Prostatakræft – At leve med

Afhængigt af hvilken type prostatakræft du har, kan dit liv blive påvirket på forskellige måder.

Prostatakræft bliver ofte langsomt værre, og mænd kan have det i årevis uden symptomer. I løbet af denne tid behøver mænd med lav risiko prostatacancer, der ikke har spredt sig ud over prostata, muligvis ikke behandling.

Mænd, hvis kræft er mere tilbøjelige til at sprede sig, kan beslutte at få operation eller strålebehandling, der sigter mod at helbrede kræften. Disse behandlinger kan dog have bivirkninger.

Vil du vide mere?

Indflydelse på hverdagens aktiviteter

Hvis du ikke har nogen symptomer, bør prostatacancer have ringe eller ingen indflydelse på dine daglige aktiviteter. Du skal være i stand til at arbejde, passe din familie, fortsætte dine sædvanlige sociale aktiviteter og fritidsaktiviteter og passe dig selv.

Du kan dog forståeligt nok bekymre dig om din fremtid. Dette kan få dig til at føle dig nervøs eller deprimeret og påvirke din søvn.

Hvis din prostatakræft skrider frem, føler du dig måske ikke godt nok til at gøre alle de ting, du plejede at gøre. Efter en operation eller anden behandling, såsom strålebehandling eller kemoterapi, vil du sandsynligvis føle dig træt og har brug for tid til at komme dig.

Hvis du har avanceret prostatakræft, der har spredt sig til andre dele af din krop, kan du have symptomer, der bremser dig og gør det vanskeligt at gøre ting. Du bliver muligvis nødt til at reducere din arbejdstid eller stoppe med at arbejde helt.

Uanset hvilket stadium din prostatakræft har nået, så prøv at give dig selv tid til at gøre de ting, du nyder, og tilbringe tid sammen med dem, der holder af dig.

Vil du vide mere?

Komplikationer af prostatakræft

Problemer med erektion

Hvis du har erektil dysfunktion , skal du tale med din læge. Det kan være muligt at behandle dig med en type medicin kaldet phosphodiesterase type 5-hæmmere (PDE5). PDE5 fungerer ved at øge blodtilførslen til din penis.

Den mest almindeligt anvendte PDE5 er sildenafil (Viagra). Andre PDE5’er er tilgængelige, hvis sildenafil ikke er effektiv.

Et andet alternativ er en enhed kaldet en vakuumpumpe. Det er et simpelt rør tilsluttet en pumpe. Du placerer din penis i røret og pumper derefter al luften ud.

Dette skaber et vakuum, som får blodet til at skynde sig til din penis. Du placerer derefter en gummiring omkring bunden af din penis. Dette holder blodet på plads og giver dig mulighed for at opretholde en erektion i omkring 30 minutter.

Ufrivillig vandladning

Hvis din urininkontinens er mild, kan du muligvis kontrollere det ved at lære nogle enkle øvelser. Bækkenbund øvelser kan styrke din kontrol over din blære.

Sådan udføres bækkenbundsøvelser:

  1. Sid eller lig komfortabelt med dine knæ let adskilt.
  2. Klem eller løft foran, som om du forsøgte at stoppe urinpassagen, så klem eller løft bagpå, som om du forsøgte at stoppe vindpassagen.
  3. Hold denne sammentrækning så længe du kan (mindst 2 sekunder, øges op til 10, når du forbedrer).
  4. Slap af i samme tid, inden du gentager.

Hvis din urininkontinens er mere alvorlig, kan det være muligt at behandle det med kirurgi. Dette ville involvere implantering af en kunstig lukkemuskel – en lukkemuskel er en muskel, der bruges til at kontrollere blæren.

Vil du vide mere?

Relationer

At blive diagnosticeret med prostatacancer bringer ofte familier og venner tættere på, selvom det også kan lægge pres på forhold.

De fleste mennesker vil hjælpe, selvom de måske ikke ved, hvad de skal gøre. Nogle mennesker har svært ved at tale om kræft og kan prøve at undgå det.

At være åben og ærlig om, hvordan du har det, og hvad din familie og venner kan gøre for at hjælpe, kan give andre ro. Men føl dig ikke genert over at fortælle folk, at du vil have lidt tid til dig selv, hvis det er det, du har brug for.

Vil du vide mere?

At tale med andre

Hvis du har spørgsmål, kan din læge eller sygeplejerske være i stand til at berolige dig, eller du kan finde det nyttigt at tale med en uddannet rådgiver, psykolog eller telefonhjælper. Din lægeoperation vil have oplysninger om disse.

Nogle mænd finder det nyttigt at tale med andre mænd med prostatakræft hos en lokal supportgruppe eller gennem et internetchatrum.

Vil du vide mere?

Penge og økonomisk støtte

Hvis du er nødt til at reducere eller stoppe arbejdet på grund af din prostatakræft, kan du have svært ved at klare det økonomisk. Hvis du har prostatakræft eller plejer nogen, der gør det, har du muligvis ret til økonomisk støtte:

Find tidligt ud af, hvilken hjælp der er tilgængelig for dig. Tal med socialrådgiveren på dit hospital, som kan give dig de oplysninger, du har brug for.

Gratis recepter

Mennesker, der behandles for kræft, har ret til at ansøge om et fritagelsescertifikat, der giver dem gratis recepter på al medicin, inklusive medicin til ikke-relaterede forhold.

Certifikatet er gyldigt i 5 år, og du kan ansøge om det gennem din læge eller kræft specialist.

Vil du vide mere?