Granuloma annulare

Granuloma annulare er et udslæt, der ofte ligner en ring med små lyserøde, lilla eller hudfarvede bump.

Det vises normalt på bagsiden af hænder, fødder, albuer eller ankler. Udslæt er normalt ikke smertefuldt, men det kan være let kløende. Det er ikke smitsomt og bliver normalt bedre alene inden for få måneder.

Granuloma annulare er mere almindelig hos børn og unge voksne, selvom det kan påvirke mennesker i alle aldre. Det er omkring dobbelt så almindeligt hos kvinder.

Typer af granulom annulare

Her er nogle af hovedtyperne af granuloma annulaire:

Lokaliseret granulom annulare

Den mest almindelige type, lokaliseret granuloma annulare, vises i kun 1 eller 2 områder, har tendens til at påvirke børn og unge voksne og bliver normalt bedre alene efter et par måneder.

Lyserøde, lilla eller hudfarvede pletter vises typisk på fingrene, ryggen på hænder, fødder, ankler eller albuer.

De danner ringe, der vokser langsomt, indtil de er ca. 2,5-5 cm tværs. Efterhånden som ringene bliver større, bliver de fladere og mere lilla i farve, inden de til sidst falmer.

Billede af lokaliseret granuloma annulare

Kredit:

ISM / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


I lokaliseret granuloma annulare føles toppen af huden glat, og i modsætning til andre hudforhold , såsom pityriasis versicolor , ringorm eller eksem , er den ikke ru, tør eller skællende.

Den berørte hud føles også fast som følge af betændelse i det midterste hudlag (dermis). Der er ingen ændring i det yderste hudlag (epidermis).

Udbredt granulom annulare

Mere sjældent kan du udvikle et udbredt udslæt, kendt som generaliseret eller formidlet granuloma annulare. Det påvirker normalt voksne.

Store lyserøde, lilla eller hudfarvede pletter vises på en større del af kroppen, inklusive bagagerum, arme og ben.

Billede af generaliseret granulom annulare

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Udslættet består undertiden af små hævede pletter, der danner symmetriske ringe 10 cm eller mere på tværs. De findes ofte i hudfoldninger i armhulerne og lysken.

Under huden

Granuloma annulare under huden påvirker normalt børn. En eller flere faste, gummiagtige klumper udvikler sig under huden.

De kan variere fra 5 mm til 4 cm i størrelse.

De kan vises på skinner, ankler, fødder, bagdel, hænder, hovedbund og øjenlåg.

Hvornår skal jeg se en læge

Se en læge, hvis du har et uforklarligt udslæt, der ikke forsvinder inden for få uger.

De vil normalt være i stand til at diagnosticere granuloma annulare fra udseendet af dit udslæt.

En hudbiopsi kan være nødvendig for at diagnosticere de sjældnere typer granulom annulare. En lille prøve af berørt hud tages, så den kan studeres under et mikroskop i et laboratorium.

En blodsukkertest kan også anbefales. Dette skyldes, at granulom annulare i sjældne tilfælde kan knyttes til diabetes .

Behandling af granulom annulare

Desværre er der ingen rigtig effektiv behandling for granuloma annulare. Men i de fleste tilfælde er behandling ikke nødvendig, fordi udslæt forsvinder alene inden for få måneder til 2 år.

I mere alvorlige tilfælde kan du spørge en læge om følgende behandlinger:

Hvis du finder udseendet af udslæt forstyrrende, kan du prøve at bruge hudkamouflageprodukter. Se denne video om hudkamouflage, og hvordan den kan bruges til at dække mærker og ar.

Hvad forårsager granuloma annulare?

Vævet under det øverste hudlag (dermis) bliver overfølsomt og betændt. Det er ikke klart, hvad der får huden til at reagere på denne måde.

Granuloma annulare er ikke forårsaget af allergi og kører ikke i familier. Det er undertiden forbundet med diabetes , selvom dette er sjældent.