Homøopati

Homøopati er en “behandling” baseret på brugen af stærkt fortyndede stoffer, som praktikere hævder kan få kroppen til at helbrede sig selv.

En rapport fra House of Commons Science and Technology Committee fra 2010 om homøopati sagde, at homøopatiske midler ikke fungerer bedre end placebo (dummybehandlinger).

Gennemgangen sagde også, at de principper, som homeopati er baseret på, er “videnskabeligt usandsynlige”.

Dette er også synspunktet af Chief Medical Officer, professor Dame Sally Davies.

Hvad er homøopati?

Homøopati er en supplerende eller alternativ medicin (CAM) . Dette betyder, at homøopati adskiller sig fra behandlinger, der er en del af konventionel vestlig medicin på vigtige måder.

Det er baseret på en række ideer udviklet i 1790’erne af en tysk læge ved navn Samuel Hahnemann.

Et centralt princip i “behandlingen” er, at “som helbredelse som” – at et stof, der forårsager visse symptomer, også kan hjælpe med at fjerne disse symptomer.

Et andet centralt princip er baseret på en fortyndings- og omrystningsproces kaldet succussion.

Udøvere mener, at jo mere et stof fortyndes på denne måde, jo større er dets evne til at behandle symptomer.

Mange homøopatiske midler består af stoffer, der er blevet fortyndet mange gange i vand, indtil der ikke er nogen eller næsten ingen af det oprindelige stof tilbage.

Homøopati bruges til at “behandle” en ekstrem bred vifte af tilstande, herunder fysiske tilstande såsom astma og psykologiske tilstande såsom depression.

Virker det?

Der har været omfattende undersøgelse af effektiviteten af homøopati. Der er ingen beviser af god kvalitet for, at homøopati er effektiv som en behandling for enhver helbredstilstand.

Er den tilgængelig på ?

Homøopati er ikke almindeligt tilgængelig på . I 2017 anbefalede England, at læger og andre ordinerende læger skulle stoppe med at give det.

Dette skyldes, at de fandt “intet klart eller robust bevis, der understøtter brugen af homøopati på (PDF, 607kb)” .

Homøopati praktiseres normalt privat, og homøopatiske midler fås fra apoteker.

Prisen for en konsultation med en homøopat kan variere fra omkring £ 30 til £ 125. Homøopatiske tabletter eller andre produkter koster normalt omkring £ 4 til £ 10.

Hvad skal jeg forvente, hvis jeg prøver det?

Når du først ser en homøopat, vil de normalt spørge dig om specifikke sundhedsmæssige forhold, men også spørge om din generelle trivsel, følelsesmæssige tilstand, livsstil og diæt.

Baseret på dette vil homøopaten beslutte behandlingsforløbet, som oftest tager form af homøopatiske midler, der gives som en pille, kapsel eller tinktur (opløsning).

Din homøopat kan anbefale, at du deltager i en eller flere opfølgningsaftaler, så middelets virkninger på dit helbred kan vurderes.

Hvornår bruges det?

Homøopati bruges til en meget bred vifte af sundhedsmæssige forhold. Mange udøvere mener, at det kan hjælpe med enhver tilstand.

Blandt de mest almindelige tilstande, som folk søger homøopatisk behandling for, er:

  • astma
  • øreinfektioner
  • høfeber
  • psykiske lidelser, såsom depression, stress og angst
  • allergier, såsom fødevareallergi
  • dermatitis (en allergisk hudlidelse)
  • gigt
  • højt blodtryk

Der er ingen beviser af god kvalitet for, at homøopati er en effektiv behandling for disse eller andre sundhedsmæssige forhold.

Nogle udøvere hævder også, at homøopati kan forhindre malaria eller andre sygdomme. Der er ingen beviser, der understøtter dette, og ingen videnskabelig sandsynlig måde, hvorpå homøopati kan forhindre sygdomme.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) rådgiver om korrekt brug af behandlinger.

I øjeblikket anbefaler NICE ikke, at homøopati skal bruges til behandling af enhver sundhedstilstand.

Hvad er reguleringsspørgsmålene?

Der er ingen juridisk regulering af homøopatiske behandlere i Storbritannien. Dette betyder, at enhver kan øve sig som homøopat, selvom de ikke har nogen kvalifikationer eller erfaring.

Frivillig regulering sigter mod at beskytte patientsikkerheden, men det betyder ikke, at der er videnskabeligt bevis for, at en behandling er effektiv.

En række professionelle foreninger kan hjælpe dig med at finde en homøopat, der vil øve behandlingen på en måde, der er acceptabel for dig.

Society of Homeopaths og Federation of Holistic Therapists har begge et register over homøopatipraktikere, som du kan søge for at finde en praktiserende læge i nærheden af dig. Disse registre er godkendt af Professional Standards Authority.

Er det sikkert?

Homøopatiske midler er generelt sikre, og risikoen for en alvorlig bivirkning, der opstår ved at tage disse midler, menes at være lille.

Nogle homøopatiske midler kan indeholde stoffer, der ikke er sikre eller forstyrrer virkningen af andre lægemidler.

Du bør tale med din læge, inden du stopper enhver behandling, der er ordineret af en læge, eller undgår procedurer såsom vaccination til fordel for homøopati.

Hvad kan vi konkludere med beviserne?

Der har været adskillige gennemgange af det videnskabelige bevis for effektiviteten af homøopati.

Underudvalget for videnskab og teknologi sagde, at der ikke er noget bevis for, at homøopati er effektiv som en behandling for enhver sundhedstilstand.

Der er ingen beviser bag tanken om, at stoffer, der forårsager visse symptomer, også kan hjælpe med at behandle dem.

Der er heller ingen beviser bag tanken om, at fortynding og omrystning af stoffer i vand kan gøre disse stoffer til medicin.

De ideer, der understøtter homøopati, accepteres ikke af almindelig videnskab og er ikke i overensstemmelse med længe accepterede principper for den måde, den fysiske verden fungerer på.

Udvalgets rapport fra 2010 om homøopati sagde, at “lignende helbredelsesmetoder som” -princippet er “teoretisk svagt”, og at dette er det “fastlagte syn på lægevidenskaben”.

For eksempel fortyndes mange homøopatiske midler i en sådan grad, at det er usandsynligt, at der er et enkelt molekyle af det originale stof tilbage i det endelige middel. I tilfælde som disse består homøopatiske midler kun af vand.

Nogle homøopater mener, at det originale stof som et resultat af succussionprocessen efterlader et “aftryk” af sig selv på vandet. Men der er ingen kendt mekanisme, hvormed dette kan forekomme.

Rapporten fra 2010 sagde: “Vi anser forestillingen om, at ultrafortyndinger kan opretholde et aftryk af stoffer, der tidligere er opløst i dem, som videnskabeligt usandsynligt.”

Nogle mennesker, der bruger homøopati, kan se en forbedring af deres helbredstilstand som et resultat af et fænomen kendt som placebo-effekten.

Hvis du vælger sundhedsbehandlinger, der kun giver en placebo-effekt, kan du gå glip af andre behandlinger, der har vist sig at være mere effektive.