Migræne – Årsager

Den nøjagtige årsag til migræne er ukendt, men de menes at være resultatet af unormal hjerneaktivitet, der midlertidigt påvirker nervesignaler, kemikalier og blodkar i hjernen.

Det er ikke klart, hvad der forårsager denne ændring i hjerneaktivitet, men det er muligt, at dine gener gør det mere sandsynligt, at du oplever migræne som et resultat af en specifik udløser.

Migræne udløser

Mange mulige migræneudløsere er blevet foreslået, herunder hormonelle, følelsesmæssige, fysiske, diæt, miljømæssige og medicinske faktorer.

Disse udløsere er meget individuelle, men det kan hjælpe med at føre en dagbog for at se, om du kan identificere en konsekvent udløser.

Det kan også nogle gange være svært at fortælle, om noget virkelig er en udløser, eller om det, du oplever, er et tidligt symptom på et migræneanfald.

Hormonelle ændringer

Nogle kvinder oplever migræne omkring tidspunktet for deres periode, muligvis på grund af ændringer i niveauerne af hormoner såsom østrogen omkring dette tidspunkt.

Denne type migræne forekommer normalt mellem 2 dage før din menstruations start til 3 dage efter.

Nogle kvinder oplever kun migræne omkring dette tidspunkt, hvilket er kendt som ren menstruationsmigræne.

Men de fleste kvinder oplever dem også på andre tidspunkter, og dette kaldes menstruationsrelateret migræne.

Mange kvinder finder, at deres migræne forbedres efter overgangsalderen , selvom overgangsalderen kan udløse migræne eller gøre dem værre hos nogle kvinder.

Følelsesmæssige udløsere:

  • stress
  • angst
  • spænding
  • chok
  • depression
  • spænding

Fysiske udløsere:

  • træthed
  • dårlig søvn
  • skifteholdsarbejde
  • dårlig kropsholdning
  • nakke- eller skulderspænding
  • jetlag
  • lavt blodsukker (hypoglykæmi)
  • anstrengende motion, hvis du ikke er vant til det

Kostudløsere:

  • ubesvarede, forsinkede eller uregelmæssige måltider
  • dehydrering
  • alkohol
  • koffeinprodukter, såsom te og kaffe
  • specifikke fødevarer, såsom chokolade og citrusfrugter
  • fødevarer, der indeholder stoffet tyramin, som omfatter spekemat, gærekstrakter, syltede sild, røget fisk (som røget laks) og visse oste (såsom cheddar, stilton og camembert)

Også fødevarer, der er blevet opbevaret ved stuetemperatur, snarere end at blive nedkølet eller frosset, kan have stigende niveauer af tyramin.

Miljøudløsere:

  • skarpt lys
  • flimrende skærme, såsom et fjernsyns- eller computerskærm
  • rygning (eller røgfyldte værelser)
  • høje lyde
  • ændringer i klimaet, såsom ændringer i fugtighed eller meget kolde temperaturer
  • stærke lugte
  • en tøs atmosfære

Lægemidler: