IVF – Hvad sker der?

Hvad der sker under IVF kan variere lidt fra klinik til klinik, men en typisk behandling følger nedenstående hovedtrin.

For kvinder

Trin 1: undertrykkelse af den naturlige menstruationscyklus

Du får en medicin, der undertrykker din naturlige menstruationscyklus. Dette kan gøre de lægemidler, der anvendes i næste behandlingsfase, mere effektive.

Denne medicin gives enten som en daglig injektion, som du bliver lært at give dig selv eller som en næsespray. Du fortsætter dette i ca. 2 uger.

Trin 2: Forøgelse af ægforsyningen

Når din naturlige cyklus er undertrykt, tager du et fertilitetshormon kaldet follikelstimulerende hormon (FSH). Dette er en anden daglig injektion, du giver dig selv, normalt i ca. 10 til 12 dage.

FSH øger antallet af æg, som dine æggestokke producerer. Dette betyder, at flere æg kan samles og befrugtes. Med mere befrugtede æg har klinikken et større udvalg af embryoner, der skal bruges til din behandling.

Trin 3: Kontrol af fremskridt

Klinikken holder øje med dig under hele behandlingen. Du får vaginal ultralydsscanninger for at overvåge dine æggestokke og i nogle tilfælde blodprøver.

Ca. 34 til 38 timer før dine æg skal indsamles, får du en endelig hormoninjektion, der hjælper dine æg med at modnes.

Trin 4: Saml æggene

Du bliver bedøvet, og dine æg samles ved hjælp af en nål, der føres gennem skeden og ind i hver æggestok under ultralydsvejledning.

Dette er en mindre procedure, der tager cirka 15 til 20 minutter.

Nogle kvinder oplever kramper eller en lille mængde vaginal blødning efter denne procedure.

Trin 5: befrugtning af æggene

De indsamlede æg blandes med din partners eller donors sæd i et laboratorium. Efter 16 til 20 timer kontrolleres de for at se, om nogen er blevet befrugtet.

I nogle tilfælde kan hvert æg muligvis injiceres individuelt med en enkelt sæd. Dette kaldes intra-cytoplasmatisk sædinjektion eller ICSI. Human Fertilization and Embryology Authority (HFEA) har flere oplysninger om ICSI .

De befrugtede æg (embryoner) vokser fortsat i laboratoriet i op til 6 dage, før de overføres til livmoderen. De bedste 1 eller 2 embryoner vælges til overførsel.

Efter ægopsamling får du hormonmedicin til at forberede livmoderslimhinden til at modtage fosteret. Dette gives normalt enten som en pessar placeret inde i vagina, en injektion eller en gel.

Trin 6: embryooverførsel

Et par dage efter, at æggene er samlet, overføres embryonerne til livmoderen. Dette gøres ved hjælp af et tyndt rør kaldet et kateter, der føres ind i skeden.

Denne procedure er enklere end ægopsamling og svarer til at have en cervikal screeningstest , så du behøver normalt ikke at blive bedøvet.

Antallet af embryoner, der vil blive overført, bør diskuteres inden behandlingen starter.

Det afhænger normalt af din alder:

  • Kvinder under 37 i deres første IVF-cyklus bør kun have en enkelt embryotransfer. I deres anden IVF-cyklus skal de have en enkelt embryooverførsel, hvis et eller flere embryoner af topkvalitet er tilgængelige. Læger bør kun overveje at bruge 2 embryoner, hvis der ikke er embryoner af høj kvalitet. I den tredje IVF-cyklus bør ikke mere end 2 embryoner overføres.
  • Kvinder i alderen 37 til 39 år i den første og anden fulde IVF-cyklus bør også have enkelt embryotransfer, hvis der er 1 eller flere embryoner af topkvalitet, og dobbelt embryotransfer skal kun overvejes, hvis der ikke er embryoner af topkvalitet. I den tredje cyklus skal højst 2 embryoner overføres.
  • Kvinder i alderen 40 til 42 år kan have en dobbelt embryooverførsel.

Hvis der er nogen passende embryoner tilovers, kan de fryses til fremtidige IVF-forsøg.

HFEA har mere om beslutninger at tage om dine embryoner .

For mænd

Omkring det tidspunkt, hvor din partners æg samles, bliver du bedt om at producere en frisk sædprøve.

Sædene vaskes og centrifugeres i høj hastighed, så den sundeste og mest aktive sæd kan vælges.

Hvis du bruger doneret sæd, er det optøet, inden det forberedes på samme måde.


Find ud af om du er gravid

Når embryonerne er overført til livmoderen, rådes du til at vente ca. 2 uger, før du tager en graviditetstest for at se, om behandlingen har fungeret.

Nogle klinikker kan foreslå at udføre en normal uringraviditetstest derhjemme og fortælle dem resultatet, mens andre måske vil have dig til at komme ind på klinikken for en mere nøjagtig blodprøve.

Denne 2-ugers ventetid kan være en meget vanskelig periode på grund af angsten for ikke at vide, om behandlingen har fungeret. Nogle mennesker finder det den sværeste del af behandlingsprocessen.

I denne periode kan det være nyttigt at tale med en rådgiver gennem fertilitetsklinikken eller kontakte andre mennesker i en lignende situation som dig gennem HealthUnlocked IVF-samfundet .

Hvis du bliver gravid, udføres ultralydsscanninger i løbet af de følgende uger for at kontrollere, at tingene skrider frem som forventet.

Derefter vil du blive tilbudt den normale fødselspleje, der gives til alle gravide kvinder.

Desværre er IVF mislykket i mange tilfælde, og du bør prøve at forberede dig på denne mulighed.

Du kan muligvis prøve igen, hvis behandlingen ikke fungerer, selvom du ikke skal skynde dig direkte ind i den.

Du kan finde rådgivnings- eller fertilitetsstøttegrupper nyttige i denne vanskelige tid.

Læs mere om den support, der er tilgængelig under IVF .