Femoral brok reparation

En brok opstår, når en indre del af kroppen skubber igennem en svaghed i muskelen eller den omgivende vævsvæg.

Dine muskler er normalt stærke og stramme nok til at holde dine tarme og organer på plads, men en brok kan udvikle sig, hvis der er svage pletter.

Hvad er en lårbensbrok?

En femoral brok er en usædvanlig type brok.

Femorale brok vises undertiden som en smertefuld klump i den indre øvre del af låret eller lysken. Klumpen kan ofte skubbes tilbage eller forsvinder, når du ligger ned. Hoste eller anstrengelse kan få klumpen til at fremstå.

For information om andre typer brok , se:

Hvad forårsager en lårbenbrok?

En lårbensbrok opstår normalt, når fedtvæv eller en del af din tarm stikker igennem i din lyske øverst på dit indre lår.

Det skubber gennem et svagt sted i den omgivende muskelvæg (abdominalvæg) ind i et område kaldet lårbenskanalen.

I modsætning til lyskebrok forekommer femorale brok langt oftere hos kvinder, især ældre kvinder. Dette skyldes den bredere form af det kvindelige bækken. Femorale brok er sjælden hos børn.

Femorale brok kan undertiden vises pludselig på grund af belastning på maven, såsom:

De har også været forbundet med fedme og har en vedvarende, kraftig hoste.

Hvornår er det nødvendigt med operation?

Femorale brok kan repareres ved hjælp af kirurgi for at skubbe udbulingen tilbage på plads og styrke svagheden i mavevæggen.

I modsætning til nogle andre typer brok anbefales behandling af femorale brok næsten altid med det samme, fordi der i disse tilfælde er en højere risiko for komplikationer.

Komplikationer, der kan udvikles som et resultat af en lårbensbrok inkluderer:

  • obstruktion – hvor en del af tarmen sidder fast i lårbenskanalen og forårsager kvalme, opkastning og mavesmerter samt en smertefuld klump i lysken
  • kvælning – hvor en sektion af tarmen bliver fanget og dens blodforsyning afskæres dette kræver akut operation inden for få timer for at frigive det fangede væv og genoprette dets blodforsyning, så det ikke dør

Kirurgi slipper af brok og forhindrer alvorlige komplikationer, selvom der er en chance for, at det vender tilbage efter operationen.


Hvad sker der under operationen?

Der er to måder, hvorpå en lårbensreparation kan udføres:

  • åben kirurgi – hvor der foretages et snit, så kirurgen kan skubbe klumpen tilbage i din mave
  • laparoskopi (nøglehul) kirurgi – en mindre invasiv, men vanskeligere teknik, hvor der foretages flere mindre snit, så kirurgen kan bruge forskellige specielle instrumenter til at reparere brok

Der er fordele og ulemper ved begge metoder. Den type operation, du har, afhænger af hvilken metode der passer dig og din kirurgs oplevelse.

Du skal være i stand til at gå hjem samme dag eller dagen efter operationen. Det er vigtigt at følge hospitalets anvisninger om, hvordan du skal passe dig selv. Dette inkluderer at spise en god diæt for at undgå forstoppelse, pleje såret og ikke anstrenge dig selv for tidligt.

De fleste mennesker får fuld restitution fra lårbensreparation inden for 6 uger, selvom mange mennesker kan vende tilbage til kørsel, arbejde og lette aktiviteter inden for 2 uger.

Læs mere om:

Er der nogen risici ved operationen?

Reparation af lårbenet er en rutinemæssig operation med meget få risici, selv om brokken i et lille antal tilfælde vender tilbage efter operationen.

Andre usædvanlige komplikationer ved lårbensreparation inkluderer:

  • udvikler en klump under såret
  • urinbesvær
  • skade eller indsnævring af lårbenet (som passerer gennem lårbenskanalen)
  • skade på tarmen
  • midlertidig svaghed i benet
  • skade på nerverne, der forårsager smerte eller følelsesløshed i lysken

Komplikationer er mere sandsynlige hos ældre eller personer med andre tilstande.