Fostrets alkoholsyndrom

Hvis du drikker alkohol under graviditeten, risikerer du at skade din baby. Nogle gange kan dette resultere i mentale og fysiske problemer hos barnet, kaldet føtal alkoholsyndrom.

Dette kan forekomme, fordi alkohol i moderens blod passerer til hendes baby gennem moderkagen.

Din baby kan ikke behandle alkohol så godt som du kan, hvilket betyder, at det kan beskadige celler i deres hjerne, rygmarv og andre dele af deres krop og forstyrre deres udvikling i livmoderen.

Dette kan resultere i tab af graviditeten. Babyer, der overlever, kan blive efterladt med livslange problemer.

Fosteralkoholsyndrom er en type føtal alkoholspektrumforstyrrelse (FASD), navnet på alle de forskellige problemer, der kan påvirke børn, hvis deres mor drikker alkohol under graviditeten.

Symptomer på føtal alkoholsyndrom

Symptomer inkluderer:

  • et hoved, der er mindre end gennemsnittet
  • dårlig vækst – de kan være mindre end gennemsnittet ved fødslen, vokse langsomt, når de bliver ældre, og være kortere end gennemsnittet som voksen
  • karakteristiske ansigtsegenskaber – såsom små øjne, en tynd overlæbe og et glat område mellem næse og overlæbe, selvom disse kan blive mindre mærkbare med alderen
  • bevægelses- og balanceproblemer
  • indlæringsvanskeligheder – såsom problemer med tænkning, tale, sociale færdigheder, tidtagning, matematik eller hukommelse
  • problemer med opmærksomhed, koncentration eller hyperaktivitet
  • problemer med leveren, nyrerne, hjertet eller andre organer
  • høre- og synsproblemer

Disse problemer er permanente, selvom tidlig behandling og støtte kan hjælpe med at begrænse deres indvirkning på et berørt barns liv.

Hvad skal jeg gøre, hvis du tror, at dit barn har føtal alkoholsyndrom

Tal med en læge eller sundhedsgæst, hvis du har nogen bekymringer om dit barns udvikling eller tror, at de kan have føtal alkoholsyndrom.

Hvis tilstanden ikke diagnosticeres tidligt, og et barn ikke modtager passende støtte, er de mere tilbøjelige til at opleve udfordringer forbundet med tilstanden.

For eksempel kan de have vanskeligheder med at lære, misbruge stoffer eller alkohol , udvikle psykiske problemer og har svært ved at få et job og leve selvstændigt som voksen.

En læge eller sundhedsgæst skal vide, om dit barn blev udsat for alkohol under graviditeten for at stille en diagnose af føtal alkoholsyndrom.

Dit barn kan blive henvist til et specialteam til vurdering, hvis der er en mulighed for, at de har tilstanden.

Dette involverer normalt en fysisk undersøgelse og blodprøver for at udelukke genetiske tilstande, der har lignende symptomer på føtal alkoholsyndrom.

Behandling og støtte til føtal alkoholsyndrom

Der er ingen særlig behandling for føtal alkoholsyndrom, og skaderne på barnets hjerne og organer kan ikke vendes. Men en tidlig diagnose og støtte kan gøre en stor forskel.

Når tilstanden er diagnosticeret, kan et team af sundhedspersonale vurdere den berørte persons behov og tilbyde passende uddannelses- og adfærdsmæssige strategier for at imødekomme disse behov.

Det kan også være nyttigt at kontakte en støttegruppe for personer med føtal alkoholsyndrom. Disse kan være en god kilde til rådgivning, og de kan muligvis forbinde dig med andre mennesker i en lignende situation.

Der er en britisk støttegruppe kaldet NOFAS-UK . Det kan også være en god idé at spørge dit plejeteam, hvis de kender nogen lokale grupper i dit område.

Forebyggelse af føtal alkoholsyndrom

Fosteralkoholsyndrom er helt undgåelig, hvis du ikke drikker alkohol, mens du er gravid.

Risikoen er højere, jo mere du drikker, selvom der ikke er bevist noget “sikkert” alkoholniveau under graviditeten. Ikke at drikke overhovedet er den sikreste tilgang.

Hvis du er gravid og kæmper med et alkoholproblem, skal du tale med jordemoder, læge eller apotek.

Det er aldrig for sent at stoppe med at drikke: At stoppe når som helst under graviditeten kan hjælpe med at reducere risikoen for problemer hos din baby.

Fortrolig hjælp og support er også tilgængelig fra:

Du kan også finde dine nærmeste alkoholsupporttjenester eller læse råd om , hvordan du drikker og drikker alkohol under graviditet .