Postherpetisk neuralgi – Behandling

Der er nogle ting, du kan gøre selv for at forsøge at reducere ubehaget ved postherpetisk neuralgi. Medicin kan også bruges til at lindre smerten.

Selvhjælp

For at hjælpe med at reducere smerter og irritation af postherpetisk neuralgi:

  • bære behageligt tøj – bomulds- eller silketøj forårsager normalt mindre irritation
  • Brug kolde pakker – nogle mennesker finder det køligt at køle det berørte område med en pakke med nice


Cremer og plaster

Din læge kan ordinere behandlinger, som du anvender direkte på det smertefulde område.

Lidokainpuds

Lidokainplaster er klæbende plaster, der indeholder lokalbedøvelse . De kan være nyttige, når smerter påvirker søvn eller dagtimeaktivitet. De kan ikke bruges i mere end 12 timer ad gangen.

Capsaicin creme

Capsaicin er det stof, der gør chili peber varm. Det menes at arbejde for nervesmerter ved at stoppe nerverne, der sender smertebeskeder til hjernen.

Din læge kan ordinere capsaicin som en lavdosiscreme. Du anvender det på det berørte område et par gange om dagen, men kun når udslæt er helet. Det fungerer ved at ændre måden, hvorpå nerveender fungerer.

Højstyrke capsaicinplaster kan også bruges til behandling af postherpetisk neuralgi. De er tilgængelige på specialiserede smerteklinikker og anvendes som en enkelt behandling i klinikken eller på hospitalet. Hvis den er effektiv, kan behandlingen gentages, normalt hvert par måneder afhængigt af, hvordan dine symptomer er forbedret.

Medicin

Medicin stopper muligvis ikke smerten fuldstændigt, men det kan hjælpe med at reducere den. Det kan være nødvendigt at prøve et antal forskellige typer medicin for at finde den eller kombinationen, der fungerer bedst for dig.

Almindeligt anvendte smertestillende midler virker ikke for postherpetisk neuralgi. Men din læge kan foreslå at bruge paracetamol eller en kombination af paracetamol og codein til at se, om det har en effekt.

Nogle lægemidler, der anvendes til behandling af depression , virker også mod nervesmerter, så du kan rådes til at prøve en af disse.

Antidepressiva

Amitriptylin og duloxetin er de to vigtigste antidepressiva ordineret til postherpetisk neuralgi.

Du starter normalt med en lav dosis, som kan øges afhængigt af fordelene og bivirkningerne. Det kan tage et par uger at mærke de fulde effekter.

Almindelige bivirkninger inkluderer tør mund , forstoppelse , svimmelhed og døsighed. Ikke alle får bivirkninger.

Hvis disse lægemidler stadig ikke hjælper efter flere uger, eller hvis de forårsager betydelige bivirkninger, skal din dosis gradvist reduceres for at forhindre abstinenseffekter.

Antikonvulsiva

Gabapentin og pregabalin er de to vigtigste antikonvulsiva ordineret til postherpetisk neuralgi.

Ligesom de antidepressiva, der anvendes til postherpetisk neuralgi, skal de startes med en lav dosis, som gradvist øges over et par dage eller uger. De skal normalt også tages i et par uger, før de begynder at træde i kraft.

Ikke alle får bivirkninger, når de tager gabapentin og pregabalin. Mulige bivirkninger kan omfatte svimmelhed, døsighed, dårlig hukommelse, øget appetit og vægtøgning.

Hvis disse lægemidler stadig ikke hjælper efter flere uger, eller hvis de forårsager betydelige bivirkninger, skal din dosis gradvist reduceres.

Andre behandlinger

Hvis din smerte bliver værre på trods af behandling, kan du blive henvist til en specialistklinik. Mens du venter på din aftale, kan du blive tilbudt en medicin kaldet tramadol .

Tramadol kan være vanedannende, hvis det tages i lange perioder, så det skal ordineres for den kortest mulige tid og stoppes, hvis det ikke hjælper.

Hvis andre lægemidler ikke har hjulpet, kan stærkere smertestillende midler, såsom morfinbaseret medicin, anbefales. Disse kan startes af en læge, men det kan være nødvendigt at gennemgå dem af en smerte specialist. Hvis disse lægemidler ikke hjælper, skal de stoppes.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har en liste med spørgsmål om medicin, der bruges til behandling af neuropatisk smerte, som du måske vil stille din smertespecialist.

At leve med postherpetisk neuralgi

At leve med postherpetisk neuralgi kan være meget vanskeligt, fordi det kan påvirke din evne til at udføre enkle daglige aktiviteter, såsom påklædning og badning. Det kan også føre til yderligere problemer, herunder ekstrem træthed, søvnbesvær og depression .

Læs mere om at få hjælp til dine smerter og måder at håndtere kroniske smerter på .

British Pain Society , Pain Concern og Pain UK kan også yde yderligere hjælp og support.