Langsynethed – Behandling

Der er flere måder, hvorpå langsyn kan korrigeres.

Briller

Langsynethed kan normalt korrigeres enkelt og sikkert ved at bære briller med linser, der er ordineret specifikt til dig. Se diagnosticering af langsynethed for at få flere oplysninger om, hvad din recept betyder.

Brug af linser, der er ordineret specifikt til dig, vil sikre, at lyset fokuseres korrekt på bagsiden af dit øje (nethinden), så tætte genstande ikke ser ud som slørede.

Tykkelsen og vægten af de linser, du har brug for, afhænger af, hvor langsynet du er. Langsynethed kan blive værre med alderen, så styrken af din recept kan være nødvendigt at øges, når du bliver ældre.

Nogle mennesker er berettigede til hjælp til prisen på brillerammer og linser, for eksempel hvis du er under 16 år, eller hvis du modtager indkomststøtte. Find ud af mere om eyecare-rettigheder for at kontrollere, om du er kvalificeret.

Hvis du ikke er berettiget, skal du betale for dine briller. Omkostningerne kan variere betydeligt afhængigt af dit valg af ramme. Briller starter på omkring £ 50, med designerbriller koster flere hundrede pund.

Kontaktlinser

Kontaktlinser kan også bruges til at korrigere syn på samme måde som briller. Nogle mennesker foretrækker kontaktlinser, fordi de er lette og næsten usynlige, men nogle finder dem mere besvær end at bære briller.

Nogle kontaktlinser kan bæres en gang og derefter kasseres i slutningen af dagen (daglige engangsbrug), mens andre kan desinficeres og genbruges.

Din optiker kan rådgive dig om den mest passende type kontaktlinser til dig. Hvis du beslutter at bære kontaktlinser, er det meget vigtigt, at du opretholder god linsehygiejne for at forhindre øjeninfektioner. Få mere at vide om kontaktlinsesikkerhed .

Som med briller har nogle mennesker ret til kuponer til udgifter til kontaktlinser. Find ud af mere om eyecare-rettigheder for at kontrollere, om du er kvalificeret.

Hvis du ikke er berettiget, skal du betale for dine kontaktlinser. Omkostningerne kan variere afhængigt af din recept og den type linser, du vælger. De kan variere fra £ 5 til £ 10 om måneden for nogle månedlige engangsartikler til £ 30 til 50 om måneden for nogle daglige engangsbrug.

Laser øjenoperation

Laserøjenkirurgi indebærer at bruge en laser til at omforme din hornhinde (det gennemsigtige lag foran i øjet) for at forbedre krumningen, så lyset er bedre fokuseret på bagsiden af øjet.

Den mest almindeligt anvendte type laserøjekirurgi til langsynethed kaldes laser in situ keratektomi (LASIK).

Før proceduren starter, bruges lokalbedøvelsesdråber til at bedøve øjnene. Under proceduren oprettes et tyndt beskyttende lag foran på hornhinden med en type laser, hvorefter hornhinden omformes af en anden type laser.

Det tager ca. 30 minutter, og begge øjne behandles normalt samme dag. Du kan gå hjem kort tid efter og er normalt i stand til at vende tilbage til arbejde og kørsel den følgende dag.

LASIK kan kun gøres, hvis din hornhinde er tyk nok, hornhindens krumning ikke er for stejl, og overfladen af dit øje er ved godt helbred. Teknikker, der bruger kunstige linseimplantater (se nedenfor), er mere velegnede til nogle mennesker, især ældre.

flere oplysninger om laserkirurgi fra The Royal College of Ophthalmologists.

Resultater

LASIK kan forbedre både læsning og afstandssyn, så du kan socialisere og lave udendørs aktiviteter uden at bære briller eller kontaktlinser.

De fleste mennesker, der har en laseroperation, rapporterer, at de er tilfredse med resultaterne, men briller kan stadig være nødvendige for nogle aktiviteter efter behandling.

Som med enhver form for operation kan resultaterne af laseroperationer heller ikke garanteres, og der er risiko for komplikationer. Undertiden kan det være nødvendigt at gentage behandlingen.

Risici og komplikationer

Laserøjenkirurgi har nogle risici og bivirkninger.

  • ubehag i øjet – laserøjekirurgi kan midlertidigt påvirke det beskyttende lag af tårer over den forreste del af øjet. Mange mennesker har øjenlidelser i den tidlige periode efter behandling. Smøremiddel øjendråber kan hjælpe, men er normalt ikke nødvendige i mere end et par måneder.
  • uklar syn – det tager omkring 3 til 6 måneder at komme sig fuldstændigt efter LASIK, og mange mennesker bemærker sløring eller tåge omkring stærke lys i de tidlige uger. Cirka 1 ud af 20 mennesker har brug for yderligere laserbehandling for at forbedre deres syn.
  • der er også en lille risiko for potentielt alvorlige komplikationer, der kan true din vision, såsom at hornhinden bliver inficeret eller arret. Men disse problemer er sjældne og kan behandles med hornhindetransplantation, hvis de sker.

Sørg for, at du forstår alle de risici, der er involveret, inden du beslutter dig for at have en øjenkirurgi med laser.

Hvem kan ikke gennemgå laseroperationer?

Du bør ikke gennemgå laserøjekirurgi, hvis du er under 21 år. Dette skyldes, at din vision stadig kan udvikle sig.

Selvom du er over 21 år, bør laserøjekirurgi kun udføres, hvis dine briller eller receptlinser ikke er ændret væsentligt i løbet af de sidste 2 år eller mere.

Laserkirurgi er heller ikke egnet, hvis du:

  • er gravid eller ammer – din krop vil indeholde hormoner, der forårsager svage udsving i dit syn, hvilket gør præcis operation vanskelig
  • har andre problemer med dine øjne, såsom tørre øjne eller grå stær (uklare pletter i øjenlinsen)

Laserøjenkirurgi kan generelt være effektiv for langsynede med en recept på op til 4D (se forståelse af din recept ), selvom nogle mennesker med højere recept kan behandles effektivt. Din øjenkirurg kan rådgive dig om dette.

Tilgængelighed og pris

Laserkirurgi er normalt ikke tilgængelig på , fordi andre behandlinger, såsom briller eller kontaktlinser, giver dig mulighed for at se godt nok til at udføre de fleste normale aktiviteter. Du bliver normalt nødt til at betale for operationen privat.

Priserne kan variere afhængigt af den recept, du har brug for, hvor du bor, den enkelte klinik og den type udstyr, der bruges under proceduren. Men som en guide skal du normalt betale omkring £ 600 til £ 2.500 for hvert øje.

Find ud af mere om laserøjekirurgi på .

Implantater med kunstige linser

Laserøjenkirurgi er ikke egnet til mennesker med de tidlige stadier af grå stær , hvilket er mere almindeligt, når du bliver ældre. Det resulterer normalt ikke i ældre frihed fra briller.

Kirurgi for at udskifte den naturlige linse inde i øjet med et multifokalt linseimplantat bruges nu ofte som et alternativ til laserøjekirurgi til korrektion af langsynethed.

Denne operation, kaldet refraktiv linseudveksling, svarer til kataraktkirurgi . Det udføres under lokalbedøvelse, og du kan gå hjem hurtigt derefter.