Gastrektomi – komplikationer

Som med enhver form for operation medfører en gastrektomi en risiko for komplikationer. Problemer kan også opstå på grund af ændringer i den måde, du fordøjer mad på.

Gastrektomi til behandling af kræft

Gastrektomi til behandling af mavekræft har en højere risiko for komplikationer, fordi de fleste mennesker, der har denne type operation, er ældre og ofte med dårligt helbred.

Komplikationer kan også opstå efter en gastrektomi til behandling af spiserørskræft. Spiserøret, også kaldet spiserøret, er røret, der forbinder din hals med din mave.

Mulige komplikationer ved gastrektomi inkluderer:

 • sårinfektion
 • lækker fra en samling, der er foretaget under operationen
 • strengning – hvor mavesyre lækker op i spiserøret og forårsager ardannelse, hvilket fører til spiserøret bliver smal og indsnævret over tid
 • brystinfektion
 • Indre blødninger
 • blokering af tyndtarmen

En infektion kan normalt behandles med antibiotika , men nogle andre komplikationer kræver yderligere operation. Inden din operation skal du bede din kirurg om at forklare de mulige risici, og hvor sandsynlige de er.

Gastrektomi til behandling af fedme

Mulige komplikationer af gastrektomi for fedme inkluderer:

Det kan være muligt at behandle nogle komplikationer med medicin, men andre kan have behov for yderligere operation. Inden din operation skal du bede din kirurg om at forklare de mulige risici og hvor sandsynligt de er for at påvirke dig.

Vitaminmangel

En af maveens funktioner er at absorbere vitaminer – især vitamin B12, C og D – fra den mad, du spiser.

Hvis hele din mave er fjernet, får du muligvis ikke alle de vitaminer, din krop har brug for, fra din kost. Dette kan føre til sundhedsmæssige forhold som:

Ændring af din diæt kan hjælpe med at kompensere for din maves manglende evne til at absorbere vitaminer. Du kan dog have brug for vitamintilskud, selv efter at du har ændret din diæt. De sundhedspersonale, der behandler dig, kan rådgive om dette.

Læs om at komme sig fra en gastrektomi for at få flere oplysninger om kost og kosttilskud.

Vægttab

Umiddelbart efter operationen kan du opleve, at selv at spise et lille måltid får dig til at føle dig ubehageligt mæt. Dette kan føre til vægttab.

Det kan være ønskeligt at tabe sig, hvis du har haft gastrektomi, fordi du er overvægtig, men det kan være en sundhedsrisiko, hvis du er blevet behandlet for kræft.

Nogle mennesker, der har gastrektomi, genvinder vægten, når de har tilpasset sig virkningerne af operationen og har ændret deres diæt. Men hvis du fortsætter med at tabe dig, skal du kontakte en diætist. De kan give dig råd om, hvordan du går op i vægt uden at forstyrre dit fordøjelsessystem.


Dumping syndrom

Dumping syndrom er et sæt symptomer, der kan påvirke mennesker efter en gastrektomi. Det skyldes, at særligt sukkerholdig eller stivelsesholdig mad bevæger sig pludselig ind i tyndtarmen.

Før en gastrektomi fordøjede din mave det meste af sukker og stivelse. Efter operationen skal din tyndtarm imidlertid trække vand ind fra resten af din krop for at hjælpe med at nedbryde maden.

Mængden af vand, der kommer ind i tyndtarmen, kan være så meget som 1,5 liter (3 pints). Meget af det ekstra vand tages fra dit blod, hvilket betyder at du oplever et pludseligt fald i blodtrykket. Faldet i blodtryk kan forårsage symptomer såsom:

 • svimmelhed
 • sved
 • hjertebanken
 • et behov for at lægge sig ned

Det ekstra vand i tyndtarmen vil forårsage symptomer som:

Hvis du har dumping syndrom, kan det hjælpe at hvile i 20 til 45 minutter efter at have spist et måltid. For at lette symptomerne på dumping syndrom:

 • spis langsomt
 • undgå sukkerholdige fødevarer – såsom kager, chokolade og slik
 • langsomt tilføje mere fiber til din kost
 • undgå suppe og andre flydende fødevarer
 • spis mindre og hyppigere måltider

Søg råd fra dit hospitalsteam eller diætist, hvis du har symptomer på dumping syndrom. For de fleste forbedres symptomerne over tid.

Morgen opkast

Efter en delvis gastrektomi kan et lille antal mennesker opleve morgenopkast.

Opkastning opstår, når galden – en væske, der bruges i fordøjelsessystemet til at nedbryde fedt – og fordøjelsessaften opbygges i den første del af tyndtarmen (tolvfingertarmen) natten over, inden du flytter ind i det, der er tilbage af din mave.

På grund af sin reducerede størrelse vil din mave sandsynligvis føle sig ubehageligt fuld og udløse en opkastningsrefleks for at slippe af med overskydende væsker og galde.

At tage medicin til fordøjelsesbesvær , såsom aluminiumhydroxid, kan hjælpe med at reducere symptomerne på morgenopkast. Se din læge, hvis dine symptomer er særligt besværlige.

Diarré

Under en gastrektomi er det undertiden nødvendigt at skære en nerve kaldet vagusnerven, hvilket får mange til at opleve diarré . Vagusnerven hjælper med at kontrollere bevægelsen af mad gennem dit fordøjelsessystem.

Tal med din læge eller sygeplejerske, hvis du har diarré, da der findes behandlinger.