HIV og AIDS – Diagnose

Den eneste måde at finde ud af, om du har hiv, er at have en hiv-test, da symptomer på hiv muligvis ikke vises i mange år. Enhver, der tror, at de kunne have hiv, bør blive testet.

HIV-test leveres gratis til alle på . Mange klinikker kan give dig resultatet samme dag. Hjemmetestning og hjemmeprøvetagningssæt er også tilgængelige.

Visse grupper af mennesker har særlig høj risiko og rådes til regelmæssigt at teste:

  • mænd, der har sex med mænd , rådes til at tage en hiv-test mindst en gang om året eller hver 3. måned, hvis de har ubeskyttet sex med nye eller afslappede partnere
  • Sorte afrikanske mænd og kvinder rådes til at have en HIV-test og en regelmæssig HIV- og STI-skærm, hvis de har ubeskyttet sex med nye eller afslappede partnere.

Andre mennesker med øget risiko for infektion inkluderer dem, der deler nåle, sprøjter eller andet injektionsudstyr.

Læs mere om, hvordan du får hiv .

Hvornår skal du blive testet?

Søg straks lægehjælp, hvis du mener, at der er en chance for, at du kan få hiv. Jo tidligere det er diagnosticeret, jo tidligere kan du starte behandlingen og undgå at blive alvorligt syg.

Nogle HIV-tests skal muligvis gentages 1-3 måneder efter udsættelse for HIV-infektion, men du bør ikke vente så længe på at søge hjælp.

Din læge eller en seksuel sundhedsmedarbejder kan tale med dig om at have en test og diskutere, om du skal tage hiv-medicin i akut tilstand.

Anti-hiv-medicin kaldet profylakse efter eksponering (PEP) kan stoppe dig med at blive smittet, hvis den tages inden for 72 timer efter at have været udsat for virussen.

Læs mere om behandling af hiv .

Hvor skal man få en hiv-test

Der er forskellige steder, du kan gå til for at få en HIV-test, herunder:

Find hiv-testtjenester i nærheden af dig

Der er også hjemmeprøvetagning og hjemmetestningssæt, du kan bruge, hvis du ikke vil besøge nogen af disse steder.

Typer af hiv-test

Der er 4 hovedtyper af HIV-test:

Hvis testen ikke finder noget tegn på infektion, er dit resultat “negativt”. Hvis der findes tegn på infektion, er resultatet “positivt”.

Blodprøven er den mest nøjagtige test og kan normalt give pålidelige resultater fra 1 måned efter infektion.

De andre tests har tendens til at være mindre nøjagtige og giver muligvis ikke et pålideligt resultat i længere tid efter eksponering for infektionen. Dette er kendt som vinduesperioden.

Ved alle disse tests skal der udføres en blodprøve for at bekræfte resultatet, hvis den første test er positiv.

Hvis denne test også er positiv, vil du blive henvist til en specialist-HIV-klinik for nogle flere tests og en diskussion om dine behandlingsmuligheder.

Læs mere om håndtering af en positiv HIV-test .

Screening for hiv under graviditet

Alle gravide kvinder tilbydes en blodprøve for at kontrollere, om de har hiv som en del af rutinemæssig screening for fødslen.

Hvis det ikke behandles, kan HIV overføres fra en gravid kvinde til sin baby under graviditet, fødsel eller amning. Behandling under graviditet reducerer i høj grad risikoen for at overføre HIV til barnet.

Læs mere om screening for hiv under graviditet .