Kortsynethed (nærsynethed) – Behandling

Briller eller kontaktlinser er den mest almindelige metode til at korrigere nærsynethed (nærsynethed). Laserkirurgi bliver også mere og mere populært.

Implantation af kunstige linser i øjnene er en ret ny teknik, der bruges meget lejlighedsvis, hvis laserkirurgi er ineffektiv eller ikke mulig (for eksempel mennesker med meget alvorlig nærsynethed).

Korrigerende linser

Briller

Kortsynethed kan normalt korrigeres ved hjælp af briller, der er lavet specielt til din recept.

Se diagnosticering af kortsynethed for at få flere oplysninger om, hvad din recept betyder.

Hvis du bruger en linse, der er lavet efter din recept, sikrer du, at lyset er fokuseret korrekt på bagsiden af dit øje (nethinden), så fjerne objekter ikke ser ud som slørede.

Tykkelsen og vægten af de linser, du har brug for, afhænger af, hvor kortsynet du er.

Dit syn ændres ofte, når du bliver ældre, hvilket betyder, at du muligvis i sidste ende bliver nødt til at bruge 2 par briller: 1 par til nærsynede aktiviteter såsom læsning og det andet par til fjernsynsaktiviteter, såsom at se fjernsyn.

Nogle mennesker foretrækker at bruge bifokale linser, der gør det muligt for dem at se objekter tydeligt, som både er tæt på og langt væk uden at skifte briller.

Du kan også få multifokale linser, der hjælper dig med at se objekter i nærheden og dem på mellem- og lange afstande (varifokale briller).

Kontaktlinser

Kontaktlinser kan også bruges til at korrigere syn på samme måde som briller.

Nogle mennesker foretrækker kontaktlinser frem for briller, fordi de er lette og næsten usynlige, men nogle finder dem mere besvær end at bære briller.

Kontaktlinser kan bæres dagligt og kasseres hver dag (daglige engangsbrug), eller de kan desinficeres og genbruges.

De kan også bæres i længere tid, selvom øjenspecialister generelt anbefaler, at kontaktlinser ikke bæres natten over på grund af risikoen for infektion.

Nogle optikere bruger meget lejlighedsvis en teknik kaldet ortokeratologi.

Dette indebærer at bære en hård kontaktlins natten over for at flade hornhindens krumning (det gennemsigtige lag foran i øjet), så du kan se bedre uden en linse eller briller i løbet af dagen.

Det er ikke en kur mod kortsynethed, fordi hornhinden normalt vender tilbage til sin normale form, men det kan reducere afhængigheden af linser for nogle mennesker.

Din optiker kan rådgive dig om den mest passende type kontaktlinser til dig.

Hvis du beslutter dig for at bære kontaktlinser, er det meget vigtigt, at du holder dine linser rene og hygiejniske for at forhindre øjeninfektioner.

Læs mere om kontaktlinsesikkerhed .

Tilgængelighed og pris

Du kan få kuponer til prisen for briller eller kontaktlinser, hvis du er berettiget (for eksempel hvis du er under 16 år eller du modtager indkomststøtte).

Læs om eyecare-rettigheder for at kontrollere, om du er kvalificeret.

Hvis du ikke er berettiget, skal du betale for briller eller kontaktlinser. Omkostningerne ved briller kan variere betydeligt afhængigt af dit valg af ramme.

Entry-level briller starter på omkring £ 50, med designerbriller koster flere hundrede pund.

Prisen på kontaktlinser varierer afhængigt af din recept og den type linser, du vælger.

De kan variere fra £ 5 til £ 10 om måneden for nogle månedlige engangsartikler til £ 30 til £ 50 om måneden for nogle daglige engangsbrug.

Laser øjenoperation

Laserøjekirurgi indebærer at bruge en laser til at forbrænde små sektioner af din hornhinde for at korrigere krumningen, så lyset er bedre fokuseret på din nethinden.

Der er 3 hovedtyper af laserøjekirurgi:

 • fotorefraktiv keratektomi (PRK) – hvor en lille mængde af hornhindens overflade fjernes, og en laser bruges til at fjerne væv og ændre formen på hornhinden
 • laserepithelial keratomileusis (LASEK) – svarende til PRK, men involverer brug af alkohol til at løsne overfladen på hornhinden, så en vævsklappe kan løftes ud af vejen, mens en laser bruges til at ændre hornhindens form; klappen sættes derefter på plads bagefter
 • laser in situ keratektomi (LASIK) – svarende til LASEK, men der oprettes en mindre flap af hornhinden

Disse procedurer udføres normalt på ambulant basis, så du behøver normalt ikke blive på hospitalet natten over.

Behandlingen tager normalt mindre end 30 minutter at gennemføre, og en lokalbedøvelse bruges til at bedøve dine øjne, mens den udføres.

Hvilken procedure er bedst?

Alle 3 laserøjenkirurgiske teknikker giver lignende resultater, men de har tendens til at have forskellige restitutionstider.

LASEK eller LASIK er normalt de foretrukne metoder, da de næsten ikke forårsager smerte, og din syn begynder normalt at komme sig inden for få timer eller dage. Men din vision stabiliseres muligvis ikke fuldt ud i op til en måned.

PRK kan være lidt smertefuldt, og det kan tage flere måneder for din vision at stabilisere sig bagefter.

LASIK kan kun udføres, hvis din hornhinde er tyk nok. Hvis din hornhinde er tynd, er risikoen for komplikationer, såsom synstab , for høj.

LASEK og PRK kan være muligt, hvis din hornhinde ikke er tyk nok til LASIK.

Royal College of Ophthalmologists har offentliggjort en patients vejledning til brydningslaserkirurgi (PDF, 364kb) og har også svar på specifikke spørgsmål om laserbrydningskirurgi (PDF, 196kb) .

Du kan også læse vejledning fra National Institute for Health and Care Excellence (NICE) om laserkirurgi til korrektion af brydningsfejl .

Resultater

Resultaterne af alle 3 teknikker er normalt gode.

Selvom det måske ikke altid er muligt at helbrede din kortsynethed, oplever omkring 9 ud af 10 personer en betydelig forbedring af deres vision.

Mange mennesker er i stand til at opfylde minimumsvisionskravene til kørsel .

De fleste mennesker, der har en laseroperation, rapporterer, at de er tilfredse med resultaterne.

Men det er vigtigt at indse, at laseroperation muligvis ikke nødvendigvis forbedrer din vision i samme grad som iført korrigerende linser.

Som med enhver form for kirurgi medfører laserkirurgi også risikoen for komplikationer.

Risici og komplikationer

Laserøjenkirurgi medfører risici, herunder:

 • tørre øjne – dette varer normalt et par måneder, i hvilket tidsrum du kan smøre dine øjne med specielle øjendråber
 • fjernelse af for meget hornhindevæv – dette forekommer i omkring 1 ud af 20 tilfælde og kan efterlade dig med et langsynet øje
 • nedsat nattesyn – dette går normalt inden for 6 uger
 • tågeeffekt omkring stærke lys – dette vil normalt passere inden for 6 til 12 måneder

Der er også en lille risiko for potentielt alvorlige komplikationer, der kan true din vision, såsom at hornhinden bliver for tynd eller inficeret.

Men disse problemer er sjældne og forekommer i mindre end 1 ud af 500 tilfælde.

Sørg for, at du forstår alle de risici, der er involveret, inden du beslutter dig for at have en øjenkirurgi med laser.

Hvem kan ikke gennemgå laseroperationer?

Du bør ikke have nogen form for laserøjekirurgi, hvis du er under 21 år. Dette skyldes, at din vision stadig kan udvikle sig på dette stadium.

Selv hvis du er over 21, bør laserøjekirurgi kun udføres, hvis dine briller eller kontaktlinserecept ikke har ændret sig væsentligt i løbet af de sidste 2 år eller mere.

Du er muligvis ikke egnet til laseroperation, hvis du:

 • har diabetes – dette kan forårsage abnormiteter i øjnene, som kan forværres ved laseroperation i hornhinden
 • er gravid eller ammer – din krop vil indeholde hormoner, der forårsager svage udsving i dit syn, hvilket gør præcis operation vanskelig
 • har en tilstand, der påvirker dit immunsystem , såsom HIV eller reumatoid arthritis (disse tilstande kan påvirke din evne til at komme sig efter operationen)
 • har andre problemer med dine øjne , såsom glaukom (øget tryk i øjet) eller grå stær (uklare pletter i linsen i øjet)

Laserøjenkirurgi kan generelt være effektiv for mennesker med en recept på op til -10D.

Find ud af mere om diagnosticering af kortsynethed

Hvis din kortsynethed er mere alvorlig, kan linseimplantater være mere passende.

Tilgængelighed og pris

Laserkirurgi er normalt ikke tilgængelig på , fordi andre behandlinger, såsom briller eller kontaktlinser, anses for at være lige så effektive, hvis ikke mere.

Dette betyder, at du normalt skal betale for operationen privat.

Priserne kan variere afhængigt af hvor du bor, den enkelte klinik og typen af udstyr, der bruges under proceduren.

Som et groft skøn skal du normalt betale et sted omkring £ 800 til £ 1.500 for hvert øje.

Lensimplantatkirurgi

Lensimplantatkirurgi er en relativt ny type operation for kortsynethed. Det involverer implantering af en kunstig linse i øjet gennem et lille snit i hornhinden.

Linserne er specielt designet til at fokusere lyset tydeligere på nethinden.

De kan være nyttige til at forbedre synet for mennesker med meget alvorlig nærsynethed eller dem, der har svært ved at bære briller eller kontaktlinser.

Der er 2 hovedtyper af linseimplantat:

Begge typer af implantater indsættes normalt under lokalbedøvelse, og du vil normalt være i stand til at vende hjem samme dag. Hvert øje vil normalt blive behandlet ved separate lejligheder.

Resultater

Phakic-linseimplantater kan opnå bedre resultater end objektivudskiftninger med hensyn til forbedring af synet på lang sigt. Men teknikken medfører en højere risiko for komplikationer, såsom grå stær.

Samlet set vil de fleste mennesker opleve en betydelig forbedring af deres vision. Omkring 1 ud af 4 kan have næsten fuldstændig normal vision (“20/20” vision) bagefter.

En objektivudskiftning kan være mere velegnet til ældre voksne med øjenskader eller anden øjenlidelse end kortsynethed, såsom grå stær eller glaukom.

Da begge teknikker er relativt nye, er der også lidt information om, hvorvidt de er sikre eller effektive på lang sigt.

Risici og komplikationer

Som alle medicinske procedurer medfører kirurgi for at placere kunstige linseimplantater i øjnene en risiko for komplikationer.

Posterior kapselopacificering (PCO) er en af de mest almindelige komplikationer ved linseimplantatkirurgi. Det er her, en del af den kunstige linse bliver fortykket og overskyet.

PCO forekommer normalt et par måneder eller år efter operationen. Behandling for PCO kan involvere laseroperationer for at fjerne den fortykkede del af linsen.

Andre mulige komplikationer ved linseimplantatkirurgi inkluderer:

 • retinal løsrivelse (hvor nethinden begynder at trække sig væk fra blodkarrene, der forsyner den med ilt og næringsstoffer)
 • grå stær
 • ser en glorie af lys omkring objekter om natten
 • nedsat nattesyn
 • glaukom

Du bør tale med din læge eller kirurg om hver procedure, så du er fuldt opmærksom på eventuelle risici.

Tilgængelighed og pris

Som med laserkirurgi er linsimplantatkirurgi normalt ikke tilgængelig på .

Begge typer operationer kan være ret dyre, hvor mange klinikker citerer priser på omkring £ 4.000 til £ 5.000 for at behandle begge øjne.

Kan jeg stoppe, at kortsynethed bliver værre?

Desværre har kortsynthed hos børn en tendens til at blive værre, når de vokser.

Jo yngre de er, når de begynder at blive kortsynede, jo hurtigere forværres deres syn, og jo mere alvorligt er det i voksenalderen.

Kortsynethed holder normalt op med at blive værre omkring 20 år.

Der er i øjeblikket ingen enkelt behandling tilgængelig, der ser ud til at stoppe denne progression.

Men det kan bremses ved behandlinger, der involverer øjendråber af en medicin kaldet atropin eller specielle kontaktlinser.

Forskning har vist, at atropin øjendråber kan bremse udviklingen af kortsynethed, men det kan forårsage bivirkninger ved høje styrker (såsom vanskeligheder med at læse og følsomhed over for stærkt lys).

Dråber med lav styrke er ikke kommercielt tilgængelige i Storbritannien.

Orthokeratologi og bifokale kontaktlinser kan også bremse kortsigtet progression hos børn, men muligvis ikke så meget som øjendråberne, og de medfører små risici.