Malaria – Forebyggelse

Der er en betydelig risiko for at få malaria, hvis du rejser til et berørt område. Det er meget vigtigt, at du tager forholdsregler for at forhindre sygdommen.

Malaria kan ofte undgås ved hjælp af ABCD-tilgangen til forebyggelse, som står for:

 • Bevidsthed om risiko – find ud af, om du er i fare for at få malaria.
 • Bidforebyggelse – undgå myggestik ved at bruge insektmiddel, der dækker dine arme og ben og bruge et myggenet.
 • Kontroller, om du har brug for at tage malaria-forebyggende tabletter – hvis du gør det, skal du sørge for at tage de rigtige malariatabletter i den rigtige dosis, og afslut kurset.
 • Diagnose – søg øjeblikkelig lægehjælp, hvis du har malariasymptomer , herunder op til et år efter du vender tilbage fra rejsen.

Disse er beskrevet mere detaljeret nedenfor.

At være opmærksom på risiciene

For at kontrollere, om du har brug for forebyggende malariabehandling i de lande, du besøger, se Fit for Travel- webstedet.

Det er også vigtigt at besøge din læge eller din lokale rejseklinik for at få råd om malaria, så snart du ved, hvor du skal rejse.

Selvom du voksede op i et land, hvor malaria er almindelig, skal du stadig tage forholdsregler for at beskytte dig mod infektion, hvis du rejser til et risikoområde.

Ingen har fuldstændig immunitet over for malaria, og ethvert niveau af naturlig beskyttelse, du måtte have haft, går hurtigt tabt, når du flytter ud af et risikoområde.

Forebyggelse af bid

Det er ikke muligt at undgå myggestik helt, men jo mindre du bliver bidt, jo mindre sandsynligt er det, at du får malaria.

For at undgå at blive bidt:

 • Bliv et sted, hvor der er effektiv klimaanlæg og screening på døre og vinduer. Hvis dette ikke er muligt, skal du sørge for, at døre og vinduer lukkes ordentligt.
 • Hvis du ikke sover i et værelse med aircondition, skal du sove under et intakt myggenet, der er blevet behandlet med insekticid.
 • Brug insektafvisende på din hud og i sovende miljøer. Husk at genanvende det ofte. De mest effektive afskrækkende stoffer indeholder diethyltoluamid (DEET) og fås i spray, roll-ons, pinde og cremer.
 • Brug lette, løstsiddende bukser snarere end shorts, og brug skjorter med lange ærmer. Dette er især vigtigt tidligt om aftenen og om natten, når myg foretrækker at fodre.

Der er ingen beviser for at antyde homøopatiske midler, elektroniske summere, vitaminer B1 eller B12 , hvidløg, spredning af gærekstrakt (såsom Marmite), tea tree olier eller badolier giver nogen beskyttelse mod myggestik.

Antimalariatabletter

Der er i øjeblikket ingen vaccine til rådighed, der tilbyder beskyttelse mod malaria, så det er meget vigtigt at tage medicin mod malaria for at reducere dine chancer for at få sygdommen.

Imidlertid reducerer malaria medicin kun din risiko for infektion med ca. 90%, så det er også vigtigt at tage skridt til at undgå bid.

Når du tager medicin mod malaria:

 • Sørg for, at du får de rigtige antimalariatabletter, inden du går – spørg din læge eller apoteket, hvis du er i tvivl
 • følg instruktionerne, der følger med dine tabletter nøje
 • afhængigt af hvilken type du tager, skal du fortsætte med at tage dine tabletter i op til 4 uger efter hjemkomst fra din rejse for at dække sygdommens inkubationsperiode

Kontakt din læge for at sikre dig, at du får ordineret en medicin, du kan tåle. Du kan være mere udsat for bivirkninger, hvis du:

Hvis du tidligere har taget medicin mod malaria, skal du ikke antage, at det er egnet til fremtidige ture. Det malaria, du skal tage, afhænger af hvilken malaria-stamme der bæres af myg, og om de er resistente over for visse typer medicin mod malaria.

I Storbritannien kan chloroquin og proguanil købes i håndkøb fra lokale apoteker. Du bør dog søge lægehjælp, før du køber det, da det sjældent anbefales i dag. For alle andre malaria-tabletter skal du have en recept fra din læge.

Læs mere om medicin mod malaria , herunder hovedtyperne, og hvornår de skal tages.

Søg straks lægehjælp

Du skal straks søge lægehjælp, hvis du bliver syg, mens du rejser i et område, hvor der findes malaria, eller efter du er vendt tilbage fra rejsen, selvom du har taget malariatabletter.

Malaria kan blive værre meget hurtigt, så det er vigtigt, at den diagnosticeres og behandles hurtigst muligt.

Hvis du udvikler symptomer på malaria, mens du stadig tager antimalariatabletter, enten mens du rejser eller i dagene og ugerne efter du kommer tilbage, skal du huske at fortælle lægen, hvilken type du har taget. Den samme type malaria bør ikke bruges til at behandle dig også.

Hvis du udvikler symptomer efter hjemkomsten, skal du besøge din læge eller en hospitalslæge og fortælle dem, hvilke lande du er rejst til inden for de sidste 12 måneder, inklusive eventuelle korte mellemlandinger.


DEET insektafvisende midler

Det kemiske DEET bruges ofte i insektafvisende midler. Det anbefales ikke til babyer, der er under 2 måneder gamle.

DEET er sikkert for ældre børn, voksne og gravide kvinder, hvis du følger producentens anvisninger:

 • brug på udsat hud
 • spray ikke direkte på dit ansigt – spray i dine hænder og klapp på dit ansigt
 • undgå kontakt med læber og øjne
 • vask hænder efter påføring
 • gælder ikke for brudt eller irriteret hud
 • Sørg for at anvende DEET efter påføring af solcreme, ikke før