Forgiftning – behandling

At blive forgiftet kan være livstruende. Hvis nogen har slugt et giftigt stof, skal du ikke prøve at behandle dem selv – søg straks lægehjælp.

Hvis de viser tegn på at være alvorligt syge, skal du ringe 112 for at anmode om en ambulance eller tage dem til din lokale A & E-afdeling .

Symptomer forbundet med alvorlig forgiftning inkluderer:

Ring til 111 for at få råd, hvis en person, der er blevet forgiftet, ikke ser ud til at være alvorligt syg.

Hjælper nogen, der er bevidst

Hvis du tror, at nogen er blevet alvorligt forgiftet, og de stadig er ved bevidsthed, skal du bede dem sidde stille og blive hos dem, mens du venter på, at lægehjælp ankommer.

Hvis de er blevet forgiftet ved at sluge noget, så prøv at få dem til at spytte alt, hvad der er tilbage i munden.

Hvis et skadeligt stof er sprøjtet på huden eller tøjet, skal du fjerne forurenede genstande og vaske det berørte område grundigt med varmt eller koldt vand. Pas på ikke at forurene dig selv i processen.


Hjælp en person, der er bevidstløs

Hvis du tror, at nogen har slugt gift, og de ser ud til at være bevidstløse, så prøv at vække dem og tilskynd dem til at spytte alt, der er tilbage i munden. Læg ikke din hånd i munden, og prøv ikke at gøre dem syge.

Mens du venter på, at lægehjælp ankommer, skal du lægge personen på deres side med en pude bag ryggen, og deres overben trækkes let fremad, så de ikke falder på ansigtet eller ruller baglæns. Dette er kendt som genoprettelsespositionen .

Tør eventuelt opkast væk fra munden, og hold hovedet pegende nedad for at lade opkast undslippe uden at trække vejret ind eller sluge det. Giv dem ikke noget at spise eller drikke.

Hvis personen ikke trækker vejret, eller deres hjerte er stoppet, skal du begynde hjerte-lunge-genoplivning (HLR), hvis du ved hvordan man gør det.

Giftige dampe

Hvis du tror, at nogen har indåndet giftige dampe, skal du først vurdere situationen og ikke sætte dig selv i fare.

Hvis personen er ved bevidsthed, opfordre dem til at komme ud af det forurenede område, hvis det overhovedet er muligt. Når de er ude i frisk luft, skal du kontrollere, om de er i orden, og ringe til 112, hvis de har tegn på alvorlig forgiftning (se ovenfor).

Ring 112 for at anmode om en ambulance, hvis personen er bevidstløs eller ude af stand til at komme ud af det berørte område. Gå ikke ind i lukkede områder for at fjerne personen selv, da giftige gasser og dampe kan være meget farlige ved indånding.


Sådan hjælper du medicinsk personale

Medicinsk personale bliver nødt til at tage en detaljeret historie for effektivt at behandle en person, der er blevet forgiftet. Når paramedicinere ankommer, eller når du ankommer til A&E, skal du give dem så mange oplysninger som muligt, herunder:

 • hvilke stoffer du tror, personen kan have slugt
 • da stoffet blev taget (hvor længe siden)
 • hvorfor stoffet blev taget – hvad enten det var en ulykke eller bevidst
 • hvordan det blev taget (for eksempel slugt eller indåndet)
 • hvor meget der blev taget (hvis du ved)

Giv detaljer om eventuelle symptomer, personen har haft, f.eks. Om de har været syge.

Medicinsk personale vil måske også vide:

 • personens alder og estimerede vægt
 • om de har eksisterende medicinske tilstande
 • om de tager medicin (hvis du ved)

Beholderen, stoffet kom i, hjælper med at give medicinsk personale en klar idé om, hvad det er. Hvis du ikke ved, hvad der forårsagede forgiftningen, kan det være nødvendigt med blodprøver for at identificere årsagen.

Hospitalbehandling

Nogle mennesker, der har slugt et giftigt stof eller overdoseret med medicin, indlægges på hospitalet til undersøgelse og behandling.

Mulige behandlinger, der kan bruges til behandling af forgiftning, inkluderer:

 • aktivt kul – nogle gange brugt til at behandle nogen, der er blevet forgiftet; trækulet binder sig til giften og forhindrer, at det absorberes yderligere i blodet
 • modgift – dette er stoffer, der enten forhindrer gift i at virke eller vender dens virkning
 • beroligende midler – kan gives, hvis personen er ophidset
 • en ventilator (åndedrætsmaskine) – kan bruges, hvis personen holder op med at trække vejret
 • anti-epileptisk medicin – kan bruges, hvis personen har anfald (anfald)

Test og undersøgelser

Undersøgelser kan omfatte blodprøver og et elektrokardiogram (EKG).

En blodprøve kan bruges til at kontrollere niveauet af kemikalier og glukose i blodet. De kan bruges til at udføre en toksikologisk skærm (test for at finde ud af, hvor mange stoffer eller hvor meget medicin en person har taget) og en leverfunktionstest, der indikerer, hvor leveren er beskadiget.

Lab Tests Online UK- webstedet har flere oplysninger om leverfunktionstest .

Et EKG er en elektrisk registrering af hjertet for at kontrollere, at det fungerer korrekt.

Yderligere information

For mere information om behandling af specifikke typer forgiftning se:

Bevidst forgiftning

Hvis du eller nogen, du kender, har forgiftet sig selv som en handling med bevidst selvskade eller et selvmordsforsøg , kan det være nødvendigt med psykiatrisk hjælp.

Læs mere om at få hjælp til selvskading og få hjælp, hvis du føler dig selvmordstanker .