Psoriasis – Årsager

Psoriasis opstår, når hudceller udskiftes hurtigere end normalt. Det vides ikke nøjagtigt, hvorfor dette sker, men forskning tyder på, at det er forårsaget af et problem med immunsystemet.

Din krop producerer nye hudceller i det dybeste hudlag. Disse hudceller bevæger sig gradvist op gennem hudlagene, indtil de når det yderste niveau, hvor de dør og flager af. Hele denne proces tager normalt omkring 3 til 4 uger.

Men hos mennesker med psoriasis tager denne proces kun omkring 3 til 7 dage. Som et resultat opbygges celler, der ikke er fuldt modne, hurtigt på overfladen af huden og forårsager skællende, skorpede røde pletter dækket af sølvfarvede skalaer.

Problemer med immunsystemet

Dit immunsystem er din krops forsvar mod sygdom, og det hjælper med at bekæmpe infektioner. En af hovedtyperne af celler anvendt af immunsystemet kaldes en T-celle.

T-celler bevæger sig normalt gennem kroppen for at opdage og bekæmpe invaderende bakterier, såsom bakterier. Men hos mennesker med psoriasis begynder de ved en fejltagelse at angribe sunde hudceller.

Dette får det dybeste hudlag til at producere nye hudceller hurtigere end normalt, hvilket udløser immunsystemet til at producere flere T-celler.

Det vides ikke, hvad der præcist forårsager dette problem med immunsystemet, selvom visse gener og miljømæssige udløsere kan spille en rolle.


Genetik

Psoriasis kører i familier, så du kan være mere tilbøjelige til at få psoriasis, hvis du har en nær slægtning med tilstanden, men den nøjagtige rolle, som genetik spiller i psoriasis, er uklar.

Forskning har vist, at mange forskellige gener er knyttet til udviklingen af psoriasis, og det er sandsynligt, at forskellige kombinationer af gener kan gøre folk mere sårbare over for tilstanden.

At have disse gener betyder dog ikke nødvendigvis, at du udvikler psoriasis.


Psoriasis udløser

Mange menneskers psoriasis symptomer begynder eller forværres på grund af en bestemt begivenhed, kaldet en trigger. At kende dine udløsere kan hjælpe dig med at undgå en opblussen.

Almindelige psoriasisudløsere inkluderer:

Psoriasis er ikke smitsom, så den kan ikke spredes fra person til person.