Klinisk depression – Årsager

Der er ingen enkelt årsag til depression. Det kan forekomme af forskellige årsager, og det har mange forskellige udløsere.

For nogle mennesker kan en foruroligende eller stressende livsbegivenhed, såsom dødsfald , skilsmisse, sygdom, afskedigelse og job- eller pengesygdomme, være årsagen.

Forskellige årsager kan ofte kombineres for at udløse depression. For eksempel kan du føle dig lav efter at være syg og derefter opleve en traumatisk begivenhed, såsom en sorg, der medfører depression.

Folk taler ofte om en “nedadgående spiral” af begivenheder, der fører til depression. For eksempel, hvis dit forhold til din partner går i stykker, vil du sandsynligvis føle dig lav, kan du stoppe med at se venner og familie, og du kan begynde at drikke mere. Alt dette kan få dig til at føle dig værre og udløse depression.

Nogle undersøgelser har også antydet, at det er mere sandsynligt, at du får depression, når du bliver ældre, og at det er mere almindeligt hos mennesker, der lever under vanskelige sociale og økonomiske forhold.

Stressende begivenheder

De fleste mennesker tager sig tid til at ordne sig med stressende begivenheder, såsom dødsfald eller et sammenbrud i forholdet. Når disse stressende begivenheder opstår, øges din risiko for at blive deprimeret, hvis du holder op med at se dine venner og familie og forsøger at håndtere dine problemer alene.


Personlighed

Du kan være mere sårbar over for depression, hvis du har visse personlighedstræk, såsom lavt selvværd eller at være alt for selvkritisk. Dette kan være på grund af de gener, du har arvet fra dine forældre, dine tidlige livserfaringer eller begge dele.


Familie historie

Hvis nogen i din familie tidligere har haft depression, såsom en forælder eller søster eller bror, er det mere sandsynligt, at du også udvikler det.


At føde

Nogle kvinder er særligt sårbare over for depression efter graviditet. De hormonelle og fysiske ændringer såvel som det ekstra ansvar for et nyt liv kan føre til postnatal depression .

Ensomhed

Følelser af ensomhed forårsaget af ting som at blive afskåret fra din familie og venner kan øge din risiko for depression.

Alkohol og stoffer

Når livet får dem ned, prøver nogle mennesker at klare sig ved at drikke for meget alkohol eller tage stoffer . Dette kan resultere i en spiral af depression.

Cannabis kan hjælpe dig med at slappe af, men der er tegn på, at det også kan medføre depression, især hos teenagere.

“At drukne dine sorger” med en drink anbefales heller ikke. Alkohol påvirker hjernens kemi, hvilket øger risikoen for depression.

Sygdom

Du kan have en højere risiko for depression, hvis du har en langvarig eller livstruende sygdom, såsom koronar hjertesygdom eller kræft .

Hovedskader er også en ofte underkendt årsag til depression. En alvorlig hovedskade kan udløse humørsvingninger og følelsesmæssige problemer.

Nogle mennesker kan have en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) som følge af problemer med deres immunsystem. I sjældnere tilfælde kan en mindre hovedskade beskadige hypofysen, som er en ærtestørrelse i bunden af din hjerne, der producerer skjoldbruskkirtelstimulerende hormoner.

Dette kan forårsage en række symptomer, såsom ekstrem træthed og manglende interesse for sex ( tab af libido ), hvilket igen kan føre til depression.