Fysioterapi – teknikker

Fysioterapi kan involvere en række forskellige behandlinger og forebyggende tilgange afhængigt af de specifikke problemer, du oplever.

Ved din første aftale vil du have en vurdering for at hjælpe med at afgøre, hvilken hjælp du muligvis har brug for.

Tre af de vigtigste tilgange, som en fysioterapeut kan bruge, er:

 • uddannelse og rådgivning
 • bevægelse og motion
 • manuel terapi

Nogle gange kan andre teknikker, såsom akupunktur eller ultralydsbehandling, også afprøves.

Uddannelse og rådgivning

Et af de vigtigste aspekter af fysioterapi indebærer at se på kroppen som en helhed snarere end at fokusere på de individuelle faktorer for en skade.

Derfor er det en vigtig del af behandlingen at give generelle råd om måder, hvorpå du kan forbedre dit velbefindende – for eksempel ved at tage regelmæssig motion og opretholde en sund vægt for din højde og opbygning.

En fysioterapeut kan også give dig specifikke råd, som du kan anvende til hverdagsaktiviteter for at passe på dig selv og reducere risikoen for smerte eller skade.

For eksempel, hvis du har rygsmerter , kan du få råd om god kropsholdning, korrekte løfte- eller bæreteknikker og undgå akavet vridning, overstrækning eller langvarig stående.

Bevægelse og motion

Fysioterapeuter anbefaler normalt bevægelse og motion for at forbedre din mobilitet og funktion. Dette kan omfatte:

Din fysioterapeut kan også anbefale øvelser, som du kan fortsætte med at gøre for at hjælpe dig med at håndtere smerter på lang sigt eller reducere risikoen for at skade dig selv igen.

Du kan finde foldere til træningsrådgivning om nogle almindelige problemer samt øvelser for at forhindre fald på webstedet Chartered Society of Physiotherapy (CSP).

Manuel terapi

Manuel terapi er en teknik, hvor en fysioterapeut bruger hænderne til at manipulere, mobilisere og massere kropsvævet.

Dette kan hjælpe:

 • lindre smerte og stivhed
 • forbedre blodcirkulationen
 • hjælpe væske med at løbe mere effektivt ud af legemsdele
 • forbedre bevægelsen af forskellige dele af kroppen
 • fremme afslapning

Manuel terapi kan bruges til at behandle specifikke problemer, såsom rygsmerter, men kan også være nyttigt til en række tilstande, der ikke påvirker knogler, led eller muskler.

For eksempel kan massage forbedre livskvaliteten for nogle mennesker med alvorlige eller langvarige forhold ved at reducere niveauet af angst og forbedre søvnkvaliteten. Manuelle teknikker bruges også til at hjælpe visse lungesygdomme.


Andre teknikker

Andre teknikker, der undertiden bruges af fysioterapeuter, der kan hjælpe med at lindre smerter og fremme helbredelse inkluderer:


 • akupunktur – hvor fine nåle indsættes i bestemte punkter i kroppen med det formål at reducere smerte og fremme helbredelse
 • transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) – en lille, batteridrevet enhed bruges til at levere en elektrisk strøm til det berørte område med det formål at lindre smerte
 • ultralyd – hvor højfrekvente lydbølger bruges til at behandle dybe vævsskader ved at stimulere blodcirkulationen og celleaktiviteten med det formål at reducere smerter og spasmer samt fremskynde helingen

Nogle mennesker har fundet disse behandlinger effektive, men der er ikke meget videnskabeligt bevis, der understøtter dem.

Der er nogle positive beviser for akupunktur, men National Institute for Health and Care Excellence (NICE) anbefaler kun at overveje det til kronisk spændingstype hovedpine og migræne .