Gastrektomi – Recovery

En gastrektomi er en seriøs operation, og opsving kan tage lang tid.

Efter operationen

Efter en gastrektomi kan du være udstyret med et nasogastrisk rør i cirka 48 timer. Dette er et tyndt rør, der passerer gennem næsen og ned i maven eller tyndtarmen. Det gør det muligt regelmæssigt at fjerne væsker produceret i din mave, hvilket forhindrer dig i at blive syg.

Du har også et kateter placeret i din blære. Dette er for at overvåge dine væsker og for at dræne og samle urin, mens du kommer dig.

Indtil du kan spise og drikke normalt, gives ernæring direkte i en vene (intravenøst) eller gennem et rør indsat gennem din mave i din tarm. De fleste mennesker kan begynde at spise en let diæt omkring en uge efter en gastrektomi.

Efter operationen skal du tage regelmæssige smertestillende midler, indtil du kommer dig. Fortæl dit behandlingsteam, hvis de smertestillende midler, du tager, ikke fungerer – alternative smertestillende midler er tilgængelige.

Du vil sandsynligvis være i stand til at vende hjem 1 til 2 uger efter at have haft gastrektomi.

Tilpasning til en ny diæt

Uanset hvilken type gastrektomi du har, skal du foretage ændringer i din diæt. Det kan gå måneder, før du kan vende tilbage til en mere normal diæt. En diætist skal være i stand til at hjælpe dig med denne justering.

Mad eller drikke, du har haft før operationen, kan give dig fordøjelsesbesvær. Det kan være nyttigt at føre en maddagbog for at registrere de virkninger, som visse typer mad har på din fordøjelse.

Du bliver sandsynligvis nødt til at spise hyppige små måltider snarere end 3 store måltider om dagen i temmelig lang tid efter at have haft gastrektomi. Men over tid vil din resterende mave og tyndtarm strække sig, og du vil gradvist kunne spise større, mindre hyppige måltider.

Oesophageal Patients Association (OPA) har udarbejdet en guide til liv efter maveoperation (PDF, 605kb), der indeholder livsstilsrådgivning for folk, efter at de har haft gastrektomi.

Fedtrige fødevarer

Undgå at spise fiberrige fødevarer straks efter en gastrektomi, da de får dig til at føle dig ubehageligt mæt. Fiberrige fødevarer inkluderer:

  • fuldkornsbrød, ris og pasta
  • bælgfrugter – som er spiselige frø, der vokser i en bælg, såsom ærter, bønner og linser
  • havre – findes i nogle morgenmadsprodukter

Du vil gradvist være i stand til at øge mængden af fiber i din kost.

Vitaminer og mineraler

Hvis du har haft en delvis gastrektomi, kan du muligvis få nok vitaminer og mineraler fra din kost ved at spise fødevarer med et højt indhold af næringsstoffer – især fødevarer med et højt indhold af jern, calcium og vitamin C og D. Hvis du ‘ hvis du har haft total gastrektomi, kan du muligvis ikke få nok af disse fra din diæt, så det kan kræve kosttilskud.

Læs om vitaminer og mineraler for at få oplysninger om fødevarer med et højt indhold af næringsstoffer.

De fleste mennesker, der har haft total gastrektomi, og nogle, der har haft en delvis gastrektomi, har brug for regelmæssige injektioner af vitamin B12, fordi dette er svært at absorbere fra mad, hvis din mave er blevet fjernet.

Efter en gastrektomi har du brug for regelmæssige blodprøver for at kontrollere, at du får de rigtige mængder vitaminer og mineraler i din kost. Forkert ernæring kan føre til problemer som anæmi .