Psoriasis – At leve med

Selvom psoriasis kun er en mindre irritation for nogle mennesker, kan det i væsentlig grad påvirke livskvaliteten for dem, der er hårdest ramt.

Hvis du har psoriasis, kan du finde følgende råd nyttige.

Selvpleje

Selvpleje er en vigtig del af dit daglige liv. Det indebærer at tage ansvar for dit eget helbred og dit velbefindende med støtte fra dem, der er involveret i din pleje.

Selvpleje inkluderer at være i form, opretholde en god fysisk og mental sundhed, forebygge sygdom eller ulykker og pleje mere effektivt for mindre sygdomme og langvarige forhold.

Mennesker med langvarige forhold kan drage enormt fordel af egenomsorg. De kan leve længere; har mindre smerte, angst, depression og træthed have en bedre livskvalitet og være mere aktive og uafhængige. At have en plejeplan hjælper dig med at styre din behandling, så den passer til din livsstil.

Yderligere information

Fortsæt din behandling

Det er vigtigt at bruge din behandling som ordineret, selvom din psoriasis forbedres. Kontinuerlig behandling kan hjælpe med at forhindre opblussen. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer omkring din behandling eller bivirkninger, skal du tale med din læge eller sundhedspersonalet.


Regelmæssige anmeldelser

Fordi psoriasis normalt er en langvarig tilstand, kan du være i regelmæssig kontakt med dit sundhedsteam. Diskuter dine symptomer eller bekymringer med dem, da jo mere teamet ved, jo mere kan de hjælpe dig.


Hjælp med sundhedsomkostninger

Hvis du regelmæssigt betaler for mere end 3 recepter om måneden, kan du spare penge med et receptpligtigt forudbetalingscertifikat (PPC).

For at kontrollere omkostningerne ved en PPC skal du ringe til 0845 850 0030 eller tjekke indlægssedlen HC12 (tilgængelig på nogle apoteker eller lægeoperationer).

Yderligere information

Sund mad og motion

Mennesker med psoriasis har en lidt højere risiko for at udvikle diabetes og hjerte-kar-sygdomme end den generelle befolkning, selvom det ikke vides hvorfor.

Regelmæssig motion og en sund kost anbefales til alle, ikke kun mennesker med psoriasis, fordi de kan hjælpe med at forhindre mange sundhedsmæssige problemer. At spise en sund, afbalanceret kost og træne regelmæssigt kan også lindre stress, hvilket kan forbedre din psoriasis.

Yderligere information

Følelsesmæssig virkning af psoriasis

Den virkning, som psoriasis kan have på det fysiske udseende, betyder, at lav selvtillid og angst er almindelige blandt mennesker med tilstanden. Dette kan føre til depression , især hvis psoriasis bliver værre.

Din læge eller hudlæge vil forstå den psykologiske og følelsesmæssige virkning af psoriasis, så tal med dem om dine bekymringer eller bekymringer.

Yderligere information

Psoriasisartritis

Nogle mennesker med psoriasis udvikler psoriasisgigt . Dette medfører ømhed, smerter og hævelse i led og bindevæv samt stivhed. Det kan påvirke ethvert led i kroppen, men påvirker ofte hænder, fødder, knæ, nakke, rygsøjle og albuer.

De fleste mennesker udvikler psoriasisgigt efter psoriasis, men nogle mennesker udvikler det, før de får diagnosen psoriasis.

Der er ingen enkelt test for psoriasisgigt. Det diagnosticeres normalt ved hjælp af en kombination af metoder, herunder at se på din sygehistorie, fysiske undersøgelser, blodprøver, røntgen og MR-scanninger. Hvis du har psoriasis, vil du normalt have en årlig vurdering for at se efter tegn på psoriasisgigt.

Hvis din læge mener, at du har psoriasisgigt, vil du normalt blive henvist til en specialist, der kaldes en reumatolog, så du kan behandles med antiinflammatoriske eller antireumatiske lægemidler.

Yderligere information

Graviditet

Psoriasis påvirker ikke fertiliteten, og kvinder med psoriasis kan have en normal graviditet og en sund baby. Nogle kvinder finder, at deres psoriasis forbedres under graviditeten, men for andre bliver det værre.

Tal med dit sundhedsteam, hvis du overvejer at få en baby. Nogle behandlinger for psoriasis kan være skadelige for en baby, der udvikler sig, så brug prævention, mens du tager dem. Dette kan gælde for både mænd og kvinder afhængigt af medicinen. Dit sundhedsteam kan foreslå de bedste måder at kontrollere din psoriasis på, før du begynder at prøve en familie.

Yderligere information

Tal med andre

Mange mennesker med psoriasis har fundet ud af, at det hjælper at blive involveret i støttegrupper. Støttegrupper kan øge din selvtillid, reducere følelsen af isolation og give dig praktiske råd om at leve med tilstanden.

Yderligere information