Prostatakræft – Behandling

Behandling for prostatakræft afhænger af dine individuelle forhold. For mange mænd med prostatacancer er ingen behandling nødvendig.

Når behandling er nødvendig, er målet at helbrede eller kontrollere sygdommen, så den påvirker hverdagen så lidt som muligt og ikke forkorter den forventede levetid.

Nogle gange, hvis kræften allerede har spredt sig, er målet ikke at helbrede den, men at forlænge livet og forsinke symptomerne.

Dit kræftplejeteam

Mennesker med kræft skal behandles af et tværfagligt team (MDT). Dette er et team af specialister, der arbejder sammen for at yde den bedste pleje og behandling.

Holdet består ofte af specialiserede kræftkirurger, onkologer (strålebehandling og kemoterapispecialister), radiologer, patologer, radiografer og specialiserede sygeplejersker.

Andre medlemmer kan omfatte fysioterapeuter, diætister og ergoterapeuter. Du har muligvis også adgang til klinisk psykologisk support.

Når du beslutter, hvilken behandling der er bedst for dig, vil dine læger overveje:

 • kræftens type og størrelse
 • hvilken klasse det er
 • dit generelle helbred
 • om kræften har spredt sig til andre dele af din krop

God pleje af prostatacancer

Din MDT vil være i stand til at anbefale, hvad de mener er de bedste behandlingsmuligheder, men i sidste ende er beslutningen din.

Du bør være i stand til at tale med en navngivet specialsygeplejerske om behandlingsmuligheder og mulige bivirkninger, der kan hjælpe dig med at træffe en beslutning.

Du skal også blive fortalt om de kliniske forsøg, du måtte være berettiget til.

Hvis du har bivirkninger fra behandlingen, skal du henvises til specialisttjenester (såsom kontinensydelser) for at hjælpe med at stoppe eller lette disse bivirkninger.

Iscenesættelse af prostatakræft

Læger vil bruge resultaterne af din prostataundersøgelse, biopsi og scanninger til at identificere “stadiet” af din prostatakræft (hvor langt kræften har spredt sig).

Kræftstadiet vil bestemme, hvilke typer behandlinger der er nødvendige.

Hvis prostatacancer diagnosticeres på et tidligt tidspunkt, er chancerne for overlevelse generelt gode.

Vil du vide mere?

Vågent ventetid eller aktiv overvågning

Vågent ventetid og aktiv overvågning er forskellige tilgange til at holde øje med kræften og kun starte behandling, hvis den viser tegn på at blive værre eller forårsage symptomer.

Vågent venter

Vågent ventetid anbefales ofte til ældre mænd, når det er usandsynligt, at kræften påvirker deres naturlige levetid.

Hvis kræften er i sine tidlige stadier og ikke forårsager symptomer, kan du beslutte at udsætte behandlingen og vente på, om der udvikles symptomer på progressiv kræft.

Hvis dette sker, anvendes normalt hormonmedicin til kontrol af prostatacancer.

Vågent ventetid kan også anbefales, hvis dit generelle helbred betyder, at du ikke er i stand til at modtage nogen form for behandling.

I begge disse tilfælde kan du bare have hormonbehandling til behandling af symptomer forårsaget af prostatakræft.

Aktiv overvågning

Aktiv overvågning sigter mod at undgå unødvendig behandling af harmløse kræftformer, mens man stadig yder rettidig behandling til mænd, der har brug for det.

Aktiv overvågning indebærer regelmæssige PSA-tests, MR-scanninger og undertiden biopsier for at sikre, at tegn på progression findes så tidligt som muligt.

Hvis disse tests afslører, at kræften ændrer sig eller skrider frem, kan du tage en beslutning om yderligere behandling.

Mænd, der er under aktiv overvågning, vil have forsinket eventuelle behandlingsrelaterede bivirkninger, og de, der til sidst har brug for behandling, vil blive forsikret om, at det var nødvendigt.


Fjernelse af prostatakirtlen kirurgisk (radikal prostatektomi)

En radikal prostatektomi er kirurgisk fjernelse af din prostata. Denne behandling er en mulighed for at kurere prostatakræft, der ikke har spredt sig ud over prostata eller ikke har spredt sig meget langt.

Som enhver operation medfører denne operation nogle risici.

En nylig undersøgelse viste mulige langsigtede bivirkninger af radikal prostatektomi kan omfatte manglende evne til at få erektion og urininkontinens.

Før nogen behandling sagde 67% af mændene, at de kunne få erektioner faste nok til samleje.

Da mændene, der havde en radikal prostatektomi, blev spurgt igen efter 6 måneder, var dette faldet til 12%. Når man bliver spurgt igen efter 6 år, var den en smule forbedret til 17%.

Til urininkontinens sagde 1% af mændene, at de brugte absorberende puder, før de blev behandlet.

Da mændene, der havde en radikal prostatektomi, blev spurgt igen efter 6 måneder, var dette steget til 46%. Efter 6 år var dette forbedret til 17%.

Ud af de mænd, der blev aktivt overvåget i stedet, brugte 4% absorberende puder efter 6 måneder og 8% efter 6 år.

I ekstremt sjældne tilfælde kan problemer, der opstår efter operationen, være fatale.

Det er muligt, at prostatacancer kan komme tilbage igen efter behandling. Din læge skal være i stand til at forklare risikoen for, at din kræft kommer tilbage efter behandlingen, baseret på ting som dit PSA-niveau og kræftstadiet.

Undersøgelser har vist, at strålebehandling efter kirurgi til fjernelse af prostata kan øge chancerne for en kur, selvom der stadig udføres forskning i, hvornår den skal bruges efter operationen.

Efter en radikal prostatektomi ejakulerer du ikke længere under sex. Det betyder, at du ikke vil være i stand til at få et barn gennem samleje.

Det kan være en god idé at spørge dine læger om opbevaring af en sædprøve inden operationen, så den kan bruges senere til in vitro befrugtning (IVF) .

Vil du vide mere?

Strålebehandling

Strålebehandling indebærer anvendelse af stråling til at dræbe kræftceller.

Denne behandling er en mulighed for at kurere prostatakræft, der ikke har spredt sig ud over prostata eller ikke har spredt sig meget langt.

Strålebehandling kan også bruges til at bremse udviklingen af prostatakræft, der spredes og lindre symptomer.

Du vil normalt have strålebehandling som ambulant på et hospital i nærheden af dig. Det gøres i korte sessioner i 5 dage om ugen, normalt i 4 uger.

Der er kort- og langvarige bivirkninger forbundet med strålebehandling.

Du får muligvis hormonbehandling, inden du gennemgår strålebehandling for at øge chancen for en vellykket behandling.

Hormonbehandling kan også anbefales efter strålebehandling for at reducere chancerne for, at kræftceller vender tilbage.

Kortvarige virkninger af strålebehandling kan omfatte:

 • ubehag omkring bunden
 • diarré
 • tab af skamhår
 • træthed
 • betændelse i blæreforen, som kan forårsage smertefuld tisse og behov for at gå oftere (blærebetændelse)

En nylig undersøgelse viste, at mulige langsigtede bivirkninger af strålebehandling kan omfatte manglende evne til at få erektion.

Før behandling fik 67% af mændene, at de kunne få erektioner fast nok til samleje, faldende til 22% efter 6 måneder.

Selvom dette forbedredes i løbet af de næste 6 måneder, faldt det igen til 27%, da mændene blev spurgt igen efter 6 år.

Strålebehandling er også lidt mere sandsynligt end andre behandlinger for at forårsage moderat til svær rygproblemer, såsom diarré, blødning og ubehag.

Det er muligt, at prostatacancer kan komme tilbage igen efter behandling. Din læge skal være i stand til at forklare risikoen for, at din kræft vender tilbage efter behandling, baseret på ting som dit PSA-niveau og kræftstadiet.

Nogle hospitaler tilbyder nu nye minimalt invasive behandlinger, hvis strålebehandling ikke fungerer, undertiden som en del af et klinisk forsøg.

Disse nye behandlinger kaldes brachyterapi, højintensivt fokuseret ultralyd (HIFU) og kryoterapi.

Disse behandlinger har færre bivirkninger, men de langsigtede resultater er endnu ikke kendt. Der er en højere risiko for komplikationer fra operation hos mænd, der tidligere har haft strålebehandling.

Hvis disse behandlinger ikke er egnede, bruges medicin normalt til at kontrollere kræften.

Vil du vide mere?

Brachyterapi

Brachyterapi er en form for strålebehandling, hvor stråledosen leveres inde i prostata. Det er også kendt som intern eller interstitiel strålebehandling.

Strålingen kan leveres ved hjælp af et antal små radioaktive frø kirurgisk implanteret i tumoren. Dette kaldes brachyterapi med lav dosis.

Strålingen kan også leveres gennem tynde, hule nåle placeret inde i prostata. Dette kaldes brachyterapi med høj dosis.

Ideen bag denne metode er at levere en høj dosis stråling til prostata og samtidig minimere skader på andet væv.

Men risikoen for urinproblemer er højere end ved strålebehandling, selvom risikoen for seksuel dysfunktion er den samme. Risikoen for tarmproblemer er lidt lavere.

Vil du vide mere?

Hormonbehandling

Hormonbehandling bruges ofte i kombination med strålebehandling. For eksempel kan du modtage hormonbehandling, inden du gennemgår strålebehandling for at øge chancen for vellykket behandling.

Det kan også anbefales efter strålebehandling for at reducere chancerne for, at kræftceller vender tilbage.

Hormonbehandling alene kurerer ikke prostatakræft. Det kan bruges til at bremse udviklingen af avanceret prostatacancer og lindre symptomer.

Hormoner styrer væksten af celler i prostata. Især har prostatacancer brug for hormonet testosteron for at vokse.

Formålet med hormonbehandling er at blokere virkningerne af testosteron, enten ved at stoppe dets produktion eller ved at stoppe din krop i stand til at bruge testosteron.

Hormonbehandling kan gives som:

 • injektioner for at stoppe din krops fremstilling af testosteron
 • tabletter for at blokere virkningerne eller reducere produktionen af testosteron
 • en kombination af de 2

De vigtigste bivirkninger ved hormonbehandling skyldes deres virkning på testosteron. De forsvinder normalt, når behandlingen stopper.

De inkluderer tab af sexlyst og erektil dysfunktion (dette er mere almindeligt med injektioner end med tabletterne).

Andre mulige bivirkninger inkluderer:

 • hedeture
 • sved
 • vægtøgning
 • hævelse og ømhed i brysterne

Et alternativ til hormonbehandling er kirurgisk at fjerne testiklerne (orkidektomi). Dette kurerer ikke prostatacancer, men ved at fjerne testosteronet styrer det væksten af kræften og dens symptomer.

Mange mænd foretrækker at have hormonbehandling for at blokere virkningen af testosteron.

Vil du vide mere?

Transurethral resektion af prostata (TURP)

TURP er en procedure, der kan hjælpe med at aflaste trykket fra røret, der fører urin fra din blære ud af din penis (urinrøret) til behandling af eventuelle problematiske symptomer, du har med vandladning.

Det helbreder ikke kræften.

Under TURP indsættes en tynd metaltråd med en løkke i enden i urinrøret, og stykker af prostata fjernes.

Dette udføres under generel bedøvelse eller en spinalbedøvelse (epidural) .

Få mere at vide om TURP

Højintensivt fokuseret ultralyd (HIFU)

HIFU bruges undertiden til at behandle mænd med lokal prostatacancer, der ikke har spredt sig ud over deres prostata.

En ultralydssonde indsat i bunden (endetarm) frigiver højfrekvente lydbølger gennem endetarmens væg.

Disse lydbølger dræber kræftceller i prostata ved at opvarme dem til en høj temperatur.

Risikoen for bivirkninger fra HIFU er normalt lavere end andre behandlinger.

Men mulige virkninger kan omfatte erektil dysfunktion (hos 5 til 10 ud af 100 mænd) eller urininkontinens (hos mindre end 1 ud af 100 mænd). Tilbagegangsproblemer er sjældne.

En fistel, hvor der dannes en unormal kanal mellem urinvejene og endetarmen, er også sjælden og påvirker mindre end 1 ud af hver 500 mand.

Dette skyldes, at behandlingen kun er målrettet mod kræftområdet og ikke hele prostata.

Men HIFU-behandling gennemgår stadig kliniske forsøg med prostatakræft. I nogle tilfælde kan læger udføre HIFU-behandling uden for kliniske forsøg.

HIFU er ikke bredt tilgængeligt, og dets langsigtede effektivitet er endnu ikke bevist endeligt.

Vil du vide mere?

Kryoterapi

Kryoterapi er en metode til at dræbe kræftceller ved at fryse dem. Det bruges undertiden til at behandle mænd med lokal prostatakræft, der ikke har spredt sig ud over deres prostata.

Lille prober kaldet kryonål indsættes i prostata gennem endetarmens væg. De fryser prostatakirtlen og dræber kræftcellerne, men nogle normale celler dør også.

Målet er at dræbe kræftceller, mens de forårsager så lidt skade som muligt på sunde celler.

Bivirkningerne ved kryoterapi kan omfatte:

 • erektil dysfunktion
 • inkontinens – dette rammer mindre end 1 ud af 20 mænd

Det er sjældent, at kryoterapi forårsager en fistel eller problemer med bagsiden.

Kryoterapi gennemgår stadig kliniske forsøg med prostatacancer. I nogle tilfælde kan læger udføre kryoterapi uden for kliniske forsøg.

Det er ikke bredt tilgængeligt, og dets langsigtede effektivitet er endnu ikke bevist endeligt.


Behandling af avanceret prostatakræft

Hvis kræften har nået et avanceret stadium, er det ikke længere muligt at helbrede det. Men det kan være muligt at bremse dens progression, forlænge dit liv og lindre symptomer.

Behandlingsmuligheder inkluderer:

 • strålebehandling
 • hormonbehandling
 • kemoterapi

Hvis kræften har spredt sig til dine knogler, kan medicin, der kaldes bisfosfonater, anvendes. Bisfosfonater hjælper med at reducere knoglesmerter og knogletab.

Vil du vide mere?

Kemoterapi

Kemoterapi bruges ofte til behandling af prostatacancer, der spredes til andre dele af kroppen (metastatisk prostatacancer).

Kemoterapi ødelægger kræftceller ved at forstyrre den måde, de formerer sig på. Det kurerer ikke prostatakræft, men kan holde det under kontrol for at hjælpe dig med at leve længere.

Det sigter også mod at reducere symptomer, såsom smerte, så hverdagen påvirkes mindre.

De vigtigste bivirkninger ved kemoterapi kommer fra, hvordan det påvirker sunde celler, såsom immunceller.

De omfatter:

 • infektioner
 • træthed
 • hårtab
 • en øm mund
 • mistet appetiten
 • kvalme
 • opkastning

Mange af disse bivirkninger kan forebygges eller kontrolleres med andre lægemidler, som din læge kan ordinere.

Steroider

Steroidtabletter bruges, når hormonbehandling ikke længere virker, fordi kræften er resistent over for det. Dette kaldes kastreringsresistent prostatacancer (CRPC).

Steroider kan bruges til at forsøge at krympe tumoren og stoppe den med at vokse. Den mest effektive steroidbehandling er dexamethason.

Andre medicinske behandlinger

Der er en række nye medikamenter, der kan bruges, hvis hormoner og kemoterapi mislykkes. Dit medicinske team kan fortælle dig, om disse er egnede og tilgængelige for dig.

NICE har udstedt vejledning om medicin kaldet abirateron, enzalutamid og radium-223 dichlorid.

Alle disse kan bruges til at behandle mænd med metastatisk prostatacancer, der ikke længere reagerer på standardhormonbehandling.

Læs NICE-retningslinjerne for:

Beslutning mod behandling

Nogle mænd kan beslutte sig for behandling af prostatakræft, især hvis de er i en alder, hvor de føler, at behandling af kræften sandsynligvis ikke forlænger deres forventede levetid væsentligt.

Beslutningen er helt din, og dit plejeteam vil respektere det.

Hvis du beslutter ikke at få behandling, vil din læge og hospitalsteamet stadig give dig støtte og smertelindring. Dette kaldes palliativ pleje .

Support er også tilgængelig for din familie og venner.

Vil du vide mere?