Larynx (strubehoved) kræft – Forebyggelse

Det antages, at de fleste kræft i strubehovedet kan forhindres ved at vedtage en sund livsstil.

Undgå tobaksprodukter, reducere hvor meget alkohol du drikker og have en sund kost er særligt vigtige for at reducere dine chancer for at udvikle tilstanden.

Undgå tobaksprodukter

Brug af tobaksvarer øger dine chancer for at udvikle flere forskellige typer kræft, herunder strubehovedkræft.

Tobak findes i mange former, herunder:

  • cigaretter
  • piptobak
  • cigarer
  • cigarillos
  • snus (pulveriseret tobak fnøs gennem næsen)
  • tyggetobak

Hvis du ryger eller bruger andre tobaksprodukter, vil stop have både kortvarige og langsigtede sundhedsmæssige fordele, herunder betydelig reduktion af din risiko for at udvikle kræft i strubehovedet.

Hvis du beslutter at stoppe med at ryge, kan din læge henvise dig til en – stop med at ryge , som kan hjælpe dig med at give op. Du kan også ringe til Smoking Helpline på 0300 123 1044 – specialuddannet hjælpelinje personale kan tilbyde gratis ekspertrådgivning og support.

Hvis du vil stoppe med at ryge, men ikke ønsker at blive henvist til et stop med at ryge, bør din læge være i stand til at ordinere medicinsk behandling for at hjælpe med eventuelle abstinenssymptomer, du måtte have.

Læs mere om at stoppe med at ryge .

At skære ned på alkohol

At holde sig inden for de anbefalede retningslinjer for alkoholforbrug reducerer også din risiko for at udvikle kræft i strubehovedet og leveren.

  • mænd og kvinder rådes til ikke regelmæssigt at drikke mere end 14 enheder om ugen
  • spred din drik over 3 dage eller mere, hvis du drikker så meget som 14 enheder om ugen

En enhed alkohol er lig med ca. en halvliter pils med normal styrke eller en pubmål (25 ml) eller spiritus. Læs mere om alkoholenheder .

Undersøgelser har vist, at din risiko for at udvikle strubehovedkræft reduceres markant inden for 5 til 10 år efter ikke at have drukket, og efter 20 til 30 år er din risiko omtrent den samme som en person, der aldrig har drukket alkohol.

Kontakt din læge, hvis du har svært ved at reducere mængden af alkohol, du drikker. Du har muligvis brug for yderligere behandling, som kan omfatte rådgivning, gruppearbejde eller medicin.

Læs mere om behandling af alkoholmisbrug og tip til at reducere, hvor meget du drikker .

Sund diæt

Forskning viser, at en diæt, der indeholder masser af frisk frugt og grøntsager, især tomater, citrusfrugter (såsom appelsiner, grapefrugter og citroner), olivenolie og fiskeolie, kan reducere din risiko for at få kræft i strubehovedet. Denne type diæt er undertiden kendt som en ” middelhavskost “.

At spise masser af frugt og grøntsager hver dag kan hjælpe med at reducere dine chancer for at udvikle mange typer kræft, herunder strubehovedkræft.

Læs om mad og kost og sund kost for mere information og rådgivning.