Nyfødt gulsot – Behandling

Tal med din jordemoder, sundhedsgæst eller læge, hvis din baby udvikler gulsot. De vil være i stand til at vurdere, om der er behov for behandling.

Behandling er normalt kun nødvendigt, hvis din baby har høje niveauer af et stof kaldet bilirubin i blodet, så der skal udføres test for at kontrollere dette.

Se diagnosticering af gulsot hos babyer for mere information om de anvendte tests.

De fleste babyer med gulsot har ikke brug for behandling, fordi niveauet af bilirubin i deres blod viser sig at være lavt.

I disse tilfælde bliver tilstanden normalt bedre inden for 10 til 14 dage og vil ikke skade din baby.

Hvis behandling ikke er nødvendig, skal du fortsætte med at amme eller flaskefodre din baby regelmæssigt og om nødvendigt vække dem til foder.

Hvis din babys tilstand bliver værre eller ikke forsvinder efter 2 uger, skal du kontakte din jordemoder, sundhedsgæst eller læge.

Nyfødt gulsot kan vare længere end 2 uger, hvis din baby blev født for tidligt eller kun ammer. Det forbedres normalt uden behandling.

Men yderligere tests kan anbefales, hvis tilstanden varer så længe for at kontrollere eventuelle underliggende sundhedsmæssige problemer.

Hvis dit barns gulsot ikke forbedres over tid, eller hvis test viser høje niveauer af bilirubin i deres blod, kan de blive indlagt på hospitalet og behandles med fototerapi eller udvekslingstransfusion.

Disse behandlinger anbefales for at reducere risikoen for en sjælden, men alvorlig komplikation af nyfødt gulsot kaldet kernicterus , som kan forårsage hjerneskade.

Fototerapi

Fototerapi er behandling med en særlig type lys (ikke sollys).

Det bruges undertiden til behandling af nyfødt gulsot ved at sænke bilirubinniveauerne i dit barns blod gennem en proces kaldet fotooxidation.

Fotooxidation tilføjer ilt til bilirubinet, så det opløses let i vand. Dette gør det lettere for din babys lever at nedbryde og fjerne bilirubinet fra deres blod.

Der er 2 hovedtyper af fototerapi.

  • konventionel fototerapi – hvor din baby lægges under en halogen- eller lysstofrør med dækkede øjne
  • fibreoptisk fototerapi – hvor din baby ligger på et tæppe, der indeholder fiberoptiske kabler; lys bevæger sig gennem de fiberoptiske kabler og skinner videre til din babys ryg

I begge metoder til fototerapi er målet at udsætte din babys hud for så meget lys som muligt.

I de fleste tilfælde forsøges almindelig fototerapi normalt først, selvom fibreoptisk fototerapi kan bruges, hvis din baby blev født for tidligt.

Disse typer fototerapi stoppes normalt i 30 minutter hver 3. til 4. time, så du kan fodre din baby, skifte ble og give dem en kæle.

Hvis dit barns gulsot ikke forbedres efter konventionel eller fibreoptisk fototerapi, kan der tilbydes kontinuerlig multipel fototerapi.

Dette indebærer brug af mere end et lys og ofte et fiberoptisk tæppe på samme tid.

Behandlingen stoppes ikke under kontinuerlig multipel fototerapi.

I stedet kan mælk, der udtrykkes fra dine bryster på forhånd, gives gennem et rør i din babys mave, eller der kan gives væske i en af deres vener (intravenøst).

Under fototerapi overvåges din babys temperatur for at sikre, at de ikke bliver for varme, og de kontrolleres for tegn på dehydrering .

Intravenøs væske kan være nødvendig, hvis din baby bliver dehydreret, og de ikke er i stand til at drikke en tilstrækkelig mængde.

Bilirubinniveauerne testes hver 4. til 6. time efter fototerapi er begyndt at kontrollere, om behandlingen fungerer.

Når din babys bilirubinniveauer er stabiliseret eller begyndt at falde, kontrolleres de hver 6. til 12. time.

Fototerapi stoppes, når bilirubinniveauet falder til et sikkert niveau, hvilket normalt tager en dag eller to.

Fototerapi er generelt meget effektiv til nyfødt gulsot og har få bivirkninger, selvom din baby kan udvikle et midlertidigt udslæt og diarré .

Udveksling af transfusion

Hvis din baby har et meget højt niveau af bilirubin i deres blod, eller fototerapi ikke har været effektiv, kan de muligvis have brug for en komplet blodtransfusion , kendt som en udvekslingstransfusion.

Under en udvekslingstransfusion fjernes dit barns blod gennem et tyndt plastrør anbragt i blodkarrene i navlestrengen, arme eller ben.

Blodet erstattes med blod fra en passende matchende donor (en person med samme blodgruppe ).

Da det nye blod ikke indeholder bilirubin, falder det samlede niveau af bilirubin i dit barns blod hurtigt.

Din baby vil blive overvåget nøje i hele transfusionsprocessen, hvilket kan tage flere timer at gennemføre. Eventuelle problemer, der kan opstå, såsom blødning, behandles.

Dit barns blod vil blive testet inden for 2 timer efter behandlingen for at kontrollere, om det har haft succes.

Hvis niveauet af bilirubin i dit barns blod forbliver højt, skal proceduren muligvis gentages.

Andre behandlinger

Hvis gulsot skyldes et underliggende sundhedsproblem, såsom en infektion, skal dette normalt behandles.

Hvis gulsot er forårsaget af rhesus sygdom (når moderen har rhesus-negativt blod og barnet har rhesus-positivt blod), kan intravenøs immunglobulin (IVIG) anvendes.

IVIG bruges normalt kun, hvis fototerapi alene ikke har fungeret, og niveauet af bilirubin i blodet fortsætter med at stige.

Lær mere om IVIG-behandling af rhesus sygdom .