Hydrocephalus – komplikationer

Den operation, der anvendes til behandling af hydrocephalus (overskydende væske i hjernen), kan forårsage komplikationer.

Shuntproblemer

En shunt er et delikat stykke udstyr, der kan fungere, normalt ved at blive blokeret eller inficeret.

Det anslås, at op til 4 ud af 10 shunts ikke fungerer korrekt det første år efter operationen.

Nogle gange viser en scanning efter operationen, at shunten ikke er i den bedste position, og der er behov for yderligere operation for at omplacere den.

Hvis en baby eller et barn har en shunt monteret, kan shunten blive for lille, når barnet vokser, og det skal udskiftes. Da de fleste mennesker har brug for en shunt resten af deres liv, kan der være behov for mere end en erstatning.

Der kan lejlighedsvis bløde, når en shunt er placeret. Dette kan forårsage nerveproblemer, såsom svaghed på den ene side. Der er også en lille risiko for anfald efter enhver form for hjernekirurgi.

Hos yngre børn, især babyer, kan cerebrospinalvæske (CSF) løbe sammen med shunten i stedet for ned ad den, og væsken kan lække gennem hudens sår. Yderligere sting er nødvendige for at stoppe lækagen.

Shunt-blokering

En shuntblokering kan være meget alvorlig, da det kan føre til ophobning af overskydende væske i hjernen, som kan forårsage hjerneskade. Dette vil forårsage symptomer på hydrocephalus .

Nødkirurgi er nødvendig for at erstatte den funktionsfejlede shunt.

Shunt infektion

Shuntinfektion er også en relativt almindelig komplikation efter shuntoperation. Risikoen for infektion er op til 1 ud af 5 hos børn med en lavere risiko hos voksne. Infektioner udvikles mere sandsynligt i løbet af de første par måneder efter operationen.

Symptomerne på en shuntinfektion kan omfatte:

 • rødme og ømhed langs shuntens linje
 • en høj temperatur
 • hovedpine
 • opkast
 • stivhed i nakken
 • mavesmerter, hvis shunten løber ud i din mave
 • irritabilitet eller søvnighed hos babyer

Kontakt straks dit plejeteam, hvis du eller dit barn har disse symptomer.

Antibiotika kan være nødvendigt for at behandle infektionen, og i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med kirurgi for at erstatte shunten.

Shunt-alarmkort

Hydrocephalus og spina bifida velgørenhed Shine har produceret en række shunt alarmkort til voksne og børn. Du har kortet med dig, hvis du har fået monteret en shunt.

Kortet er nyttigt i en medicinsk nødsituation, hvis du har symptomer på blokering eller infektion.

De sundhedspersonale, der behandler dig, vil være opmærksomme på, at du har monteret en shunt og vil kontrollere, om dette forårsager dine symptomer.

For at ansøge om et shunt-alarmkort kan du udfylde en formular på Shine-webstedet eller ringe til 01733 555 988 .

Komplikationer af endoskopisk tredje ventrikulostomi (ETV)

En endoskopisk tredje ventrikulostomi (ETV) er kirurgi for at skabe et lille hul i hjernegulvet for at dræne cerebrospinalvæsken (CSF).

Mulige komplikationer efter ETV-operation inkluderer:

 • hullet kan lukkes
 • din hjerne er muligvis ikke i stand til at absorbere den CSF, der nu dræner gennem den
 • du kan udvikle en infektion – selvom dette er mindre sandsynligt end efter shuntoperation
 • du kan have blødning inde i din hjerne – dette er normalt mindre

Hvis der er et problem med hullet, kan det være muligt at gentage proceduren, eller du skal muligvis have en shunt monteret.

Andre risici ved ETV inkluderer nerveproblemer, såsom svaghed på den ene side af kroppen, dobbeltsyn eller hormonbalance. De fleste nerveproblemer bliver bedre, men der er en lille risiko for permanente problemer.

Der er også en lille risiko for epilepsi og en meget lille risiko for en skade på et blodkar i hjernen, som kan være dødelig.