Hudkræft (ikke-melanom) – Diagnose

En diagnose af hudkræft uden melanom begynder normalt med et besøg hos en læge, der undersøger din hud og beslutter, om du har brug for yderligere vurdering af en specialist.

Nogle praktiserende læger tager digitale fotografier af mistænkte tumorer, så de kan maile dem til en specialist til vurdering.

Biopsi

Hvis der er mistanke om hudkræft, kan du blive henvist til en hudspecialist (hudlæge) eller plastikkirurg. Specialisten skal være i stand til at bekræfte diagnosen ved at foretage en fysisk undersøgelse.

Imidlertid vil de sandsynligvis også lave en biopsi , som er en mindre kirurgisk procedure, hvor en del eller hele tumoren fjernes, så den kan studeres under et mikroskop.

Dette gøres normalt, når en lokalbedøvelse er givet, hvilket betyder, at du er ved bevidsthed, men det berørte område vil være følelsesløst, så du ikke føler nogen smerte.

En biopsi giver hudlægen eller plastikkirurgen mulighed for at bestemme, hvilken type hudkræft du har, og om der er nogen chance for, at den spredes til andre dele af din krop.

Hudkræft kan undertiden diagnosticeres og behandles på samme tid. Tumoren kan fjernes og testes, og du behøver muligvis ikke yderligere behandling, fordi kræften sandsynligvis ikke spredes.

Det er normalt flere uger, før du modtager resultaterne af en biopsi.

Yderligere test

Hvis du har basalcellekarcinom, er der normalt ikke behov for yderligere test, da det er meget usandsynligt, at kræften spredes.

Du kan dog have et andet basalcellekarcinom på et andet hudområde, så det giver mening at lade hele din hud undersøges af hudeksperten.

I sjældne tilfælde af pladecellecarcinom kan det være nødvendigt med yderligere test for at sikre, at kræften ikke har spredt sig til dine lymfeknuder eller en anden del af din krop.

Disse tests kan omfatte en fysisk undersøgelse af dine lymfeknuder. Hvis kræft har spredt sig, kan det få dine kirtler til at svulme op.

Hvis hudlægen eller plastikkirurgen mener, at der er en betydelig risiko for spredning af kræft, kan det være nødvendigt at lave en biopsi på en lymfeknude. Dette kaldes en fin-nål aspiration (FNA) .

Under FNA fjernes celler ved hjælp af en nål og en sprøjte, så de kan undersøges.

At finde kræftceller i en nærliggende lymfeknude antyder, at pladecellecarcinom er begyndt at sprede sig til andre dele af din krop.

Iscenesættelse af hudkræft

Staging bruges til at beskrive, hvor langt en tumor har spredt sig. Kræftstadiet hjælper med at bestemme din anbefalede behandling.

For ikke-melanom hudkræft gælder dette kun for pladecellecarcinom, da der ikke er noget iscenesættelsessystem for basalcellekarcinom.

Find ud af, hvad kræftstadier og karakterer betyder