Pankreas transplantation – Hvem kan få en

Da donorpankreaser er knappe, skal du vurdere det nøje for at afgøre, om en bugspytkirteltransplantation er egnet til dig, og du kan drage fordel af en.

Når overvejelser om bugspytkirtel overvejes

En bugspytkirteltransplantation overvejes normalt kun hos et lille antal mennesker med type 1-diabetes.

Der er omkring en million mennesker i Storbritannien med type 1-diabetes, men kun omkring 200 får en bugspytkirteltransplantation hvert år.

Type 1 diabetes sker, når immunsystemet ødelægger cellerne (holme) i bugspytkirtlen, der producerer et hormon kaldet insulin.

Det kan ofte kontrolleres med insulininjektioner, så risikoen for en bugspytkirteltransplantation opvejer fordelene i mange tilfælde.

Men en transplantation kan overvejes, hvis:

 • du har også alvorlig nyresygdom , uanset om det er forårsaget af diabetes eller ej – en bugspytkirteltransplantation kan udføres sammen med en nyretransplantation i disse tilfælde
 • du har alvorlige episoder med et farligt lavt blodsukkerniveau, der sker uden advarsel på trods af god insulinkontrol

Hvis en sund bugspytkirtel transplanteres i din krop, skal den straks begynde at producere insulin, lindre diabetes symptomer og erstatte behandling med insulininjektioner.

Vurdering for en bugspytkirteltransplantation

Du får en detaljeret vurdering på et transplantationscenter for at finde ud af mere om dit helbred og kontrollere, om der er nogen underliggende problemer, der kan påvirke din egnethed til en bugspytkirteltransplantation.

Dette involverer normalt at have flere tests, såsom:

Du har også mulighed for under din vurdering at møde transplantationsteamet og finde ud af mere om operationen.

Det kan være nyttigt at skrive en liste over spørgsmål, du gerne vil stille transplantationsteamet før dit besøg.

Hvem er muligvis ikke egnet til en bugspytkirteltransplantation?

Desværre er det ikke alle, der tror, at de vil have gavn af en bugspytkirteltransplantation, der er egnede til en.

Dette skyldes, at operationen lægger stor belastning på kroppen og kan betyde, at risiciene opvejer de potentielle fordele.

For eksempel kan du blive betragtet som uegnet til en bugspytkirteltransplantation, hvis du:

 • har svær hjertesygdom
 • har for nylig haft et hjerteanfald
 • har uhelbredelig kræft
 • har en alvorlig mental sundhed eller adfærdsmæssig tilstand, der betyder, at du sandsynligvis ikke vil være i stand til korrekt at tage den medicin, der er nødvendig efter en bugspytkirteltransplantation
 • har generelt dårligt helbred og kan sandsynligvis ikke modstå belastningen af operationen og den behandling, der følger den
 • er meget overvægtige
 • drik stærkt eller misbrug stoffer

Alder er ikke en faktor til at afgøre, om en bugspytkirteltransplantation er egnet, selvom proceduren sjældent udføres hos ældre, fordi de ofte har andre helbredsproblemer, der betyder, at en transplantation er for risikabel.

Hvem beslutter, om du kan få en bugspytkirteltransplantation?

Den endelige beslutning om, hvorvidt du er egnet til en bugspytkirteltransplantation, træffes af transplantationsteamet.

Du kan blive informeret om beslutningen, inden du forlader transplantationscentret.

Men hvis din sag ikke er ligetil, kan der gå flere uger, før du får at vide beslutningen.

Transplanteringsholdet beslutter muligvis, at du er:

 • egnet til en transplantation og klar til at blive placeret på en venteliste – læs mere om at være på ventelisten til bugspytkirteltransplantation
 • egnet til en transplantation, men din tilstand kræver ikke en transplantation – du overvåges normalt, hvis din tilstand bliver værre
 • uegnet til en transplantation – årsagerne vil blive forklaret detaljeret af dit transplantationsteam

I nogle tilfælde er yderligere tests nødvendige for at tage en endelig beslutning, eller du kan blive henvist til et andet transplantationscenter for en anden udtalelse.