potentielt livstruende form for lungebetændelse . Begge skete mellem 2002 og 2004.

Siden 2004 har der ikke været rapporteret om nogen kendte tilfælde af SARS nogen steder i verden.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) overvåger fortsat lande overalt i verden for enhver usædvanlig sygdomsaktivitet. Hvis der var et andet SARS-udbrud, skulle det være muligt at begrænse spredning af infektion.

SARS-pandemien

SARS stammer fra Kina i 2002. Man antager, at en stamme af coronavirus normalt kun findes i små pattedyr muteret, hvilket gør det muligt at inficere mennesker.

SARS-infektionen spredte sig hurtigt fra Kina til andre asiatiske lande. Der var også et lille antal sager i flere andre lande, herunder 4 i Storbritannien, plus et betydeligt udbrud i Toronto, Canada.

SARS-pandemien blev til sidst bragt under kontrol i juli 2003 efter en politik med isolering af mennesker, der mistænkes for at have tilstanden, og screening af alle passagerer, der rejser med fly fra berørte lande for tegn på infektion.

I perioden med infektion var der 8.098 rapporterede tilfælde af SARS og 774 dødsfald. Dette betyder, at virussen dræbte ca. 1 ud af 10 personer, der blev inficeret. Mennesker over 65 år var især i fare, hvor over halvdelen af dem, der døde af infektionen, var i denne aldersgruppe.

I 2004 var der endnu et mindre SARS-udbrud knyttet til et medicinsk laboratorium i Kina. Det blev anset for at have været resultatet af, at nogen kom i direkte kontakt med en prøve af SARS-virus, snarere end at være forårsaget af transmission fra dyr til menneske eller fra menneske til menneske.

Virale mutationer

Som alle levende ting ændrer vira sig konstant og udvikler sig. En mutation er, hvor den genetiske information, der er gemt inde i en organisme, ændres.

Mange globale udbrud af smitsomme sygdomme (pandemier), der er sket i nyere historie, menes at være forårsaget af vira, der tidligere kun er fundet hos dyr. Efter muteringen blev viraene i stand til at inficere mennesker.

Eksempler på muterede vira inkluderer:

 • SARS
 • HIV – menes at være en muteret version af en virus, der findes hos aber
 • fugleinfluenza (fugleinfluenza) – en muteret version af en influenzavirus, der findes hos fugle
 • svineinfluenza – en muteret version af en influenzavirus, der menes at have sin oprindelse i svin

Hvordan SARS spredes

SARS er en luftbåret virus, hvilket betyder, at den spredes på samme måde som forkølelse og influenza.

SARS-virussen spredes i små dråber spyt hostet eller nyset op i luften af en inficeret person. Hvis en anden trækker vejret i dråberne, kan de blive smittet.

SARS kan også spredes indirekte, hvis en inficeret person berører overflader såsom dørhåndtag med uvaskede hænder. En person, der rører ved den samme overflade, kan også blive smittet.

SARS-virus kan også spredes gennem en inficeret persons poo. For eksempel, hvis de ikke vasker hænderne ordentligt efter at have været på toilettet, kan de overføre infektionen til andre.

Beviser fra SARS-pandemien fra 2002 til 2003 viste, at folk, der lever sammen med eller har plejet en person med en kendt SARS-infektion, har størst risiko for at udvikle infektionen selv.

Symptomer på SARS

SARS har influenzalignende symptomer, der normalt begynder 2 til 7 dage efter infektion. Nogle gange kan tiden mellem at komme i kontakt med virussen og starten af symptomer (inkubationsperiode) være op til 10 dage.

Symptomerne på SARS inkluderer:

 • en høj temperatur (feber)
 • ekstrem træthed (træthed)
 • hovedpine
 • kulderystelser
 • muskelsmerter
 • mistet appetiten
 • diarré

Efter disse symptomer begynder infektionen at påvirke dine lunger og luftveje (åndedrætssystem), hvilket fører til yderligere symptomer, såsom:

 • en tør hoste
 • åndedrætsbesvær
 • en stigende iltmangel i blodet, som i de mest alvorlige tilfælde kan være dødelig

Behandling for SARS

Der er i øjeblikket ingen kur mod SARS, men forskning for at finde en vaccine er i gang.

En person, der mistænkes for at have SARS, skal straks indlægges på hospitalet og holdes isoleret under nøje overvågning.

Behandlingen understøtter hovedsageligt og kan omfatte:

Der er ikke meget videnskabeligt bevis for, at disse behandlinger er effektive. Den antivirale medicin ribavirin vides at være ineffektiv til behandling af SARS.

Forebyggelse af spredning af SARS

Rejs ikke til områder i verden, hvor der er et ukontrolleret SARS-udbrud.

For at reducere din risiko for at blive smittet skal du undgå direkte kontakt med personer, der har SARS-virus, indtil mindst 10 dage efter deres symptomer er forsvundet.

For at forhindre spredning af infektionen er det vigtigt at:

 • vask hænderne grundigt med et alkoholbaseret håndvaskemiddel
 • dække mund og næse, når du nyser eller hoster
 • undgå at dele mad, drikke og redskaber
 • rengør overflader regelmæssigt med desinfektionsmiddel

I nogle situationer kan det være hensigtsmæssigt at bære handsker, masker og beskyttelsesbriller for at forhindre spredning af SARS.

Webstedet Travel Health Pro har også rejsetips efter land .