Lever med kræft i æggestokkene

At have kræft i æggestokkene kan påvirke dit daglige liv under og efter behandlingen.

Gendannelse efter operation

Kirurgi til behandling af kræft i æggestokkene er en større operation. Det kan tage op til 3 måneder at komme sig fuldt ud.

Du bliver nødt til at tage tingene meget let i mindst de første par uger. Hvil så meget som muligt, og prøv at undgå at bruge for længe på dine fødder.

Du kan begynde gradvist at vende tilbage til dine normale aktiviteter i de følgende uger, men pas på ikke at gøre for meget for tidligt.

Dit plejeteam giver dig besked om alt, hvad du har brug for at undgå, mens du kommer dig. For eksempel:

  • du bliver sandsynligvis nødt til at tage 1 til 3 måneder fra arbejde
  • du kan muligvis ikke køre i omkring en måned
  • du skal muligvis undgå anstrengende løft eller intens træning i mindst 3 måneder

En fysioterapeut kan designe en træningsplan for at hjælpe dig med at komme dig.

Hvis begge dine æggestokke er fjernet, og du ikke har været i overgangsalderen , vil du opleve det efter behandlingen.

Din læge kan foreslå, at du tager hormonbehandling (HRT) for at kontrollere eventuelle menopausale symptomer, mindst indtil du når den naturlige alder for overgangsalderen (mellem 45 og 55).

Yderligere information

Opfølgningsaftaler

Når din behandling er afsluttet, vil du blive inviteret til regelmæssige kontroller for at se, hvordan du har det.

Disse er normalt hver 2. til 3. måned til at begynde med, men har tendens til at blive mindre hyppige over tid.

Disse aftaler er en chance for at tale med dit plejeteam om eventuelle problemer, du har, eller spørgsmål, du har.

Det er ret almindeligt, at æggestokkræft kommer tilbage inden for få år efter afsluttet behandling, så du kan have regelmæssige blodprøver og / eller scanninger for at kontrollere, om dette er tilfældet.

Fortæl det til din læge hurtigst muligt, hvis nogle af dine symptomer vender tilbage efter behandlingen. Vent ikke til din næste aftale.

Yderligere information

Hjælp og support

At håndtere kræft kan være en enorm udfordring for dig og dine venner og familie, både praktisk og følelsesmæssigt.

At tale med nogen om dine følelser eller problemer kan hjælpe.

Det kan hjælpe med at:

  • tale med dit plejeteam eller din læge – de kan muligvis arrangere professionel support såsom rådgivning
  • tal med dine venner og familie – vær åben om, hvordan du har det, og hvad de kan gøre for at hjælpe; ikke være genert ved at fortælle dem, at du har brug for lidt tid til dig selv, hvis det er det, du har brug for
  • komme i kontakt med en støttegruppe eller velgørenhedsorganisation – mange organisationer har hjælpelinjer, onlinefora og lokale støttegrupper, hvor du kan møde andre mennesker i en lignende situation som dig

Yderligere information

Køn og fertilitet

Dit sexliv

Ovariecancer kan påvirke dit sexliv på flere måder.

Du rådes sandsynligvis til at undgå sex i et par uger efter operationen, så dit sår har tid til at heles ordentligt.

Men selv efter at dit sår er helet, er det normalt ikke at have lyst til at have sex med det samme. Det tager mange kvinder meget længere tid at føle sig parate.

Dette kan skyldes, at kirurgi har udløst overgangsalderen, eller det kan bare være en kombination af træthed og følelsesmæssig stress forbundet med at blive diagnosticeret og behandlet for kræft.

Tal med din partner om, hvordan du har det, og tryk ikke dig selv til at have sex for tidligt.

Yderligere information

Fertilitet og graviditet

For nogle kvinder udløser behandling af kræft i æggestokkene en tidlig overgangsalder og betyder, at de ikke længere er i stand til at få børn.

Tal med dit plejeteam om dette, hvis det er en bekymring for dig. Det kan være muligt at få behandling, der bevarer din fertilitet, hvis du stadig vil have børn, og kræften ikke har spredt sig til begge æggestokke.

Hvis du mister din fertilitet, er det normalt at opleve en følelse af tab eller sorg. Det kan hjælpe med at diskutere dine følelser med en partner, slægtning eller nær ven eller med din specialsygeplejerske.

Hvis din behandling involverede kemoterapi, og du stadig er i stand til at få børn, rådes du normalt til at undgå at blive gravid i et par år, hvis kræften kommer tilbage, og du har brug for yderligere behandling.

Yderligere information

Penge og fordele

Hvis du er nødt til at reducere din arbejdstid eller stoppe med at arbejde på grund af din kræft, kan du finde det vanskeligt at klare økonomisk.

Hvis du har kræft, eller hvis du plejer en person med kræft, kan du have ret til økonomisk støtte. For eksempel:

  • hvis du har et job, men ikke kan arbejde på grund af din sygdom, har du ret til lovpligtig sygedagpenge (SSP) fra din arbejdsgiver
  • hvis du ikke har et job og ikke kan arbejde på grund af din sygdom, har du muligvis ret til beskæftigelses- og støtteydelse (ESA)
  • hvis du plejer en person med kræft, har du muligvis ret til plejetillæg
  • gratis recepter – du kan ansøge om et fritagelsescertifikat, der giver dig gratis recept på alle lægemidler i 5 år; tale med din læge eller kræft specialist om dette

Det er en god ide at finde ud af hurtigst muligt, hvilken hjælp der er tilgængelig for dig. Det kan være en god idé at bede om at tale med en socialrådgiver på dit hospital, der kan give dig de oplysninger, du har brug for.

Yderligere information

Hvis kræft ikke kan helbredes

Hvis der ikke kan gøres mere for at behandle kræften, vil din pleje fokusere på at kontrollere dine symptomer og hjælpe dig med at føle dig så behagelig som muligt. Dette kaldes livets afslutning eller palliativ pleje .

Det inkluderer også psykologisk, social og åndelig støtte til dig og din familie eller plejere.

Yderligere information