Laparoskopi (nøglehulskirurgi) – Hvordan det udføres

Laparoskopi udføres under generel bedøvelse , så du vil være bevidstløs under proceduren og ikke har nogen hukommelse om det. Du kan ofte gå hjem samme dag.

Forberedelse

Afhængigt af typen af laparoskopisk procedure, der udføres, bliver du normalt bedt om ikke at spise eller drikke noget i 6 til 12 timer på forhånd.

Hvis du tager blodfortyndende medicin ( antikoagulantia ), såsom aspirin eller warfarin , kan du blive bedt om at stoppe med at tage det et par dage på forhånd. Dette er for at forhindre overdreven blødning under operationen.

Hvis du ryger, kan du blive bedt om at stoppe under indledningen til operationen. Dette skyldes, at rygning kan forsinke heling efter operation og øge risikoen for komplikationer såsom infektion.

De fleste mennesker kan forlade hospitalet enten dagen for proceduren eller den følgende dag. Før proceduren skal du sørge for, at nogen kører dig hjem, fordi du rådes til ikke at køre i mindst 24 timer bagefter.

Proceduren

Under laparoskopi laver kirurgen et lille snit (snit) på ca. 1 til 1,5 cm (0,4 til 0,6 tommer), normalt nær din navle.

Et rør indsættes gennem snittet, og kuldioxidgas pumpes gennem røret for at puste din mave (underliv) op. Oppustning af din mave giver kirurgen mulighed for at se dine organer mere tydeligt og giver dem mere plads til at arbejde. Et laparoskop indsættes derefter gennem dette rør. Laparoskopet videresender billeder til en fjernsynsskærm i operationsstuen, hvilket giver kirurgen et klart overblik over hele området.

Hvis laparoskopi bruges til at udføre en kirurgisk behandling, såsom at fjerne dit appendiks, vil der blive foretaget yderligere snit i din mave. Små kirurgiske instrumenter kan indsættes gennem disse snit, og kirurgen kan lede dem til det rigtige sted ved hjælp af udsigten fra laparoskopet. Når de er på plads, kan instrumenterne bruges til at udføre den nødvendige behandling.

Efter proceduren slippes kuldioxiden ud af din mave, snitene lukkes ved hjælp af sømme eller klip, og der påføres en bandage.

Når laparoskopi bruges til at diagnosticere en tilstand, tager proceduren normalt 30-60 minutter. Det vil tage længere tid, hvis kirurgen behandler en tilstand, afhængigt af hvilken type operation der udføres.


Genopretning

Efter laparoskopi kan du føle dig grogget og desorienteret, når du kommer dig efter virkningerne af bedøvelsesmidlet. Nogle mennesker føler sig syge eller kaster op. Disse er almindelige bivirkninger af bedøvelsesmidlet og bør gå hurtigt.

Du bliver overvåget af en sygeplejerske i et par timer, indtil du er helt vågen og i stand til at spise, drikke og lade urin.

Før du forlader hospitalet, bliver du fortalt, hvordan du holder dine sår rene, og hvornår du skal vende tilbage til en opfølgende aftale eller få fjernet dine sømme (selvom der ofte bruges opløselige sømme ).

I et par dage efter proceduren vil du sandsynligvis føle smerte og ubehag, hvor snittene blev foretaget, og du kan også have ondt i halsen, hvis der blev brugt et åndedrætsrør. Du får smertestillende medicin for at lette smerten.

Noget af den gas, der bruges til at puste din mave, kan forblive inde i din mave efter proceduren, hvilket kan forårsage:

 • oppustethed
 • kramper
 • skulderpine, da gassen kan irritere din membran (den muskel, du bruger til at trække vejret), hvilket igen kan irritere nerveender i din skulder

Disse symptomer er ikke noget at bekymre sig om og bør passere efter en dag eller deromkring, når din krop har absorberet den resterende gas.

I dagene eller ugerne efter proceduren vil du sandsynligvis føle dig mere træt end normalt, da din krop bruger meget energi til at helbrede sig selv. At tage regelmæssige lur kan hjælpe.

Gendannelsestider

Tiden det tager at komme sig fra laparoskopi er forskellig for alle. Det afhænger af faktorer som årsagen til, at proceduren blev udført (om den blev brugt til at diagnosticere eller behandle en tilstand), dit generelle helbred, og hvis der opstår komplikationer.

Hvis du har haft laparoskopi for at diagnosticere en tilstand, vil du sandsynligvis kunne genoptage dine normale aktiviteter inden for 5 dage.

Restitutionsperioden efter laparoskopi til behandling af en tilstand afhænger af typen af behandling. Efter mindre operation, såsom fjernelse af tillæg, kan du muligvis genoptage normale aktiviteter inden for 3 uger. Efter større operationer, såsom fjernelse af dine æggestokke eller nyre på grund af kræft , kan restitutionstiden være så lang som 12 uger.

Dit kirurgiske team kan give dig flere oplysninger om, hvornår du kan genoptage normale aktiviteter.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Det anbefales normalt, at nogen bliver hos dig de første 24 timer efter operationen. Dette er i tilfælde af at du oplever symptomer, der tyder på et problem, såsom:

 • en høj temperatur på 38 ° C eller derover
 • kulderystelser
 • svær eller kontinuerlig opkastning
 • stigende mavesmerter
 • rødme, smerte, hævelse, blødning eller udflåd omkring dine sår
 • unormal vaginal udflod eller vaginal blødning
 • smerter og hævelse i et af dine ben
 • en brændende eller stikkende fornemmelse ved vandladning

Hvis du oplever nogle af disse symptomer under dit bedring, skal du kontakte enten det hospital, hvor proceduren blev udført, din læge eller 111 for at få råd.

Robotassisteret laparoskopi

En relativt ny udvikling inden for laparoskopi er brugen af robotter til at hjælpe med procedurer. Dette er kendt som “robotassisteret laparoskopi”.

Under robotassisteret laparoskopi bruger din kirurg en konsol i operationsstuen til at udføre proceduren ved at kontrollere robotarme. Robotarmene har et specielt kamera og kirurgisk udstyr.

Robotsystemet giver forstørret 3D-vision og et øget bevægelsesområde for instrumenter, der arbejder inde i kroppen.

Robotassisteret laparoskopi giver kirurger mulighed for at udføre komplekse procedurer med øget præcision og mindre snit. Mængden af robotassisteret laparoskopi, der er brugt i Storbritannien, er steget hurtigt i de seneste år. Især robotassisteret operation for prostatacancer.

Der er tegn på, at robotassisteret laparoskopi kan have en lavere risiko for komplikationer end almindelig laparoskopi eller åben kirurgi samt en kortere restitutionstid.