Psoriasis – Behandling

Behandling af psoriasis hjælper normalt med at holde tilstanden under kontrol. De fleste mennesker kan behandles af deres læge.

Hvis dine symptomer er særligt alvorlige eller ikke reagerer godt på behandlingen, kan din læge henvise dig til en hudspecialist (hudlæge).

Behandlinger bestemmes af typen og sværhedsgraden af din psoriasis og det berørte hudområde. Din læge vil sandsynligvis starte med en mild behandling, såsom topiske cremer påført huden, og derefter gå videre til stærkere behandlinger, hvis det er nødvendigt.

En bred vifte af behandlinger er tilgængelige for psoriasis, men det kan være svært at identificere den mest effektive. Tal med din læge, hvis du føler, at en behandling ikke fungerer, eller hvis du har ubehagelige bivirkninger.

Behandlinger falder i 3 kategorier:

  • topisk – cremer og salver påført din hud
  • fototerapi – din hud udsættes for visse typer ultraviolet lys
  • systemisk – oral og injiceret medicin, der fungerer i hele kroppen

Forskellige typer behandling bruges ofte i kombination.

Din behandling af psoriasis skal muligvis gennemgås regelmæssigt. Det kan være en god idé at lave en plejeplan – en aftale mellem dig og din sundhedspersonale – da dette kan hjælpe dig med at styre dit daglige helbred.

De forskellige behandlinger for psoriasis er beskrevet nedenfor.

Yderligere information

Aktuelle behandlinger

Aktuelle behandlinger er normalt de første behandlinger, der anvendes til mild til moderat psoriasis. Dette er cremer og salver, du anvender på berørte områder.

Nogle mennesker finder ud af, at topiske behandlinger er alt, hvad de har brug for for at kontrollere deres tilstand, selvom det kan tage op til 6 uger, før der er en mærkbar effekt.

Hvis du har psoriasis i hovedbunden, kan en kombination af shampoo og salve anbefales.

Blødgøringsmidler

Blødgøringsmidler er fugtighedsbehandlinger, der påføres direkte på huden for at reducere vandtabet og dække det med en beskyttende film. Hvis du har mild psoriasis, er en blødgøringsmiddel sandsynligvis den første behandling, som din læge vil foreslå.

Den største fordel ved blødgøringsmidler er at reducere kløe og skalering. Nogle aktuelle behandlinger menes at fungere bedre på fugtet hud. Det er vigtigt at vente mindst 30 minutter, før du anvender en topisk behandling efter en blødgøringsmiddel.

Blødgøringsmidler er tilgængelige som en lang række produkter og kan købes i håndkøb fra et apotek eller ordineres af din læge, sygeplejerske eller sundhedsgæst.

Læs mere om blødgøringsmidler .

Steroidcremer eller salver

Steroidcremer eller salver (topiske kortikosteroider) bruges almindeligvis til behandling af mild til moderat psoriasis i de fleste områder af kroppen. Behandlingen virker ved at reducere inflammation. Dette bremser produktionen af hudceller og reducerer kløe.

Aktuelle kortikosteroider varierer i styrke fra mild til meget stærk. Brug dem kun, når din læge har anbefalet det.

Stærkere topiske kortikosteroider kan ordineres af din læge og bør kun bruges på små hudområder eller på særligt tykke pletter. Overforbrug af topikale kortikosteroider kan føre til udtynding af huden.

D-vitaminanaloger

D-vitamin-analoge cremer bruges almindeligvis sammen med eller i stedet for steroidcremer til mild til moderat psoriasis, der påvirker områder som lemmer, bagagerum eller hovedbund. De arbejder ved at bremse produktionen af hudceller. De har også en antiinflammatorisk virkning.

Eksempler på D-vitaminanaloger er calcipotriol, calcitriol og tacalcitol. Der er meget få bivirkninger, så længe du ikke bruger mere end den anbefalede mængde.

Calcineurin-hæmmere

Calcineurinhæmmere, såsom tacrolimus og pimecrolimus, er salver eller cremer, der reducerer immunsystemets aktivitet og hjælper med at reducere inflammation. De bruges undertiden til behandling af psoriasis, der påvirker følsomme områder, såsom hovedbunden, kønsorganerne og folderne i huden, hvis steroidcremer ikke er effektive.

Disse medikamenter kan forårsage hudirritation eller en brændende og kløende fornemmelse, når de startes, men dette forbedres normalt inden for en uge.

Kulstjære

Kulstjære er en tyk, tung olie og er sandsynligvis den ældste behandling af psoriasis. Hvordan det fungerer er ikke ligefrem kendt, men det kan reducere skalaer, betændelse og kløe.

Det kan bruges til behandling af psoriasis, der påvirker lemmer, bagagerum eller hovedbund, hvis andre aktuelle behandlinger ikke er effektive.

Kulstjære kan plette tøj og sengetøj og har en stærk lugt. Det kan bruges i kombination med fototerapi .

Dithranol

Dithranol er blevet brugt i mere end 50 år til behandling af psoriasis. Det har vist sig at være effektivt til at undertrykke produktionen af hudceller og har få bivirkninger. Det kan dog brænde, hvis det er for koncentreret.

Det bruges typisk som en kortvarig behandling under hospitalsovervågning til psoriasis, der påvirker lemmer eller bagagerum, da det pletter alt, hvad det kommer i kontakt med, inklusive hud, tøj og badeværelsesudstyr.

Det påføres din hud (af nogen iført handsker) og efterlades i 10 til 60 minutter, før det vaskes af.

Dithranol kan bruges i kombination med fototerapi .

Yderligere information

Fototerapi

Fototerapi bruger naturligt og kunstigt lys til behandling af psoriasis. Kunstig lysterapi kan gives på hospitaler og nogle specialiserede centre, normalt under en hudlæge. Disse behandlinger er ikke de samme som at bruge en solseng.

Ultraviolet B (UVB) fototerapi

UVB-fototerapi bruger en bølgelængde af lys, der er usynligt for menneskelige øjne. Lyset bremser produktionen af hudceller og er en effektiv behandling for nogle typer psoriasis, der ikke har reageret på aktuelle behandlinger.

Hver session tager kun et par minutter, men det kan være nødvendigt at gå på hospital 2 eller 3 gange om ugen i 6 til 8 uger.

Psoralen plus ultraviolet A (PUVA)

Til denne behandling får du først en tablet indeholdende forbindelser kaldet psoralens, eller psoralen kan påføres direkte på huden. Dette gør din hud mere følsom over for lys.

Din hud udsættes derefter for en bølgelængde af lys kaldet ultraviolet A (UVA). Dette lys trænger dybere ind i din hud end ultraviolet B-lys.

Denne behandling kan bruges, hvis du har svær psoriasis, der ikke har reageret på anden behandling.

Bivirkninger inkluderer kvalme, hovedpine, forbrænding og kløe. Det kan være nødvendigt at bære specielle briller i 24 timer efter at have taget tabletten for at forhindre udvikling af grå stær.

Langvarig brug af denne behandling frarådes, da det kan øge din risiko for at udvikle hudkræft.

Kombinationslysterapi

Kombination af fototerapi med andre behandlinger øger ofte effektiviteten.

Nogle læger bruger UVB-lysbehandling i kombination med kultjære, da kultjære gør huden mere modtagelig for lys. Kombination af UVB-fototerapi med dithranolcreme kan også være effektiv – dette er kendt som Ingram-behandling.

Yderligere information

Tabletter, kapsler og injektioner

Hvis din psoriasis er alvorlig, eller andre behandlinger ikke har fungeret, kan du ordineres systemiske behandlinger af en specialist. Systemiske behandlinger fungerer i hele kroppen.

Disse medikamenter kan være meget effektive til behandling af psoriasis, men de har alle potentielt alvorlige bivirkninger. Alle systemiske behandlinger for psoriasis har fordele og risici. Inden du starter behandlingen, skal du tale med din læge om dine behandlingsmuligheder og eventuelle risici forbundet med dem.

Hvis du planlægger at blive gravid, bliver gravid eller tænker på amning, skal du også først tale med din læge, inden du tager noget nyt lægemiddel for at kontrollere, om det er egnet til brug under graviditet eller amning.

Der er to hovedtyper af systemisk behandling, kaldet ikke-biologisk (normalt givet som tabletter eller kapsler) og biologisk (normalt givet som injektioner).

Ikke-biologiske lægemidler

Methotrexat

Methotrexat kan hjælpe med at kontrollere psoriasis ved at bremse produktionen af hudceller og undertrykke betændelse. Det tages normalt en gang om ugen.

Methotrexat kan forårsage kvalme og kan påvirke produktionen af blodlegemer. Langvarig brug kan forårsage leverskade. Folk, der har leversygdom, bør ikke tage methotrexat, og du bør ikke drikke alkohol, når du tager det.

Methotrexat kan være meget skadeligt for en baby, der udvikler sig, så det er vigtigt, at kvinder bruger prævention og ikke bliver gravide, mens de tager dette lægemiddel og i mindst 3 måneder efter at de stopper.

Sikkerheden for mænd, der får en graviditet, mens de tager methotrexat, er mindre klar. Som en sikkerhedsforanstaltning rådes mænd til at forsinke en babyforsøg indtil mindst 3 måneder siden deres sidste dosis methotrexat.

Ciclosporin

Ciclosporin er et lægemiddel, der undertrykker dit immunsystem (immunsuppressivt middel). Det blev oprindeligt brugt til at forhindre afstødning af transplantat, men har vist sig effektiv til behandling af alle typer psoriasis. Det tages normalt dagligt.

Ciclosporin øger dine chancer for nyresygdom og forhøjet blodtryk, som skal monitoreres.

Acitretin

Acitretin er et oralt retinoid, der reducerer hudcellens produktion. Det bruges til behandling af svær psoriasis, der ikke har reageret på andre ikke-biologiske systemiske behandlinger. Det tages normalt dagligt.

Acitretin har en lang række bivirkninger, herunder tørhed og revner i læberne, tørhed i næsepassagerne og i sjældnere tilfælde hepatitis .

Acitretin kan være meget skadeligt for en baby, der udvikler sig, så det er vigtigt, at kvinder bruger prævention og ikke bliver gravide, mens de tager dette lægemiddel, og i mindst 3 år efter at de holder op med at tage det. Det er dog sikkert for en mand, der tager acitretin for at få en baby.

Nyere stoffer

Apremilast og dimethylfumarat er nyere medicin, der hjælper med at reducere betændelse. De tages som daglige tabletter. Disse lægemidler anbefales kun til brug, hvis du har svær psoriasis, der ikke har reageret på andre behandlinger, såsom biologiske behandlinger.

Yderligere information

Biologiske behandlinger

Biologiske behandlinger reducerer inflammation ved at målrette mod overaktive celler i immunsystemet. De bruges normalt, hvis du har svær psoriasis, der ikke har reageret på andre behandlinger, eller hvis du ikke kan bruge andre behandlinger.

Etanercept

Etanercept injiceres to gange om ugen, og du får vist, hvordan du gør dette. Hvis der ikke er nogen forbedring i din psoriasis efter 12 uger, stoppes behandlingen.

Hovedbivirkningen ved etanercept er udslæt, hvor injektionen gives. Da etanercept påvirker hele immunforsvaret, er der imidlertid en risiko for alvorlige bivirkninger, herunder alvorlig infektion.

Hvis du tidligere har haft tuberkulose , er der en risiko for, at det kan vende tilbage.

Du overvåges for bivirkninger under din behandling.

Adalimumab

Adalimumab injiceres en gang hver anden uge, og du får vist, hvordan du gør dette. Hvis der ikke er nogen forbedring i din psoriasis efter 16 uger, stoppes behandlingen.

De væsentligste bivirkninger af adalimumab inkluderer hovedpine, udslæt på injektionsstedet og kvalme. Da adalimumab påvirker hele immunforsvaret, er der imidlertid en risiko for alvorlige bivirkninger, herunder alvorlige infektioner.

Du overvåges for bivirkninger under din behandling.

Infliximab

Infliximab gives som et dryp (infusion) i din vene på hospitalet. Du får 3 infusioner i de første 6 uger, derefter 1 infusion hver 8. uge. Hvis der ikke er nogen forbedring i din psoriasis efter 10 uger, stoppes behandlingen.

Hovedbivirkningen ved infliximab er hovedpine. Da infliximab påvirker hele immunforsvaret, er der imidlertid en risiko for alvorlige bivirkninger, herunder alvorlige infektioner.

Du overvåges for bivirkninger under din behandling.

Ustekinumab

Ustekinumab injiceres i begyndelsen af behandlingen og derefter igen 4 uger senere. Herefter er injektioner hver 12. uge. Hvis der ikke er nogen forbedring i din psoriasis efter 16 uger, stoppes behandlingen.

De vigtigste bivirkninger ved ustekinumab er halsinfektion og udslæt på injektionsstedet. Da ustekinumab påvirker hele immunforsvaret, er der imidlertid en risiko for alvorlige bivirkninger, herunder alvorlige infektioner.

Du overvåges for bivirkninger under din behandling.

Nyere stoffer

Der er et stigende antal nyere biologiske behandlinger, der gives som injektioner. Disse inkluderer guselkumab og brodalumab.

De anbefales til folk, der har svær psoriasis, der ikke er forbedret med andre behandlinger, eller når andre behandlinger ikke er egnede.

Yderligere information