Mundkræft – Årsager

De største årsager til mundkræft i Storbritannien er tobak og alkohol.

Både tobak og alkohol er kræftfremkaldende, hvilket betyder, at de indeholder kemikalier, der kan beskadige DNA’et i cellerne og føre til kræft .

Hvis du drikker alkohol eller ryger, øger dette din risiko for mundkræft. Hvis du både ryger og drikker alkohol, øger dette din risiko yderligere.

Det vides ikke nøjagtigt, hvad der udløser DNA-ændringer, der fører til mundkræft, eller hvorfor kun et lille antal mennesker udvikler det.

Andre risikofaktorer

Andre risikofaktorer for mundkræft inkluderer:

Røgfri tobak

Røgfri tobaksprodukter inkluderer:

  • tyggetobak
  • snus – tobak i pulverform designet til at fnyse

Røgfri tobaksvarer er ikke harmløse og kan øge din risiko for mundkræft såvel som andre kræftformer, såsom leverkræft, kræft i bugspytkirtlen og kræft i spiserøret .

Betelnødder

Betelnødder er mildt vanedannende frø fra betelpalmetræet. De bruges i vid udstrækning i mange sydasiatiske samfund, såsom folk med indisk, pakistansk, bangladeshisk og srilankansk oprindelse.

Betelnødder har en stimulerende virkning svarende til kaffe. De har også kræftfremkaldende virkning, hvilket betyder at de kan øge risikoen for mundkræft. Denne risiko øges yderligere ved at tygge betelnødder med tilsat tobak, som mange mennesker i Sydasien gør.

På grund af traditionen med at tygge betelnødder er antallet af kræft i munden meget højere hos mennesker fra det indiske, pakistanske, bangladeshiske og srilankanske samfund end i den britiske befolkning som helhed.

Kost

Der er tegn på, at en usund kost kan øge din risiko for at få nogle typer mundkræft.

At spise en sund, afbalanceret kost, der indeholder masser af frugt og grøntsager , menes at reducere din risiko for at udvikle kræft i munden.

Humant papillomavirus (HPV)

Den humane papillomavirus (HPV) er en gruppe vira, der påvirker huden og fugtige membraner inde i kroppen, såsom dem i livmoderhalsen, anus, mund og hals.

Du kan få en HPV-infektion ved at have seksuel kontakt med en person, der allerede er inficeret. Du behøver ikke at have penetrerende sex, bare hud-til-hud kontakt.

Der er beviser for, at visse typer HPV i sjældne tilfælde kan forårsage unormal vævsvækst inde i munden og udløse mundkræft.

Mundhygiejne

Da kræft undertiden er forbundet med langvarige sår, er der en lille chance for, at takkede, ødelagte tænder, der forårsager vedvarende sår eller sår på tungen, kan øge chancen for, at mundkræft udvikler sig der.

Det er derfor meget vigtigt at gøre alt, hvad du kan for at holde din mund og tænder sunde.

Find ud af mere om, hvordan du tager dig af dine tænder og tandkød .

Hvordan mundkræft spredes

Der er 2 måder, hvorpå mundkræft kan sprede sig:

  • direkte ved at sprede sig til nærliggende væv, såsom omkringliggende hud eller til bagsiden af kæben
  • gennem lymfesystemet, som er netværket af kar og kirtler, der findes i hele din krop, og som producerer specielle celler, som dit immunsystem har brug for til at bekæmpe infektion

Mundkræft, der spredes til en anden del af kroppen, er kendt som metastatisk oral kræft, som ofte kaldes sekundær.

Lymfekirtlerne i nakken er normalt det første sted, hvor mundkræft danner sekundære.