Præeklampsi – behandling

Preeklampsi kan kun helbredes ved at føde barnet. Hvis du har præeklampsi, overvåges du nøje, indtil det er muligt at føde barnet.

Når du er diagnosticeret, vil du blive henvist til en hospitalsspecialist for yderligere vurdering og enhver nødvendig behandling.

Hvis du kun har forhøjet blodtryk uden tegn på præeklampsi, kan du normalt vende hjem bagefter og deltage i regelmæssige (muligvis daglige) opfølgningsaftaler.

Hvis præeklampsi er bekræftet, skal du normalt blive på hospitalet, indtil din baby kan fødes.

Overvågning på hospitalet

Mens du er på hospitalet, overvåges du og din baby af:

Medicin mod forhøjet blodtryk

Medicin anbefales for at hjælpe med at sænke dit blodtryk. Disse medikamenter reducerer sandsynligheden for alvorlige komplikationer, såsom slagtilfælde .

Nogle af de medikamenter, der anvendes regelmæssigt i Storbritannien, inkluderer labetalol, nifedipin eller methyldopa.

Af disse lægemidler er kun labetalol specifikt licenseret til brug hos gravide kvinder med forhøjet blodtryk.

Dette betyder, at medicinen har gennemgået kliniske forsøg, der har fundet det sikkert og effektivt til dette formål.

Men mens methyldopa og nifedipin ikke er licenseret til brug under graviditet, kan de bruges “off-label” (uden for deres licens), hvis det anses for, at fordelene ved behandlingen sandsynligvis opvejer risikoen for skade for dig eller din baby.

Disse medikamenter er blevet brugt af læger i Storbritannien i mange år til behandling af gravide kvinder med forhøjet blodtryk.

De anbefales som mulige alternativer til labetalol i retningslinjer produceret af National Institute for Health and Care Excellence (NICE).

Dine læger kan anbefale en af dem, hvis de synes, det er den bedst egnede medicin til dig.

Hvis dine læger anbefaler behandling med et af disse lægemidler, skal du gøres opmærksom på, at medicinen ikke er licenseret under graviditet, og eventuelle risici bør forklares, før du accepterer behandlingen, medmindre der er behov for øjeblikkelig behandling i en nødsituation.

Andre lægemidler

Antikonvulsiv medicin kan ordineres for at forhindre anfald, hvis du har svær præeklampsi, og din baby skyldes inden for 24 timer, eller hvis du har haft kramper.

De kan også bruges til at behandle anfald, hvis de opstår.

Leverer din baby

I de fleste tilfælde af præeklampsi anbefales det at have din baby omkring den 37. til 38. graviditetsuge.

Dette kan betyde, at arbejde skal startes kunstigt (kendt som induceret arbejdskraft ), eller du skal muligvis have et kejsersnit .

Dette anbefales, fordi forskning tyder på, at der ikke er nogen fordel ved at vente på, at arbejdskraft starter af sig selv efter dette punkt.

At føde barnet tidligt kan også reducere risikoen for komplikationer fra præeklampsi .

Hvis din tilstand bliver sværere inden 37 uger, og der er alvorlige bekymringer for dig eller din babys helbred, kan det være nødvendigt med tidligere fødsel.

Leverancer inden 37 uger kaldes for tidlige fødsler, og babyer født før dette punkt er muligvis ikke fuldt udviklede.

Du bør få oplysninger om risikoen ved både for tidlig fødsel og præeklampsi, så den bedste beslutning kan tages om din behandling.

Efter levering

Selvom præeklampsi normalt forbedres kort efter, at din baby er født, kan komplikationer undertiden udvikle sig et par dage senere.

Det kan være nødvendigt at blive på hospitalet efter fødslen, så du kan overvåges.

Din baby kan også være nødvendigt at blive overvåget og blive på hospitalets neonatale intensivafdeling, hvis de er født for tidligt.

Disse enheder har faciliteter, der kan replikere livmoderens funktioner og lade din baby udvikle sig fuldt ud.

Når det er sikkert at gøre det, kan du tage din baby med hjem.

Du bliver normalt nødt til at få dit blodtryk kontrolleret regelmæssigt efter at have forladt hospitalet, og du skal muligvis fortsætte med at tage medicin for at sænke dit blodtryk i flere uger.

Du bør tilbydes en postnatal aftale 6 til 8 uger efter, at din baby er født for at kontrollere dine fremskridt og beslutte, om nogen behandling skal fortsættes. Denne aftale er normalt hos din læge.