Hidradenitis suppurativa (HS)

Hidradenitis suppurativa (HS) er en smertefuld, langvarig hudtilstand, der forårsager bylder og ardannelse på huden.

Den nøjagtige årsag til hidradenitis suppurativa er ukendt, men det forekommer nær hårsækkene, hvor der er svedkirtler, normalt omkring lysken, bunden, brysterne og armhulerne.

Af ukendte grunde har flere kvinder end mænd tilstanden. Det menes at påvirke ca. 1% af befolkningen.

Symptomer

Symptomerne på hidradenitis suppurativa spænder fra mild til svær.

Det forårsager en blanding af kog -lignende klumper, hudorme, cyster, ardannelse og kanaler i huden at lække pus.

Et antal store kogelignende klumper på huden på en sort persons armhule
Hidradenitis suppurativa kan få kødfulde klumper til at vokse på overfladen af huden
Kredit:

GIRAND / BSIP / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Et nærbillede af en hvid persons armhule med en stor, såre læsion, der lækker pus
Nogle gange dannes der smalle kanaler (sinuskanaler) under huden, som kan bryde ud på overfladen og lække pus
Kredit:

Alamy-lagerfoto


Tilstanden har tendens til at starte med en fast klump i ærtestørrelse, der udvikler sig på et sted. Dette forsvinder enten eller brister og oser efter pus efter et par timer eller dage.

Nye klumper vil derefter ofte udvikle sig i et område i nærheden. Hvis disse ikke kontrolleres med medicin, kan større klumper udvikles og spredes. Smalle kanaler kaldet sinus kanaler dannes også under huden, der bryder ud på overfladen og lækker pus.

Hidradenitis suppurativa er meget smertefuld. Klumperne udvikler sig på huden i følgende områder:

  • omkring lysken og kønsorganerne
  • i armhulerne
  • i bunden og omkring anus
  • under brysterne

Abcesser kan også sprede sig til nakken, linning og indre lår. Andre isolerede områder, der har været kendt for at blive påvirket, inkluderer for- eller bagsiden af benene, siderne, bagsiden og ansigtet.

Nogle af klumperne kan blive inficeret med bakterier og forårsage en sekundær infektion, der skal behandles med antibiotika .

Mange mennesker med hidradenitis suppurativa udvikler også en pilonidal sinus , som er et lille hul eller en “tunnel” i huden.

Hvad forårsager hidradenitis suppurativa?

Den nøjagtige årsag til hidradenitis suppurativa er ukendt, men klumperne udvikles som et resultat af tilstoppede hårsække.

Rygning og fedme er begge stærkt forbundet med hidradenitis suppurativa, og hvis du er overvægtig og / eller ryger, vil det gøre dine symptomer værre.

Hidradenitis suppurativa starter normalt omkring puberteten , men det kan forekomme i alle aldre. Det er mindre almindeligt før puberteten og efter overgangsalderen , hvilket kan tyde på, at kønshormonerne spiller en rolle. Mange mennesker med tilstanden har også acne og overdreven hårvækst (hirsutisme).

I sjældne tilfælde kan hidradenitis suppurativa være forbundet med Crohns sygdom , især hvis den udvikler sig omkring lysken og huden nær anus. Crohns sygdom er en langvarig tilstand, der får foring af fordøjelsessystemet til at blive betændt.

Hidradenitis suppurativa kører i familier i omkring en tredjedel af alle tilfælde. Det er ikke smitsomt og er ikke forbundet med dårlig hygiejne.

Diagnosticering af hidradenitis suppurativa

Der er ingen endelig test, der hjælper med at diagnosticere hidradenitis suppurativa.

En læge vil undersøge de berørte områder af huden, og de kan tage en vatpind i et inficeret område. Dette kan være nyttigt at stille en diagnose, fordi tilstanden normalt ikke er forbundet med tilstedeværelsen af bakterier, der forårsager hudinfektioner.

Hidradenitis suppurativa kan forveksles med acne eller indgroede hår .

Behandling af hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa er en livslang, tilbagevendende tilstand, der kræver konstant styring og ofte er vanskelig at håndtere.

Det er vigtigt at genkende og diagnosticere tilstanden i sine tidlige stadier for at forhindre, at den bliver værre.

Behandling for hidradenitis suppurativa vil blive skræddersyet til den enkelte. I de tidlige stadier kan det styres med medicin. Kirurgi kan være påkrævet i alvorlige eller vedvarende tilfælde. Behandlingerne er beskrevet nedenfor.

Antibiotika

Hvis du har klumper, der er særligt smertefulde, betændte og oser af pus, kan du ordineres et 1- eller 2-ugers forløb af antibiotika, da du måske har en infektion. Men i hidradenitis suppurativa er en sekundær bakteriel infektion ikke så almindelig, så der skal tages en vatpind i det berørte område.

Hvis der ikke er bakteriel infektion, kan lave doser antibiotika bruges til at forhindre betændelse. Dette længere antibiotikaforløb varer mindst 3 måneder med det formål at reducere antallet af klumper, der udvikler sig.

Du kan få antibiotika som en creme (topisk) eller som en tablet, kapsel eller væske, som du drikker. Antibiotiske typer kan omfatte erythromycin , lymecyclin , doxycyclin og tetracyclin.

I alvorlige tilfælde af hidradenitis suppurativa kan en kombination af clindamycin og rifampicin være effektiv, men disse antibiotika ordineres normalt af hudlæger snarere end læger.

Antiseptika

Antiseptiske vaske, såsom 4% chlorhexidin, der påføres dagligt på berørte områder ordineres ofte sammen med andre behandlinger.

Retinoider

Retinoider, såsom isotretinoin og acitretin, er vitamin A-baserede lægemidler. De er ikke så effektive til behandling af hidradenitis suppurativa, som de er til behandling af acne, men de kan hjælpe nogle mennesker.

Retinoider ordineres altid af hudlæger. De skal bruges med forsigtighed og kan ikke tages under graviditet.

P-piller

Hvis hidradenitis suppurativa blusser op inden en periode , kan du drage fordel af at tage den kombinerede p-pille .

Immunsuppressive behandlinger (infliximab og adalimumab)

I meget alvorlige tilfælde af hidradenitis suppurativa kan behandlinger, der undertrykker immunsystemet, såsom adalimumab (en biologisk terapi) være nyttige.

Der er dog risici forbundet med at undertrykke immunsystemet, så de ordineres normalt kun af en hudlæge, hvis andre behandlinger ikke virker.

Infliximab og adalimumab er immunsuppressive behandlinger, der gives ved injektion med jævne mellemrum enten hjemme eller på hospitalet.

Steroider

Sjældent kan du få ordineret steroider, såsom prednisolon , for at reducere stærkt betændt hud. Steroider kan tages som tabletter, eller du kan få en injektion direkte i den berørte hud.

Mulige bivirkninger af steroider inkluderer vægtøgning, dårlig søvn og humørsvingninger.

Læs mere om bivirkningerne af steroidtabletter og steroidinjektioner .

Kirurgi

Kirurgi kan overvejes i tilfælde, hvor hidradenitis suppurativa ikke kan kontrolleres med medicin.

Livsstilsrådgivning

Hvis du har hidradenitis suppurativa, skal du:

  • tabe sig, hvis du er overvægtig
  • stop med at ryge, hvis du ryger
  • Brug en antiseptisk hudvask eller antiseptisk sæbe – dette kan ordineres sammen med anden behandling (se ovenfor)
  • hold en varm flannel på klumperne for at tilskynde pus til at dræne
  • bære løstsiddende tøj
  • undgå at barbere berørt hud og undgå at bære parfume eller parfumerede deodoranter i de berørte områder

Outlook

Selvom hidradenitis suppurativa kan vedvare i mange år, kan symptomerne forbedres ved behandling, hvis den diagnosticeres tidligt.

Imidlertid kan tilstanden have en betydelig indflydelse på en persons hverdag. At skulle skifte bandage regelmæssigt og konstant leve med smerter og ubehag ved symptomerne kan påvirke din livskvalitet og føre til depression .

Tal med en læge, hvis du har svært ved at klare det. Velgørenhedsorganisationer, såsom The Hidradenitis Suppurativa Trust , kan også yde hjælp og støtte.