Makulært hul

Et makulært hul er et lille hul, der åbnes i midten af nethinden, i et område kaldet makulaen.

Nethinden er den lysfølsomme film bag på øjet. I midten er makulaen – den del, der er ansvarlig for den centrale og detaljerede vision, der er nødvendig til opgaver såsom læsning.

I de tidlige stadier kan et makulært hul forårsage sløret og forvrænget syn. Lige linjer kan se bølgede eller bøjede ud, og du kan have problemer med at læse små bogstaver.

Efter et stykke tid kan du muligvis se et lille sort plaster eller et “manglende plaster” i midten af din vision. Du vil ikke føle nogen smerte, og tilstanden fører ikke til et totalt synstab.

Kirurgi er normalt nødvendigt for at reparere hullet. Dette er ofte vellykket, men du skal være opmærksom på de mulige komplikationer ved behandlingen. Din vision vender aldrig helt tilbage til normal, men den forbedres normalt ved at blive opereret.

Hvorfor sker det?

Vi ved ikke, hvorfor makulære huller udvikler sig. Langt de fleste tilfælde har ingen åbenbar årsag. De påvirker oftest mennesker i alderen 60 til 80 år og er mere almindelige hos kvinder end mænd.

En mulig risikofaktor er en tilstand kaldet vitreomaculær trækkraft. Når du bliver ældre, begynder glaslegeléen i midten af øjet at trække sig væk fra nethinden og makulaen bag på øjet. Hvis noget af glaslegemet forbliver fastgjort, kan det føre til et makulært hul.

Et par tilfælde kan være forbundet med:

Hvad skal jeg gøre?

Hvis du har sløret eller forvrænget syn, eller hvis der er en sort plet i midten af din vision, skal du kontakte din læge eller optiker hurtigst muligt. Du vil sandsynligvis blive henvist til en specialist i øjenlidelser (øjenlæge).

Hvis du har et makulært hul, og du ikke søger hjælp, bliver din centrale vision sandsynligvis gradvist værre.

Relativ tidlig behandling (inden for måneder) kan give et bedre resultat med hensyn til forbedring af synet.

Nogle gange kan hullet lukkes og heles af sig selv, så din øjenlæge vil muligvis overvåge det, før du anbefaler behandling.

Hvad er behandlingen, og hvor vellykket er den?

Vitrektomi kirurgi

Et makulært hul kan ofte repareres ved hjælp af en operation kaldet en vitrektomi.

Operationen er vellykket med at lukke hullet i omkring 9 ud af 10 personer, der har haft hullet i mindre end 6 måneder, og 6 ud af 10 personer, der har haft hullet i et år eller længere.

Selvom operation ikke lukker hullet, bliver din vision normalt mindst stabil, og du kan opleve, at du har mindre synsforvrængning.

Hos et mindretal af patienterne lukker hullet ikke på trods af operation, og den centrale vision kan fortsætte med at blive forringet. En anden operation kan dog stadig være vellykket til at lukke hullet.

Ocriplasmin injektion

Hvis et makulært hul er forårsaget af vitreomaculær trækkraft, kan det være muligt at behandle det med en injektion af ocriplasmin, også kaldet Jetrea, i øjet. Injektionen hjælper glaslegemet i din øje med at adskille sig fra bagsiden af øjet og lader makulahullet lukke.

Injektionen tager et par sekunder, og du får lokalbedøvelse som øjendråber eller en injektion, så du ikke føler nogen smerte. Du får også øjendråber for at udvide din elev, så øjenlægen kan se bagsiden af dit øje.

En ocriplasmininjektion er normalt kun tilgængelig i de tidlige stadier – mens det makulære hul er mindre end 400 mikrometer bredt – men forårsager alvorlige symptomer.

Ocriplasmin kan forårsage nogle milde bivirkninger, som normalt forsvinder, såsom:

 • midlertidigt ubehag, rødme, tørhed eller kløe
 • hævelse af øjet eller øjenlåget
 • følsomhed over for lys
 • blinkende lys
 • sløret, forvrænget syn
 • nedsat syn eller blinde pletter

Et lille antal mennesker kan udvikle mere alvorlige bivirkninger, såsom et mærkbart synstab, forstørrelse af det makulære hul eller retinal løsrivelse. Kirurgi er normalt nødvendigt for at korrigere makulahulforstørrelse eller retinal løsrivelse.

Søg straks hjælp, hvis du har:

 • alvorligt nedsat eller forvrænget syn
 • alvorlige øjensmerter
 • dobbeltsyn, hovedpine, eller hvis du føler dig syg

Din vision kan være sløret umiddelbart efter injektionen. Du bør ikke køre bil eller bruge værktøj eller maskiner, før det er tilbage til det normale.

Hvis ocriplasmininjektionen ikke lukker det makulære hul, kan det anbefales at kirurgi med vitrektomi skal lukke det makulære hul og forbedre synet.

Hvad indebærer vitrektomi kirurgi?

Makulær huloperation er en form for nøglehulskirurgi udført under et mikroskop.

Små snit er lavet i det hvide i øjet, og der indsættes meget fine instrumenter.

Først fjernes glaslegemet (glasrektomi) og derefter skrælles et meget delikat lag (den indre begrænsende membran) forsigtigt af overfladen af nethinden omkring hullet for at frigøre de kræfter, der holder hullet åbent.

Øjet fyldes derefter med en midlertidig gasboble, som presser hullet fladt på bagsiden af øjet for at hjælpe det med at forsegle.

Gasboblen blokerer visionen, mens den er til stede, men den forsvinder langsomt over en periode på ca. 6 til 8 uger afhængigt af den anvendte gasart.

Makulær huloperation varer normalt omkring en time og kan udføres, mens du er vågen (under lokalbedøvelse ) eller sover (under generel bedøvelse ).

De fleste patienter vælger en lokalbedøvelse, som involverer en bedøvende injektion omkring øjet, så der ikke mærkes nogen smerte under operationen.

Hvad kan jeg forvente efter operationen?

Midlertidig dårlig vision

Når gassen er på plads, vil synet i dit øje være meget dårligt – lidt som at have dit øje åbent under vand.

Din balance kan blive påvirket, og du har problemer med at bedømme afstande, så vær opmærksom på trin og kantsten. Du kan have problemer med aktiviteter som at hælde væsker eller samle genstande op.

I løbet af de syv til ti dage efter operationen begynder gasboblen langsomt at krympe. Når dette sker, fyldes det rum, der blev optaget af gassen, med den naturlige væske, der er produceret af dit øje, og din vision skal begynde at blive bedre.

Det tager normalt 6 til 8 uger, før gassen absorberes, og synet forbedres.

Mild smerte eller ubehag

Dit øje kan være let ømt efter operationen og vil sandsynligvis føle sig følsomt.

Kontakt straks din øjenlæge, eller gå til din nærmeste A & E-afdeling, hvis du på noget tidspunkt:

 • du har alvorlige smerter
 • din vision bliver værre, end den var dagen efter operationen

Beskyttende dressing

Når du vågner, polstres dit øje med et beskyttende plastikskærm, der er tapet over det. Puden og skjoldet kan fjernes dagen efter operationen.

Tager hjem

Du kan muligvis gå hjem samme dag, men de fleste patienter har brug for at blive på hospitalet natten over.

Hvis du har haft generel bedøvelse, vil du ikke kunne forlade hospitalet, medmindre en ansvarlig voksen er der for at hjælpe dig med at komme hjem.

Medicin

Du får normalt ordineret 2 eller 3 typer øjendråber, der skal tages efter operationen:

 • et antibiotikum
 • et steroid
 • et lægemiddel til at kontrollere trykket i øjet

Du ses igen på klinikken ca. 2 uger efter operationen, og hvis alt er i orden, vil dråberne blive reduceret i løbet af de følgende uger.

Omsorg for dit øje derhjemme

I de første par uger efter du kommer hjem, skal du muligvis undgå:

 • gnider dit øje – du bliver muligvis bedt om at bære et øjenlåg
 • svømning – for at undgå infektion fra vandet
 • anstrengende træning
 • iført øjenmake-up

Skal jeg placere mig med forsiden nedad efter operationen?

Når du er hjemme, bliver du muligvis nødt til at tilbringe flere timer i løbet af dagen med hovedet stille og i en bestemt position, kaldet stilling.

Målet med at ligge eller sidde med forsiden nedad er at holde gasboblen i kontakt med hullet så meget som muligt for at tilskynde det til at lukke.

Der er tegn på, at liggende med forsiden ned forbedrer succesraten for større huller, men det er muligvis ikke nødvendigt for mindre huller.

Hvis du bliver bedt om at udføre en stilling med forsiden nedad, skal dit hoved være placeret, så spidsen af din næse peger lige ned til jorden. Dette kan gøres ved at sidde ved et bord eller ligge fladt på din mave på en seng eller sofa. Din læge vil rådgive dig om, hvorvidt du har brug for dette, og i så fald hvor længe.

Det kan være nyttigt at læse Moorfields Eye Hospital’s instruktioner til postoperativ stilling (PDF, 1.7Mb) .

Hvis stilling med forsiden nedad ikke anbefales, kan du simpelthen blive bedt om at undgå at ligge på ryggen i mindst 2 uger efter operationen.

Sovende

Du kan blive rådet til at undgå at sove på ryggen efter operationen for at sikre, at gasboblen er i kontakt med det makulære hul så meget som muligt.

Din øjenlæge vil rådgive dig, om du har brug for at sove sådan, og hvor længe.

Er jeg i stand til at rejse efter kirurgi i makulahul?

Du må ikke flyve eller rejse til stor højde på land, mens gasboblen stadig er i øjet (op til 12 uger efter operationen).

Hvis du ignorerer dette, kan boblen ekspandere i højden og forårsage meget højt tryk i dit øje. Dette vil resultere i svær smerte og permanent synstab.

Hvad hvis jeg har brug for en anden operation kort efter min behandling?

Hvis du har brug for generel bedøvelse, mens gassen stadig er i øjet, er det vigtigt, at du fortæller anæstesilægen, så de kan undgå visse bedøvelsesmidler, der kan forårsage udvidelse af boblen.

Kan jeg køre efter operationen?

Du vil sandsynligvis ikke kunne køre i 6 til 8 uger efter din operation, mens gasboblen stadig er til stede i dit øje. Tal med din specialist, hvis du er i tvivl.

Du vil bemærke, at boblen krymper og vil være opmærksom på, når den er helt væk.

Hvor meget tid har jeg brug for fra arbejde?

De fleste mennesker har brug for lidt tid på arbejde, selvom dette afhænger i nogen grad af den type arbejde, du udfører, og hastigheden på bedring. Diskuter dette med din kirurg.

Hvad er de mulige komplikationer ved makulær huloperation?

Det er usandsynligt, at du vil lide skadelige effekter af en makulahuloperation.

Du skal dog være opmærksom på følgende mulige komplikationer.

Hullet lukker muligvis ikke, men dette har normalt ikke gjort din vision dårligere, og det er normalt muligt at gentage operationen.

Du får næsten helt sikkert en grå stær efter operationen, normalt inden for et år, hvis du ikke allerede har haft en grå stæroperation. Dette betyder, at den naturlige linse i dit øje er gået overskyet. Hvis du allerede har en grå stær, kan den fjernes, samtidig med at hullet repareres.

Retinal løsrivelse er, når nethinden løsner sig fra bagsiden af øjet. Det sker hos 1 til 2 ud af hver 100 mennesker, der får kirurgi med makulahul. Dette kan potentielt forårsage blindhed, men det kan normalt repareres i en yderligere operation.

Blødning forekommer meget sjældent, men alvorlig blødning i øjet kan resultere i blindhed.

Infektion er også meget sjælden og forekommer hos anslået 1 ud af 1.000 patienter. En infektion har brug for yderligere behandling og kan føre til blindhed.

En stigning i trykket i øjet er ret almindeligt i dagene efter kirurgi i makulahul, normalt på grund af den ekspanderende gasboble. I de fleste tilfælde er den kortvarig og kontrolleres med ekstra øjendråber eller tabletter for at reducere trykket og beskytte øjet mod skader. Hvis højtrykket er ekstremt eller langvarigt, kan der blive beskadiget synsnerven som følge heraf.

Hvor vellykket er kirurgi med makulahul?

Den vigtigste faktor i forudsigelsen af, om hullet lukker som et resultat af operationen, er den tid, hullet har været til stede.

Hvis du har haft et hul i mindre end 6 måneder, er der cirka 90% chance for, at din operation vil lykkes – 9 ud af 10 operationer lukker hullet med succes.

Hvis hullet har været til stede i et år eller mere, falder succesraten til ca. 6 ud af 10.

De fleste mennesker har en vis forbedring i synet, efter at de er kommet sig efter operationen. I det mindste forhindrer operationen normalt, at dit syn ikke bliver værre.

Din læge vil tale mere detaljeret med dig om, hvilke resultater du kan forvente af operationen.

Selvom kirurgi ikke med succes korrigerer din centrale vision, påvirker et makulært hul aldrig din perifere vision, så du bliver aldrig helt blind af denne tilstand.

Kan jeg udvikle et makulært hul i mit andet øje?

Efter omhyggeligt at have undersøgt dit andet øje, bør din kirurg være i stand til at fortælle dig risikoen for at udvikle et makulært hul i dette øje.

Hos nogle mennesker er dette yderst usandsynligt, hos andre er der en 1 ud af 10 chance for at udvikle et makulært hul i det andet øje.

Det er meget vigtigt at overvåge ændringer i synet på dit sunde øje og hurtigst muligt rapportere disse til din øjenlæge, læge eller optiker.

Hvordan adskiller det sig fra aldersrelateret makuladegeneration (AMD)?

Et makulært hul er ikke det samme som makuladegeneration, selvom de påvirker det samme område af øjet og nogle gange begge kan være til stede i samme øje.

AMD er beskadigelse af makulaen, hvilket fører til det gradvise tab af central syn. Det er uklart, hvad der forårsager det, men ved at blive ældre er rygning og en familiehistorie af tilstanden kendt for at øge din risiko.