Penile kræft

Penis kræft er en sjælden type kræft, der forekommer på penisens hud eller i penis. Det påvirker oftest mænd over 50 år.

Der er flere typer af penis kræft, afhængigt af hvilken type celle kræften udviklede sig fra.

De mest almindelige typer inkluderer:

  • pladecellekræft i peniscelle – dette tegner sig for mere end 90% af tilfældene og starter i cellerne, der dækker overfladen af penis
  • carcinoma in situ (CIS) – en bestemt type pladecellekræft, hvor kun cellerne i penisens hud påvirkes, og den ikke har spredt sig dybere
  • adenocarcinom – kræft, der starter i kirtelcellerne i penis, der producerer sved
  • melanom i penis – det er her kræften udvikler sig i hudcellerne, der giver huden dens farve

Symptomer på penis kræft

Du skal være opmærksom på eventuelle abnormiteter eller tegn på peniskræft, herunder:

Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt at se din læge så hurtigt som muligt. Det er usandsynligt, at de vil være forårsaget af kræft i penis, men de skal undersøges.

Enhver forsinkelse med at diagnosticere peniskræft kan reducere chancerne for vellykket behandling.

Årsager til kræft i penis

Årsagen til penis kræft er ikke kendt, men visse risikofaktorer kan øge dine chancer for at få det, herunder:

  • bærer humant papillomavirus (HPV) – der er mere end 100 typer HPV; nogle typer forårsager kønsvorter
  • alder – tilstanden rammer sjældent mænd under 40 år og er mest almindelig hos mænd over 50 år
  • rygning – kemikalier, der findes i cigaretter, kan beskadige celler i penis, hvilket øger din risiko for at få peniskræft
  • har phimosis – når forhuden er vanskelig at trække sig tilbage, øges chancerne for at udvikle infektioner som balanitis ; gentagne infektioner er forbundet med en højere risiko for at udvikle nogle typer penile kræft, da de kan svække dit immunforsvar

Webstedet Cancer Research UK har flere oplysninger om risici og årsager til peniskræft .

Diagnosticering af penis kræft

Din læge vil spørge dig om eventuelle symptomer, du har, og hvornår de opstår. De vil også undersøge din penis for tegn på kræft i penis.

I 2015 offentliggjorde National Institute for Health and Care Excellence (NICE) retningslinjer for at hjælpe læger med at genkende tegn og symptomer på peniskræft og henvise folk til de rigtige tests hurtigere.

For at finde ud af, om du skal henvises til yderligere tests for mistanke om peniskræft, skal du læse NICE 2017-retningslinjerne om mistænkt kræft: anerkendelse og henvisning .

Hvis din læge har mistanke om kræft i penis, kan de henvise dig til en specialist. Dette er normalt en urolog, en læge, der har specialiseret sig i tilstande, der påvirker urinvejene og kønsorganerne.

Specialisten vil spørge om dine symptomer og kontrollere din sygehistorie. De kan også kontrollere for fysiske tegn på kræft i penis.

En blodprøve kan udføres for at kontrollere dit generelle helbred og antallet af blodlegemer.

For at bekræfte en diagnose af peniskræft skal du muligvis have en biopsi . En lille vævsprøve fjernes, så den kan undersøges for kræftceller under et mikroskop.

Behandling af peniskræft

Behandling for peniskræft afhænger af størrelsen på det berørte område og den hastighed, hvormed kræften har spredt sig.

For eksempel involverer behandling i de fleste tilfælde af carcinom in situ (CIS), hvor kun hudens celler i penis er påvirket, enten ved hjælp af en kemoterapicreme eller ved laseroperation for at fjerne det berørte hudområde.

Du har normalt et hudtransplantat efter operationen.

De vigtigste behandlinger for senere stadium af kræft i penis er:

Kirurgi indebærer fjernelse af kræftcellerne og muligvis noget af det omgivende væv.

I de fleste tilfælde kan eventuelle fysiske ændringer i din penis efter en operation korrigeres med rekonstruktiv kirurgi .

Hud og muskler kan tages fra andre steder i kroppen for at genskabe en fungerende penis.

Men med tidlig diagnose og moderne kirurgiske teknikker vil din kirurg normalt være i stand til at bevare så meget penisvæv som muligt.

Som en del af de fleste behandlinger for peniskræft vurderes lymfekirtlerne (små organer, der er en del af immunsystemet) i lysken for at afgøre, om kræften har spredt sig.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at lymfekirtlerne fjernes kirurgisk.

Som med de fleste kræftformer afhænger udsigterne for individuelle tilfælde i høj grad af, hvor langt kræften er kommet frem på diagnosetidspunktet.

Vil du vide mere?

Webstedet Cancer Research UK har flere oplysninger om:

Du kan også læse om peniskræft på det mandlige kræftwebsted Orchid eller ringe til hjælpelinjen på 0203 465 5766 (mandag til fredag kl. 9-17.).

Forebyggelse af penis kræft

Det er ikke altid muligt at forhindre penis kræft, men du kan reducere dine chancer for at få det.

En af de vigtigste måder, du kan reducere dine chancer for at udvikle penis kræft er at give op med at ryge, hvis du ryger.

Det er også vigtigt at opretholde god penishygiejne for at forhindre de bakterielle og virale infektioner, der kan øge risikoen for peniskræft.

Dette er lettere, hvis du blev omskåret som barn, men der er skridt, du kan tage, hvis du ikke er omskåret.

Enkel penishygiejne kan omfatte:

Der er kun få beviser for, at det at blive omskåret som voksen vil reducere dine chancer for at udvikle peniskræft.

Men hvis du har sår, der ikke heler, eller det bliver stadig sværere at rengøre under din forhud, skal du søge råd hos din læge om muligheden for omskæring .

Læs mere om penis sundhed .