Coccydynia (smerter i halebenet) – Årsager

Du får coccydynia, når din coccyx (haleben) eller det omgivende væv er beskadiget. Dette forårsager smerte og ubehag i bunden af din rygsøjle, især når du sidder ned.

Halebenet kan blive beskadiget på forskellige måder, selv om det i mange tilfælde ikke er muligt at identificere en årsag.

Hovedårsagerne til coccydynia inkluderer:

Fødsel

At føde er en af de mest almindelige årsager til coccydynia.

Halebenet bliver mere fleksibelt mod slutningen af graviditeten. Dette gør det muligt for din haleben og den del af din rygsøjle, der er over den, at bøje sig og vige, når du føder.

Undertiden kan fødsel medføre, at musklerne og ledbåndene (elastisk væv, der forbinder knoglerne) omkring dit haleben strækker sig over. Dette kan resultere i coccydynia.


Skader din haleben

Du kan skade dit haleben, hvis du har en hård påvirkning af bunden af din rygsøjle. For eksempel fra et utilsigtet spark under kontaktsport.

At falde baglæns er en anden almindelig årsag til skade på halebenet.

I de fleste tilfælde hvor halebenet er skadet, vil det kun blive stærkt forslået. Men i mere alvorlige skader kan det blive forskudt (ude af sted) eller brudt (brudt).


Gentagen belastningsskade (RSI)

Du kan få coccydynia, hvis du regelmæssigt deltager i sport såsom cykling eller roning. Dette skyldes konstant at læne sig frem og strække bunden af din rygsøjle.

Hvis denne bevægelse gentages mange gange, kan musklerne og ledbåndene omkring din coccyx blive anstrengt og strakt.

Anstrengelse af dine muskler og ledbånd kan skade dem permanent. Hvis dette sker, vil dine muskler ikke længere være i stand til at holde din coccyx i den rigtige position og forårsage smerte og ubehag.

Læs mere om gentagen belastningsskade (RSI) .

Dårlig kropsholdning

At sidde i en akavet position i lang tid, f.eks. På arbejde eller under kørsel, kan lægge for meget pres på din halebenet. Dette forårsager smerte og ubehag, der bliver værre, jo længere du forbliver i denne position.

Læs mere information om, hvordan man sidder korrekt .

At være overvægtig eller undervægtig

At være overvægtig eller overvægtig kan lægge overtryk på dit haleben, når du sidder ned. Dette kan forårsage coccydynia eller gøre eksisterende coccydynia værre.

Du kan også udvikle coccydynia, hvis du er meget slank. Hvis dette er tilfældet, har du muligvis ikke nok skinkefedt til at forhindre din haleben i at gnides mod vævet omkring det.

Du kan bruge body mass index (BMI) -beregner til at finde ud af, om du har en sund vægt på din højde.

Aldring

Når vi bliver ældre, kan de små bruskskiver (et hårdt, fleksibelt væv), der hjælper med at holde halebenet på plads, slides. Knoglerne, der udgør halebenet, kan også blive smeltet tættere sammen. Dette kan lægge mere stress på halebenet, hvilket fører til smerte.


Infektion

Sjældent kan en infektion forekomme i bunden af rygsøjlen eller blødt væv og forårsage coccydynia, såsom en pilonidal byld (en smertefuld samling af pus, der normalt udvikler sig i spalten i bagenden).

Kræft

En sjælden årsag til coccydynia er kræft. Dette kan være knoglekræft eller kræft, der starter et andet sted i kroppen og derefter spreder sig i knoglen (metastatisk kræft).