Gentagen belastningsskade (RSI)

Gentagne belastningsskader (RSI) er en generel betegnelse, der bruges til at beskrive den smerte, der mærkes i muskler, nerver og sener forårsaget af gentagne bevægelser og overforbrug.

Det er også kendt som arbejdsrelateret lidelse i øvre lemmer eller ikke-specifik smerte i øvre lemmer.

Tilstanden påvirker for det meste dele af overkroppen, såsom:

  • underarme og albuer
  • håndled og hænder
  • nakke og skuldre

Symptomer på RSI

Symptomerne på RSI kan variere fra mild til svær og udvikler sig normalt gradvist. De inkluderer ofte:

  • smerte, ømhed eller ømhed
  • stivhed
  • bankende
  • prikken eller følelsesløshed
  • svaghed
  • krampe

Først bemærker du måske kun symptomer, når du udfører en bestemt gentagen handling.

Men uden behandling kan symptomerne på RSI i sidste ende blive konstante og forårsage længere perioder med smerte. Du kan også få hævelse i det berørte område, som kan vare i flere måneder.


Hvad skal jeg gøre, hvis du tror, du har RSI

Hvis du udvikler symptomer på RSI og mener, at det kan være relateret til dit job, skal du tale med din arbejdsgiver eller arbejdsmiljørepræsentant.

Det kan være muligt at ændre dine opgaver for at forbedre dine symptomer.

Se din læge, hvis symptomerne fortsætter, på trods af forsøg på at ændre, hvordan du arbejder.

Læs mere om diagnosticering af RSI .

Hvad forårsager RSI?

RSI er relateret til overforbrug af muskler og sener i overkroppen.

Visse ting menes at øge risikoen for RSI, herunder:

Kolde temperaturer og vibrerende udstyr menes også at øge risikoen for at få RSI og kan forværre symptomerne. Stress kan også være en medvirkende faktor.

Job, der involverer gentagne bevægelser, kan føre til RSI, såsom at arbejde på en samlebånd, ved et supermarkedskasse eller på en computer.

Dit arbejdsmiljø skal være så behageligt som muligt. Du bør ideelt set have en arbejdspladsvurdering, så de nødvendige justeringer kan foretages.

Din arbejdsgiver har en juridisk pligt til at forsøge at forhindre arbejdsrelateret RSI og sikre, at enhver, der allerede har tilstanden, ikke bliver værre.

Hvordan RSI behandles

Det første trin i behandling af RSI er normalt at identificere og ændre den opgave eller aktivitet, der forårsager symptomerne. Hvis det er nødvendigt, skal du muligvis stoppe med at udføre aktiviteten helt.

For at lindre symptomer kan din læge anbefale at tage paracetamol eller et kort forløb af et ikke-steroide antiinflammatoriske lægemiddel , såsom ibuprofen . De kan også foreslå at bruge en varm eller kold pakke, elastisk støtte eller skinne.

Du kan også blive henvist til en fysioterapeut for at få råd om kropsholdning og hvordan du styrker eller slapper af dine muskler. Nogle mennesker finder ud af, at andre typer terapi hjælper med at lindre symptomer, herunder massage, yoga og osteopati .

Læs mere om behandling af RSI .

Sådan forhindres RSI

De fleste arbejdsgivere foretager en risikovurdering, når du tilmelder dig en virksomhed for at kontrollere, at dit arbejdsområde er passende og behageligt for dig. Du kan anmode om en vurdering, hvis du ikke har haft en.

Der er også ting, du kan gøre for at reducere din risiko for at få RSI, såsom:

Hvis du arbejder ved en computer hele dagen, skal du sørge for, at dit sæde, tastatur, mus og skærm er placeret, så de forårsager mindst mulig belastning.

Se tip til at forhindre RSI for mere detaljerede råd om brug af en mus og et tastatur på arbejdspladsen.