Reparation af lårbenet – Hvordan det udføres

En lårbensreparation kan udføres som enten åben kirurgi eller nøglehulskirurgi (også kaldet laparoskopisk kirurgi).

Hospitalet sender instruktioner om, hvornår du skal stoppe med at spise og drikke før operationen.

Reparation af lårbensbrok udføres normalt under generel bedøvelse , hvilket betyder at du vil sove under proceduren og ikke føle nogen smerte.

Imidlertid bruges regional eller lokalbedøvelse undertiden til åben kirurgi. Dette betyder, at du vil være vågen under proceduren, men det område, der opereres, bliver bedøvet, så du ikke oplever smerter.

Operationen skal tage ca. 30 til 45 minutter at gennemføre, og du vil normalt være i stand til at gå hjem samme dag. Nogle mennesker bliver på hospitalet natten over, hvis de har andre medicinske problemer, eller hvis de bor alene.

Læs mere om at komme sig efter reparation af lårbenet .

Åben operation

Under åben operation for at reparere en lårbensbrok foretager kirurgen et enkelt snit (snit) i din nedre del af maven eller over brokken. Dette snit er normalt ca. 3 til 4 cm langt.

Femoralkanalen (en kanal indeholdende de vigtigste blodkar og nerver, der fører til låret) åbnes, og kirurgen placerer klumpen af fedtvæv eller tarmsløjfe tilbage i din mave.

Femoralkanalen lukkes derefter, ofte med et netstik, for at reparere det svage sted, der lader brok igennem.

Snittet i din hud forsegles derefter med sting. Disse opløses normalt alene i løbet af få dage efter operationen.

Hvis brok er blevet fanget (stranguleret) og en del af tarmen beskadiget, kan det berørte segment muligvis fjernes og enderne af sund tarm genforenes. Dette er en større operation, og du bliver muligvis nødt til at blive på hospitalet i et par dage.


Laparoskopisk (nøglehul) kirurgi

Under nøglehullskirurgi for at reparere en lårbensbrok laves der normalt flere meget små snit i stedet for et enkelt større snit.

Et tyndt rør indeholdende et lys og et kamera (laparoskop) indsættes gennem et af snitene, så kirurgen kan se inde i din mave.

Specielle kirurgiske instrumenter indsættes gennem de andre snit, så kirurgen kan trække brok på plads igen. Som ved åben kirurgi bruges ofte en maskeplaster til at styrke det svage sted i maven, hvor brok kom igennem.

Når reparationen er afsluttet, forsegles snit i din hud med søm eller kirurgisk lim.


Hvilken teknik er bedst?

National Institute for Health and Care Excellence (NICE), som vurderer medicinske behandlinger for , siger, at både nøglehul og åben kirurgi for brok er sikre og fungerer godt.

Ved kirurgi med nøglehuller er der normalt mindre smerter efter operationen, fordi nedskæringerne er mindre.

Imidlertid kan risikoen for alvorlige komplikationer, såsom kirurgen ved et uheld skader tarmen, være højere i nøglehullskirurgi.

Risikoen for, at din brok vender tilbage, er den samme for begge operationer.

Diskuter fordelene og ulemperne ved nøglehulskirurgi og åben kirurgi med din kirurg, inden du beslutter dig for den mest passende behandling.


Beslutte hvilken teknik der skal bruges

Valget af teknik til reparation af lårbensbrok afhænger stort set af:

  • dit generelle helbred – ældre eller mennesker med dårligt helbred kan være for svage eller skrøbelige til sikkert at få generel bedøvelse, så åben kirurgi under lokalbedøvelse kan anbefales
  • din kirurgs oplevelse – åben kirurgi er mere almindelig end nøglehulskirurgi, så ikke alle kirurger har nok erfaring med nøglehullsteknikker

Nøglehulskirurgi kan være nyttigt, hvis din kirurg ikke er helt sikker på, hvilken type brok du har.


ventetider

Hvis din læge henviser dig til en konsulent til specialistbehandling, såsom kirurgi, har du ret til at starte behandlingen inden for 18 uger.

Du kan muligvis booke din hospitalsaftale gennem e-henvisningstjeneste, mens du stadig er i lægeoperationen.

Læs mere om ventetid for behandling .